Læsetid: 3 min.

Sej økonomisk kamp bærer sociale frugter

4. oktober 1997

Bolivias gældslettelse vil betyde mærkbare fremskridt for landet. Pengene forventes at lande tæt på borgerne i de 311 kommuner

Bolivia er et af verdens allerfattigste lande. Men den gældslettelse, der er stillet landet i udsigt, kan komme til at betyde markante fremskridt for det bolivianske folk.
"Hvis ikke der var givet en gældslettelse, ville Bolivia med sine mange lån fra udlandet komme til at betale mere, end landet ville få. Udbetalingerne på nye lån ville være mindre end det, der skulle afdrages på de gamle. Derfor tror jeg, at gældslettelsen vil skabe fremskridt, som virkelig kan mærkes," siger Johnny Flentø, sektionschef for Latin Amerika i Udenrigsministeriet.
Verdensbanken og Den Internationale Valutafond (IMF) vedtog midt i september, at Bolivia skal have en gældslettelse på 448 millioner dollar.
De to multilaterale finansieringsinstitutioner vedtog et særligt gældslettelses-program på deres forrige årsmøde i 1996. HIPC initiativet, Heavily Indebted Poor Country Initiative, har indtil videre sikret Uganda og Bolivia en gældslettelse. Næste land i rækken er Burkina Faso.
For Bolivias vedkommende betyder det, at landet fra efteråret 1998 ikke skal afdrage og betale renter af en del af udlandsgælden. På den måde frigives der penge til udviklingen i landet.

Strukturtilpasning
For at komme i betragtning til en gældslettelse, skal de fattige lande i flere år følge stramme strukturtilpasningsprogrammer, hvor landets økonomi skal rettes mærkbart op.
Det er især Bolivias forrige regering, der bestod af det gamle revolutionsparti MNR, som har æren for den forbedrede økonomi i det sydamerikanske land.
"MNR begyndte strukturtilpasningen i 1985", siger Vibeke Vinther, der arbejder i Bolivia for den danske u-landsorganisation Ibis.
"Præsidenten i MNR's sidste periode, Gonzalo Sánchez de Lozada, har givet strukturtilpasningen endnu en tand. Han har reformeret staten ved at forsøge at demokratisere beslutningsprocesserne, sådan at kommunerne har fået mere magt og flere penge. Det har været meget populært."

Ny højreregering
Ved valget i Bolivia i juni denne sommer mistede MNR sit flertal, og den tidligere diktator fra 1970'erne, general Hugo Banzer, er blevet landets nye demokratiske præsident. Banzers højrefløjs-parti ADN har dannet koalition med to mere populistiske partier, Condepa og MIR.
Den nye regering er af IMF tvunget til at fortsætte den stramme økonomiske politik for at opnå gældslettelsen. Og den har selv givet udtryk for, at den også vil støtte decentraliseringsloven fra 1994.
Det kan betyde, at mange af de penge, der frigives ved gældslettelsen, vil ende i Bolivias 311 kommuner, der har ansvaret for blandt andet sundhed og uddannelse.
"Der er gode tegn på, at pengene vil blive brugt i den primære sundheds- og den primære uddannelsessektor. Fra dansk side mener vi også, at det er dér, man får mest for dem," siger Johnny Flentø fra Udenrigsministeriet.

Startvanskeligheder
Men det lader til, at Bolivia har lidt startvanskeligheder med sine kommuner. I den ugentlige avis Bolivian Times var der i sidste uge en artikel under overskriften "Hvad skete der med den folkelige deltagelse", som beskriver en række eksempler på magtmisbrug og korruption.
Penge har det med at forsvinde i kommunerne, og borgmestrene har ikke vist vilje til at fyre de ansvarlige medarbejdere eller stille dem for retten, skriver avisen.
Ikke desto mindre er decentraliseringen meget populær - især blandt indianerne, der nu har fået mulighed for at komme ind i den politiske varme.
"Den meget væsentlige reform omkring anerkendelse af den indianske befolknings rettigheder, decentraliseringen, kommunerne og alt det, der hedder folkelig deltagelse, er gennemført under den gamle regering", siger Johnny Flentø.
"Men den nye regering har sagt, at den vil køre reformen videre. Det er vores vurdering, at decentraliseringen ikke kan sættes i bakgear nu. Det ville regeringen få flere problemer ud af".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her