Læsetid: 5 min.

Sigtelse opretholdes i sag om massedrab på plejehjem

22. oktober 1997

En 32-årig kvindelig plejehjemsassistent er sigtet for drab på 22 plejehjemsbeboere. Kvinden blev løsladt i går efter ni timer i grundlovsforhør

En 32-årig kvindelig plejehjemsassistent blev i går fremstillet i Københavns byret sigtet for drab på 22 ældre plejehjemsbeboere og underslæb for over en halv million kroner. Hun har været ansat på plejehjemmet fra 1. juni 1994 til 25. marts i år, hvor hun blev afskediget.
De 22 personer - 15 kvinder og syv mænd - var i alderen 65 til 97 år. De første dødsfald, som indgår i sigtelsen mod kvinden, fandt sted i august måned 1994 - altså to måneder efter, at kvinden blev ansat på plejehjemmet, der ligger på Vesterbro i København.
Ifølge politiets sigtelse er drabene på plejehjemsbeboerne foretaget ved hjælp af beroligende medicin i form af Ketogan-piller.
Også en kvindelig læge er sigtet i sagen. Hun anklages for uagtsomt drab, grov forsømmelse eller skødesløshed i offentlig tjeneste og efter lægelovens paragraf 18, der omhandler gentagen forsømmelse eller grov skødesløshed i udøvelsen af lægegerningen.
Politiet kom på sporet af kvinden, da man efterforskede tilfælde af underslæb på plejehjemmet. Under efterforskningen hørte politiet rygter om, at der også var sket "aktiv dødshjælp" på plejehjemmet, oplyser chefen for drabsafdelingen i København, kriminalinspektør Kurt Jensen, til Ritzaus Bureau.
Tyverierne og underslæbet til det samlede beløb på 629.000 kroner er ifølge politiets sigtelse begået over for både de beboere, som den 32-årige skulle have dræbt, og nulevende beboere på plejehjemmet.

Ni timers forhør
Den 32-årige plejehjemsassistent blev overraskende løsladt i går efter et ni timer langt grundlovsforhør, fordi dommeren mente, at der var begrundet mistanke, men ikke så bestyrket, at det kunne begrunde en varetægtsfængsling, som politiet ønskede af hensyn til den almindelige retsfølelse.
Lederen af efterforskningen, kriminalinspektør Kurt Jensen, oplyste efter retsmødets afslutning, at politiets efterforskning i sagen fortsætter.
"Vi mente, at der var så meget materiale på kvinden, at vi skulle lade en dommer vurdere det. Men han har altså ment, at der ikke var tale om særlig bestyrket mistanke. Det må vi bare tage til efterretning," siger Kurt Jensen, der afviser, at dommerens afgørelse skal ses som en underkendelse af politiets materiale i sagen.
Dommeren vurderede, at der var begrundet mistanke om, at den sigtede er skyldig i 12 ud af 22 forhold. Men der var ikke tale om en særligt bestyrket mistanke, fordi den sigtede læge i sagen "angiveligt i meget vidt omfang" tog beslutningerne om at stoppe medicinen til beboerne eller ordinere Ketogan.
Dommeren lagde også megen vægt på, at den sigtede læge med sin adfærd kan havde givet den sigtede plejeassistent en "tro på lægelig accept".
Når dommeren alligevel mente, at der var begrundet mistanke, skyldtes det flere ting.
Dels pegede dommeren på den høje dødelighed på den sigtedes afdeling, dels var forbruget af Ketogan højere end sædvanligt.
Desuden slog dommeren på, at der var tvivl om, hvorvidt en læge havde givet lov til at stoppe ordineringen af livsvigtig medicin eller give Ketogan til beboerne.
Dommeren pegede også på, at embedslægens udtalelser samt oplysningerne fra lægejournaler og plejehjemmets dagbøger alle var med til at danne en begrundet mistanke mod den sigtede.
Dommeren understregede, at det er strafbart at gennemføre eller forsøge at give aktiv dødshjælp.
"Det gælder også, selv om det omfatter en person, hvis død er nært forestående," sagde dommer John Mosegaard.
Der er i givet fald tale om den største drabssag herhjemme nogensinde. I flere måneder har kriminalpolitiet i dybeste hemmelighed forsøgt at klarlægge omstændighederne ved de talrige dødsfald, der fandt sted på den afdeling, som den 32-årige kvinde var leder af.
Undersøgelsen er foregået i nært samarbejde med såvel stadslægen som retsmedicinere.
Efter at den ømtålelige sag havde været til vurdering på allerhøjeste niveau på Politigården besluttede drabsafdelingen mandag at skride til anholdelse.
Hun er sigtet efter straffelovens paragraf 237 - der handler om drab - samt lægelovens paragraf 25 stk. 2. Den forbyder folk uden lægeautorisation, at foretage operative indgreb, iværksætte fuldstændig eller lokal bedøvelse eller anvende lægemidler, der kun må udleveres fra apotekerne mod recept.
Tilsyneladende har politiets efterforskning afsløret et stort rod med medicinen på plejehjemmet. Den 32-årige har fortalt, at der var oprettet et såkaldt akut-apotek bestående af medicin til afdøde beboere.
"Det må de ikke, og det er helt utroligt, hvis det er gået sådan til," kommenterer overlæge i Sundhedsstyrelsen, Michael von Magnus.

Ingen klokkeklare beviser
Det er muligt, at politiet rejser flere drabssigtelser mod den 32-årige plejehjemsassistent.
Det oplyser chefen for efterforskningen, kriminalinspektør Kurt Jensen, til Ritzau.
"Jeg vil ikke udelukke, at der kan dukke flere sager frem i lyset. At vi har slået til nu betyder ikke, at tallet 22 er endeligt," siger Kurt Jensen og tilføjer, at politiet indtil nu har gennemgået 64 dødsfald på plejehjemmet.
Politiet har ingen klokkeklare retskemiske beviser i sagen.
Den medicin, som ifølge politiets sigtelse i det lange løb tog livet af de 22 beboere, blev givet i små doser.
Det er derfor antallet af enkeltstående, men mistænkelige dødsfald, som tilsammen har dannet et mønster.
"Man kan begå en fejl en, to og måske tre gange. Men da vi stod med 22 eksempler, så mente vi," at det var på tide at rejse en sigtelse, siger Kurt Jensen.
På et tidspunkt i efterforskningen var politiet meget tæt på at åbne nogle af de afdøde plejehjemsbeboeres grave for at analysere ligene. Tanken blev imidlertid opgivet, da retsmedicinerne oplyste, at det ville man ikke få noget ud af.
"Alle dødsfaldene har været arrangeret, så det stille og roligt gik ned ad bakke, indtil man døde - der har ikke været tale om voldsomme, dramatiske dødsfald," siger Kurt Jensen.
"Hvis en ældre beboer, som for eksempel har haft lungebetændelse, er blevet frataget sin penicillin-behandling og i stedet har fået Ketogan hver anden time i en periode, ja så vil vedkommende uvægerlig dø, uden at man står med en klar dødsårsag. Der vil være tale om en stille indsovning," siger Kurt Jensen.
Politiet har gennemgået kassevis af regnskabsbilag og recepter i forbindelse med den del af sigtelsen, der handler om kvindens formodede tyveri fra de ældre patienter.
Plejehjemsassistenten har haft tilladelse til at hæve penge på de ældres bankkonti for at købe private sager som sæbe og tandpasta til dem.
Politiet har imidlertid studset over de store beløb, der er fjernet fra deres konti.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her