Læsetid: 2 min.

Simonsen i debatten

21. oktober 1997

Hører en der vil anbringe somaliere i barakker hjemme i Socialdemokratiet? spurgte DSU's formand for tre uger siden. Mandag gav Nyrup svaret

Den nye indenrigsminister, Thorkild Simonsen, har de senere år været en markant deltager i debatten om flygtninge og indvandrere i Danmark.
En søgning på "Simonsen", "flygtninge" og "indvandrere" i edb-arkiver med Politikens og Jyllands-Postens artikler tegner følgende billede:
Efteråret 1994: Thorkild Simonsen opfordrede sammen med KL-formand Evan Jensen (V) regeringen til at "gribe ind over for flygtningestrømmen". Markeringen blev grebet af Venstre, konservative og Fremskridtspartiet, der netop i Folketinget forsøgte at forhindre, at asylsagsbehandlingen for 18.000 bosniere blev sat i gang. Thorkild Simonsen brød sig ikke om dette favntag og erklærede i Politiken, at "det har jeg det skidt med".
"Jeg mener heller ikke, at der skal gennemføres et flygtningestop i Danmark," sagde han.

Jeg er blevet belært
Men om sine ændrede holdning til flygtninge- og indvandrerpolitik erklærede Thorkild Simonsen i december 1994 i Politiken:
"Jeg er blevet klogere i det år, der er gået. Jeg er blevet belært. Ghettoer bliver samlingssted for de svageste indvandrere, mens de bedrestillede flytter derfra. (...) Mig gør det ikke noget, men det gør noget, hvis borgerne i Århus siger, at det er uacceptabelt."
Thorkild Simonsen blev for alvor aktiv igen i sommeren 1997, mens regeringens aftaler med somaliske klanledere satte kursen mod et iøjnefaldende parlamentarisk nederlag for indenrigsminister Birte Weiss (S) og regeringen.
Fire S-borgmestre - ud over Thorkild Simonsen var det Anker Boye, Odense, Kaj Kjær, Aalborg, og Winnie Larsen-Jensen, København - kritiserede i starten af september i et åbent brev den borgerlige opposition for at "mistænkeliggøre og forhindre hjemsendelse af afviste asylansøgere fra Somalia".
En uge senere henvendte tre af de fire borgmestre - dem fra Århus, Odense og Aalborg - sig til Birte Weiss i partiorganet Aktuelt. De bad om ikke at få flere somaliske flygtninge til de tre byer.
Yderligere to uger senere bad Thorkild Simonsen i Jyllands-Posten regeringen "overveje, om det er rimeligt, at flygtninge sikres permanent opholdstilladelse i Danmark efter tre års asyl". Disse "overvejelser" havde i flere år været en mærkesag for den borgerlige opposition.
"Hvis en anden frist kan få flere flygtninge til at tage tilbage til deres hjemland, skal det ikke mangle på tilslutning fra min side," sagde Thorkild Simonsen til Jyllands-Posten 30. september.
Omkring samme tidspunkt var Simonsen ude med forslaget om, at somalierne - efter at de har fået asyl i Danmark - indkvarteres i barakker.
Det fik DSU-formand Morten Bødskov til at sige:
"Man kan diskutere, om folk med de holdninger overhovedet hører hjemme i partiet."
Den diskussion satte statsministeren mandag en stopper for.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu