Læsetid: 2 min.

Skarp kritik af hollandsk politi

1. oktober 1997

Anholdelser af danske demonstranter under Amsterdam-topmødet i juni var grove krænkelser af menneskerettigheder, siger ekspert

Amsterdams politi optrådte i strid med den europæiske menneskerettighedskonvention, da de under EU-topmødet i juni anholdt ca. 30 danske demonstranter. Det fremgik af dokumentarprogrammet Polaroid i går aftes på Danmarks Radios P1.
Politiet brød en lovlig og fredelig demonstration op, og måden det foregik på, kalder ekspert i menneskerettigheder Marianne Holdgaard Bukh for "klare krænkelser af flere artikler i konventionen".
"Retten til at demonstrere blev krænket, fordi de holdt en fredelig demonstration på et sted, hvor de godt må demonstrere," siger Marianne Holdgaard Bukh til Information. Hun underviser til daglig i menneskerettigheder på Århus Universitet.
Hun oplyser, at demonstranterne tilsyneladende ikke opholdt sig inden for den sikkerhedszone, der var erklæret forud for topmødet. Men heller ikke grundlaget de faktisk anholdes på synes at holde.
"Politiets begrundelse er, at demonstranterne var medlem af en kriminel organisation. Men man kan kun anholde folk, hvis man har tænkt sig at retsforfølge dem - hvis man har mistanke om, at de har begået noget konkret strafbart. Ingen af de to ting er tilsyneladende opfyldt i den her sag. Det tyder på, at politiet har anholdt dem for at slippe for demonstartionen. Samtidig er de anholdte ikke gjort opmærksomme på, at de faktisk var anholdt. Det er helt klart i strid med konventionen", siger Marianne Bukh.
Også politiets fremfærd mod demonstranterne under og efter anholdelserne anklages for lovløshed.
"Demonstranterne fortæller meget enstemmige historier på dette punkt. Mange blev skubbet, sparket eller har siddet uden tøj eller kun i underbukser. De frøs og fik ikke mad og drikke.
Flere blev undersøgt i endetarm og skede. Det er en krænkelse af privatlivet, fordi hvis man skal legemsundersøge, så skal det være nødvendigt. Men i den konkrete situation er de jo anholdt for at stoppe demonstrationen eller fordi de er mistænkt for at være medlemmer af en kriminel organisation. Det har jo intet med narko at gøre," siger Marianne Holdgaard Bukh. Hun håber at der nu kommer så meget fokus på begivenhederne, at de danske myndigheder vil lægge pres på de hollandske for at sætte en en undersøgelse i gang. Ellers er menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg en oplagt mulighed, mener hun.
Dokumentarprogrammet Polaroid behandlede i alt elleve punkter af overtrædelser af den europæiske menneskerettighedskonvention. Men programmet var under udsendelse ved redaktionens slutning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her