Læsetid: 2 min.

Skingert krav om et rocker-forbud

3. oktober 1997

Ambro Kraghs rockerbog er desværre ikke noget konstruktivt indlæg i en nødvendig retspolitisk debat

DEBATBOG
Journalisten Ambro Kragh er en mand med en sag. Han går meget stærkt ind for, at rockergrupperne Hells Angels og Bandidos bliver opløst ved dom efter den grundlovsbestemmelse, der retter sig mod foreninger, som virker ved vold.
Det fortæller han os i Englenes gerninger, hvor han i et sprog og en stil, der er som taget ud af Ekstra Bladets ledende artikler, over 239 sider leverer følelsesmæssigt skyts for et forbud.
Socialdemokraten Ole Espersen, der kommer fra Bornholm, gøres sammen med andre politikere, der har stået for "den såkaldte humane retspleje" - fortrinsvis fra S, R og SF - til hovedskyldige i rockerkrigens udvikling, og en formulering som den følgende er karakteristisk for bogens tone:
"Det var bornholmsk roulette, der gav politikerne blod på hænderne, hvis de fortsatte med at være handlingslammede, indtil der lå uskyldige ofre dræbt i rockernes krydsild."
Ambro Kragh betjener sig ikke af antydningens kunst, men overlæsser sine sætninger med udråbstegn, gåseøjne og polemiske tillægsord.

Opremsninger
Bogen er i øvrigt relativt triviel læsning med lange opremsninger af lovovertrædelser, som rockergrupperne har begået. Store dele af bogen er datolister, hvor bombesprængninger, raketangreb og skudvekslinger remses op, eller notitsspalter med "Blade fra HA'ernes internationale scrapbog".
Vi bliver indviet i rockernes mærkeligt drengeklubagtige terminologi og får blandt andet den oplysning, at "Røde vinger" er en "æresbevisning båret foran på Hells Angels' medlemsveste" og "angiver, at bæreren af distinktionen har foretaget cunnilingus på en kvinde, mens hun har haft menses". Ambro Kragh oplyser videre, at "tilsvarende vinger med andre farver - sorte, brune, blå m. fl. - tilkendegiver andre seksuelle præstationer".
Kuriøsiteter, der et øjeblik sender læserens tanker ud ad en tangent.
Meget er gjort for at gøre bogen aktuel. Detaljer fra retsmøder, der fandt sted i midten af september 1997, er kommet med, men da sidste uges store nyhed om fredsslutningen mellem Hells Angels og Bandidos gik ud til aviserne, lå Ambro Kraghs bog allerede hos anmelderne. Så forfatter og forlag har været maksimalt uheldige med timingen.
Bogens ærinde er desværre ikke en kvalificeret, demokratisk diskussion af, om grundlovens muligheder for at opløse en forening skal tages i anvendelse. De politikere eller jurister, der er skeptiske over for det, citeres ikke loyalt og sammenhængende, men behandles som Ole Espersen i ovenstående eksempel eller værre.
Når man fortæller historien om en HA'er, der blev ansat i en børneinstitution i Stenløse, ville det redelige være, at referere de ansættende myndigheders begrundelse for dette valg. I stedet skriver Ambro Kragh, at ansættelsen skete "efter devisen: Vi mangler et rigtigt mandfolk, der kan styrke drengenes maskuline identitet". Hvordan mon denne "devise" var formuleret af dem, der ansatte rockeren?
Snarere end at være et konstruktivt indlæg i en nødvendig, retspolitisk debat er Ambro Kraghs bog et skingert, populistisk råb om hurtige, korslutnings-løsninger - fra en mand, der er så sikker på at have ret, at han ikke behøver hverken at referere loyalt eller lytte til, hvad de retspolitiske debattører, der er uenige med ham, mener.

* Ambro Kragh: Englenes gerninger. 239 sider. Illustreret. 228 kr. Gyldendal. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her