Læsetid: 2 min.

Slutspil i Ri-Bus-sagen

9. oktober 1997

Anklageren kræver aktivister idømt op til ni måneders fængsel

Anklageren i Ri-bus-sagen kræver tre af de fire aktivister på anklagebænken ved retten i Esbjerg idømt mellem fire ni måneders ubetinget fængsel. Fjerdemanden, 58-årige Bjørn Marcher, bør efter anklagerens mening have 60 dages fængsel.
Det strammer for alvor til i den langstrakte retssag, hvor parterne i går tog hul på den afsluttende procedure.
Anklageren, vicepolitimester Karsten Laub, mente i sin procedure, at der under sagen er blevet bevist, at Peter Kleist, John Andersen og Thomas Kjær har opfordret til og i det skjulte koordineret, at "menige soldater" udførte hærværksaktioner under arbejdskampen i 1995.
Som den absolutte hovedmand udpegede anklageren Peter Kleist, der i Karsten Laubs strafferamme bør have mellem seks og ni måneders ubetinget fængsel. Thomas Kjær står til seks-otte måneder, mens John Andersen skal have mellem fire og seks måneders fængsel.
Advokat Thorkild Høyer, som repræsenterer John Andersen, var den eneste af de fire forsvarere, der nåede at procedere sagen i går. Og han mente, at det langt fra er bevist, at der er foregået en sådan koordinerende bagmandsvirksomhed af de cirka 180 Ri-Bus-relaterede tilfælde af hærværk.
"Der er ingen hærværksgeneraler i denne sag," mente Thorkild Høyer. Tvært imod mente han, at politiet i Esbjerg under konflikten gik langt ud over dets beføjelser og blev en aktiv part i sagen.
"Politiet gik meget voldsomt ind i konflikten, og det fik katastrofale konsekvenser. Alt for mange har ikke kunnet styre deres afmagt og vrede."
Forsvarsadvokaten sagde, at blandt andet politiets brug af hunde, de mange voldsomme anholdelser under konflikten, samt uberettiget opløsning af forsamlinger på gaden havde medført, at stemningen i byen blev hadsk og delte borgerne i et for og imod de konfliktende chauffører.
At Esbjerg-politiets håndtering af sagen har været fejlagtig, illustreres ifølge Høyer, også af, at cirka halvdelen af tiltalerne med forbindelse til konflikten er faldet til jorden.
Høyer krævede også sin klient frifundet. Han henviste til, at anklageren støtter sin sag mod John Andersen på en forklaring fra den tidligere politimeddeler Thomas Kjær, der nu selv er tiltalt i sagen.
Og Thomas Kjær, der har skiftet forklaring flere gange undervejs i sagen, er ifølge Høyer ikke troværdig.
"Når man vurderer Thomas Kjærs troværdighed, må man se på hans afhængighed og næsegruse beundring
for politiassistent Søren B. Thomsen (Kjærs kontakt hos politiet, red.). Han var en letformelig og umoden mand, der har været imponeret af det selskab, han var havnet i," sagde Høyer.
Sagen fortsætter i dag med procedure fra de tre andre forsvarere i sagen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu