Læsetid: 3 min.

Spansk offensiv

11. oktober 1997

Til Næsen
Der er visse ting, man ikke kan sige uden at sætte sit gode navn og rygte på spil (hvis man altså besidder sådanne). Deres vinredaktør lufter derfor følgende opfattelse efter svære overvejelser og indtil flere dybe indåndinger: Vi nærmer os det punkt, hvor Europa har tre næsten ligeværdige vinlande, der kan det meste - fra vellavede og tiltalende dagligvine til det ypperste af det ypperlige. Fra smukke, friske hvidvine over store røde vine til lækre dessertvine. Det er Frankrig, Spanien og Italien.
Man hører allerede protesterne fra de frankofile. Og for en sikkerheds skyld nævner jeg da også Frankrig først, ligesom 99 procent af verdens vinbøger gør. Når vi taler om de store vine, er Frankrig måske stadig et hestehoved foran på hvidvinsområdet, selv om f. eks. Alto Adige og Friuli i Italien og Rías Baixas og Rueda i Spanien stikker snuden pænt frem. Men står en top-Barbaresco fra Gaja i Piemonte, en Brunello fra Biondi-Santi i Montalcino eller en Vega Sicilia Unico fra Ribeira del Duero tilbage for de største franske rødvine? Jeg mener nej. Og jeg har smagt ædelsøde italienske vine, som ikke behøver at skamme sig side om side med en Château d'Yquem fra Sauternes.

Og når vi taler om de vine, som mere dødelige sætter på bordet til hverdag og weekend, er der ikke spor at sige til, at supermarkedernes hyldemeter bugner med vin fra Italien og Spanien, mens arealet til tilsvarende franske vine skrumper noget ind.
Det er især Spanien, der er i offensiven. Det skyldes ikke, at spansk vin er bedre end italiensk, sådan over en bank, men det skyldes, at den spanske vinbranche fungerer med en mere effektiv organisation på eksportmarkederne, samt at forholdet mellem pris og kvalitet taler til den spanske vins gunst. De gode italienske producenter har ikke været sene til at følge franske topproducenters prishop, og selv om de arbejder på at forenkle vinlovgivningen og forbrugerorienteringen, har man ofte indtryk af, at de hellere selv sælger lidt mindre end ser naboen have succes. Og noget så enkelt som et krav om at angive oprindelsesregion på etiketterne har de hidtil ikke kunnet blive enige om. Der kåres her i landet en mester i italiensk vinkundskab med den fornemme titel Gran Maestro, og det er ikke for pompøst til den, der formår at finde rundt i det italienske vinlandskab.
Omvendt samarbejder de spanske vinproducenter på både regionalt og overordnet plan, samtidig med, at deres klassifikationssystem kan læres uden klæbehjerne og længerevarende akademisk uddannelse. Men vigtigere er det, at spanierne har lyttet til det internationale markeds krav. Hvor spanske hvidvine førhen ofte var mørke, lidt udtørrede og uden frugt og friskhed, er reglen i dag snarere, at de virker unge, spændstige og charmerende. Og de røde, der ofte kunne virke lidt trætte og flade af den megen sol og rigelig fadlagring, er de nu oftest fulde af tillokkende frugt - imødekommende uden at kaste det bedste fra traditionen over bord.

Dette generelt positive billede af Spanien som vinland blev til fulde bekræftet på en stor spansk vinmesse i den gamle børsbygning i København i tirsdags. Over 50 udstillere viste deres varer, og det er umuligt at gå i detaljer. Blot et par tip. Hvis de vil smage regional hvidvin med friskhed og charme, så prøv f.eks. Marqués de Allela Classico på druen Pansa Blanca (Zurita Vinimport, telf. 44 92 32 74) eller hvidvin på Albarino-druen fra Bodega Marqués de Vizhoja i Rías Baixas. Den importeres af den gamle fodboldspiller Henning Jensens Real Jensen Vine (telf. 98 31 71 60).
I den røde afdeling viser en anden fodboldstjerne, Michael Laudrup, at vin har han også begreb om. Laudrup Vinimport (telf. 39 76 39 56) hjemtager bl.a. en suveræn Rioja fra Bodegas Muga og nogle spændende rødvine fra Castillo de Monjardin i Navarra.
Og til sidst et varmt spansk staldtip: Den lille specialforretning La Cava i Læderstræde 16, København, har mistet en af stjerneleverandørerne, Torremilanos (Bodegas Penalba López) i Ribeira del Duero, til en mere kapitalstærk konkurrent. Som et lille drilleri sælger de restlageret af bodegaens Crianza 1994 til en spotpris af 55 kroner. Skynd Dem - ellers har Vinredaktøren været der!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her