Læsetid: 2 min.

Efter Steen & Stoffer

31. oktober 1997

Der gøres ihærdige forsøg på at finde Steen & Stoffers afløser

TEGNESERIER
Efter at to af 90'ernes mest markante, og mest sælgende, avisserier Gary Larsons Langt ude og Bill Wattersons Steen & Stoffer, er stoppet, leder avissyndikater og forlag verden over ihærdigt efter den næste avisserie, som skal erobre kloden. Derfor bliver der søsat mange serier og naturligvis også en hel del, som ikke burde have set dagens lys.
Forlaget Carlsen Comics hviler en stor del af sin økonomi på Steen & Stoffer, og kan formentlig langt ud i fremtiden blive ved med at satse på genoptryk, ligesom det i øvrigt gør med Tintin, Splint & Co. og en række andre serier.
Det går jo ikke i længden, så lidt nytænkning skal der til, så forlaget har udsendt en lille håndfuld avisserier. Men uvægerligt melder spørgsmålet sig, om Steen & Stoffers afløser er fundet.

Striber til kontormus
Den californiske tegner Scott Adams' stribe Dilbert har i de sidste par år vist sig på mange dagblades erhvervssider. Dilbert arbejder nemlig på kontor, og kan sige mange sjove ting om bureaukrati og management. Parkinson og hans love har ikke levet forgæves. I en minimalistisk grafik former denne samling sig mestendels om en række dagligdagsanskuelser mellem Dilbert og hans hund Dogbert.
Hunden bliver ikke rigtig brugt til noget, den kan snakke, og det er der tilsyneladen ikke nogen, der finder noget overraskende i. Men den er hverken mere eller mindre kvik end dens herre, så hvilken funktion den figur har, er endnu uvist.
Man må håbe, at serien endnu ikke har vist sig fra sin gode side, ellers ser fremtiden ikke lovende ud for den serie. Steen & Stoffers afløser er det i hvert fald ikke.

Hund og kat imellem
Charmerende figurer, men uden psykologiske dybde, der kan gøre dem til spændende personligheder, som f.eks. Nuser i Radiserne, finder man i Patrick McDonnells Mis og Fister. Det er en avisserie om katten Mis og hunden Fister, der ikke har det som hund og kat men snarere er perlevenner. De kommunikerer indbyrdes og er glade for det søde og sorgløse liv som dyr i stedet for den stressende tilværelse, menneskene har valgt. McDonnells sparsomme tegninger og pointer gør serien mere nuttet end egentlig morsom. Og Steen & Stoffers afløser, det er det ikke.
Søde og nuttede dyr er der også i Frys og Lewis' Over hækken, og det er altid en god ting, for så er der chance for, at figurerne kan give penge som merchandising. Og det må da også være i figurdesignet, den serie skal gøre sin indsats, for det store grin finder man ikke her.
Seriens hovedpersoner, vaskebjørnen R.J. og skildpadden Julius, følger de voksnes verden og undrer sig over den, som små snusfornuftige børn. Michael Fry forsøger at tegne, i modsætning til de andre omtalte tegnere. Men nogen Bill Watterson er han ikke, så Over hækken er altså heller ikke Steen & Stoffers afløser.

*Scott Adams: Dilbert 1 - Sørg altid for at udskyde møder med idioter, der bare spilder din tid. 64 s.. 98 kr.
*Patrick McDonnell: Mis og Fister 4 - Der er noget i luften... 46 s. 59,50 kr.
*Fry og Lewis: Over hækken 1 - Når naturen kalder... 48 s. 59,50 kr.
Alle Carlsen Comics.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her