Læsetid: 2 min.

Største amerikanske tele-investering

28. oktober 1997

Ingen tidligere investeringer fra amerikanske selskaber har medført en aktieandel så høj, som de 42 procent Ameritech får i Tele Danmark

Ameritech - den amerikanske kommunikationsgigant - udfører lidt af et pionerarbejde med sin nyerhvervede andel på 42 procent af aktierne i Tele Danmark.
Ikke alene er det den største enkelt-investering, Ameritech nogensinde har foretaget. Investeringen er også den største udenlandske investering nogensinde i Skandinavien. Og så er selve aktie-andelen på 42 procent den højeste andel af et EU-lands nationale tele-selskab, som ejes af et amerikansk teleselskab.
"Jeg kan ikke komme i tanker om nogen højere andel på amerikanske hænder noget sted hos de europæiske teleselskaber," siger Sam Paltridge fra den økonomiske samarbejdsorganisation OECD's afdeling for telekommunikation.
"En sammenligning med AT&T's opkøb på en procent af aktierne i det italienske telefonselskab sætter denne handel i relief," siger Sam Paltridge til Information.
At selve opkøbet finder sted er ikke overraskende.
"Der har længe været en omfattende privatiseringsbølge igang, og markederne har åbnet sig mere og mere også på tværs af Atlanten," siger han med henvisning til det tidligt (i 1981) privatiserede British Telecom, som var de første der modtog amerikanske investeringer.
British Telecom har også selv lagt mange pund i det amerikanske MCI i et samarbejde, der har fået navnet Concert.

Danmark nr. to
Mere opsigtsvækkende er det måske, at Danmark - med afhændelsen af aktierne i Tele Danmark - er nummer to efter Storbritannien i Europa, når det gælder gennemførslen af en fuld privatisering af det nationale teleselskab.
Som bestyrelsesformand Knud Heinesen sagde på pressemødet i København i går, så har Tele Danmark længe overvejet at finde en stor udenlandsk partner for at blive bedre rustet til at klare fremtidens udfordringer.
"Det er en typisk tendens, at der i små lande er et større drive for at finde partnere, fordi frygten for at blive kvalt, når liberaliseringen slår helt igennem, er til stede," siger Sam Paltridge.
Således har også det belgiske telefonselskab, Belgacom, udsat sig selv for et udsalg af aktier. Det var sidste år, hvor Singapore Telecom sammen med netop Ameritech og Tele Danmark overtog i alt 49,9 procent af aktierne. Tele Danmarks andel er 16,8 procent, og det var selskabets hidtil største investering i udlandet.

Helt frit fra januar
Det, vi ser nu, er de første indkøb, som vil stige drastisk, når den fri konkurrence om telefonkunderne i EU skal være helt gennemført fra 1. januar 1998. Der er dog store forskelle de enkelte lande imellem på, hvor langt man er kommet.
Mens den danske stat allerede i 1994 solgte 49 procent af sine aktier til 40.000 private danske investorer, så har det italienske telefonselskab, Telecom Italia, netop i disse dage åbnet op for salg af aktier til private borgere.
Derudover tripper de tidligere monopolselskaber i Europa efter at komme ind og overtage og konkurrere på hinandens markeder.
Men også de amerikanske investeringer ventes at stige voldsomt efter 1. januar.
"AT&T og de andre store amerikanske langdistanceselskaber, der allerede er i samarbejde med europæiske selskaber, vil begynde at trænge sig langt mere agressivt ind på markedet," siger Sam Paltridge.
Ameritechs motiv til at investere i Tele Danmark er således at få et brohovede til det europæiske marked, når liberaliseringen er fuldt gennemført.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her