Læsetid: 3 min.

Svært at forbyde vækstfremmere

9. oktober 1997

Landbrugsministeriet gransker direktiv om tilsætningsstoffer fra EU: Det er ikke meget, den danske minister kan gøre på egen hånd - SF fremsætter lovforslag om forbud

Fødevareminister Henrik Dam Kristensen skærper nu tonen, og siger, han vil benytte alle de muligheder, han har til rådighed, for at få vækstfremmere ud af husdyrproduktionen.
"Jeg kan desværre konstatere, at løfter og frivillighed ikke har hjulpet på dette område. Jeg forstår forbrugernes bekymring. Antibiotika hører ganske enkelt ikke hjemme i produktionen af fødevarer. Brugen af dem indebærer en risiko for at sygdomme hos mennesker i fremtiden ikke kan kureres med antibiotika," sagde han i går på De Danske Landboforeningers delegeretmøde i Herning.

Ikke meget at gøre
"Vi gransker direktivet, men det er et totalharmoniseret område, så det er ikke meget man kan gøre," siger Thomas Fich i Fødevare- og Landbrugsministeriet.
Ministeriet undersøger blandt andet om man kan skærpe kontrollen med antibiotika inden de hældes i foderet eller indføre en dansk mærkningsordning som forudsætter at man ikke bruger vækstfremmere. Eller om det er muligt at indføre en afgift på antibiotika på samme måde som man har afgift på sprøjtemidler.
Ellers er der ingen anden vej at gå end at overbevise den videnskabelige EU-komite om at vækstfremmerne er farlige.
Stof for stof.
Det er den vej, Danmark fulgte med vækstfremmeren Avoparcin for to år siden.
Det førte til et fælles EU-forbud. Men dengang var sagen også oplagt, påpeger cand. brom. Jeppe Boel: Bakterier, der er resistente mod Avoparcin kan også modstå stoffet Vancomycin.
Og det er det eneste middel der virker mod en gruppe multiresistente enterokokker, tarmbakterier som findes i amerikanske hospitalsmiljøer.
Fanden er løs, hvis disse bakteriers resistens overføres til de mere almindelige stafylokokker ('sygehusbakterier') - og man ikke har et virksomt middel imod dem.

Svært at bevise
Men den aktuelle debat handler om restistens imod vækstfremmeren Tylosin og det beslægtede antibiotikum Erytromycin. Og her er det, som Jeppe Boel påpeger, "svært at komme med et klokkeklart bevis".
For det første er det meget svært at bevise, at resistens hos bakterierne i et menneske faktisk skyldes, at bakterier, som er indtaget med føden, har været udsat for vækstfremmeren Tylosin. For det andet har lægerne andre muligheder end Erytromycin til behandling af sygdommene.

Ikke på raske dyr
I den tidligere Levnedsmiddelstyrelse, nu en del
af Veterinær- og Fødevare
direktoratet, er holdningen, at man ikke bør bruge antibiotika på raske dyr, siger Jeppe Boel.
Det samme er, ifølge Informations oplysninger, holdningen i Statens Veterinær Serumlaboratorium og på Seruminstituttet.
Selve risikoen for at bidrage til problemerne med sygdomsfremkaldende bakterier, der er modstandsdygtige over for kendt medicin, burde være nok til at man lader være med at proppe medicin i raske dyr, mener mange af forskerne.

Formaliteter i orden
Men EU's videnskabelige komite vurderer nu engang kun risikoen stof for stof. Og der står i EU-direktivet at man ikke må indføre andre begrænsninger end dem, der udtrykkelig er nævnt i direktivet.
Det holder landbruget sig til.
"Forbud skal bygge på dokumenteret mistanke om, at stofferne giver resistensproblemer, som indebærer risiko for den menneskelige sundhed," understregede Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke, på Landboforeningernes delegeretmøde onsdag
Peter Gæmelke lovede dog at støtte Henrik Dam Kristensens forsøg på at få et forbud gennemført på EU-plan - og at han fortsat støtter den kampagne, Landsudvalget for Svin har i gang for at få svineavlerne til frivilligt at begrænse brugen af vækstfremmere.
SF fremsatte i går et forslag til folketingsbeslutning om forbud mod vækstfremmerne.
"Vi må bruge forsigtighedsprincippet og lade den velbegrundede tvivl komme sundheden og forbrugerne til gode... Men hvis Landbruget lever op til sit to år gamle løfte om at afvikle brugen af antibiotiske vækstfremmere inden for en præcis og aftalt tidsramme, er SF parat til at trække sit forslag," sagde partiets sundhedsordfører, Jørn Jespersen.
Den radikale miljøordfører, Elsebeth Gerner Nielsen, krævede høje afgifter på vækstfremmerne indført hvis ikke landbruget af sig selv standser brugen af antibiotika inden nytår.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu