Læsetid: 4 min.

Svend Auken havde lussinger med til Esbjerg

31. oktober 1997

Knapt er blækket tørt på en international miljøaftale for Vadehavet, før Esbjerg vil kyle en million kubikmeter tungmetalholdigt metalflyveaske ud i det

KOMMUNALVALG
Der er krig i Esbjerg. Sådan næsten da. Op til kommunalvalget den 18. november har de lokale partier hængt sig i de lokale skørter og råbt på forstærkning. Tirsdag kom Venstres partiformand Uffe Ellemann-Jensen. Han fløj i hellikopter og trykkede borgmester Søtrups (V) søn i hånden. Onsdag kom Svend Auken og sagde lidt om miljøet, og torsdag indbød de konservative til møde med Per Stig Møller. Og det var i grunden ikke så galt.
Men miljøministeren havde ikke kun røde tulipaner og rygklapperkommentarer med til socialkammeraterne i Esbjerg. Det var noget meget værre. I Ribe amtsråd vil et borgerligt flertal nemlig depornere en million kubikmeter flyveaske fra Vestkraft på en kunstig halvø i Vadehavet ud for det nuværende depot ved kraftværket sydøst for byen.
I byrådet vil det borgerlige flertal lægge depotet ved den kommunale losseplads omtrent samme sted, men længere inde i landet.
Flyveasken er ikke dokumenteret sundhedsfarlig, men indeholder store mængder tungmetaller deriblandt molydan, som er fundet i muslinger i Vadehavet. I begge tilfælde frygter både borgere og politikere, at asken skal ende i vadehavet, ved en stormflod eller ved nedvaskning af regnvand. Og i begge tilfælde er protesterne svære at sidde overhørig.

Auken-veto mod amt
For den socialdemokratiske borgmesterkandidat, politiinspektør Flemming Bay-Jensen, nås smertegrænsen hurtigt, hvis ikke han melder klart ud i sagen. Klods op af lossepladsen ligger nemlig arbejderbydelen Østerbyen, og der er de 17.000 borgere grundig trætte af lugt- og støvgener og affaldskørsel.
Med andre ord risikerer byrådsmedlem Flemming Bay-Jensen, at en million kubikmeter flyaske hældes ud over hans kernevælgere, der allerede er småforbandet. Det kan ingen politiker tåle og Bay-Jensen mindst af alle.
Han nåede at være borgmester i fire år indtil sidste valg, hvor magten efter 29 år i træk gled socialdemokraterne af hænde. Hvis borgmesteren stadig hedder Johnny-Søtrup efter valget den 18. november, så får Bay-Jensen næppe en ny chance.
Men med hensyn til en kunstig halvø fyldt af flyveaske havde Auken krasse sager med til Ribe amtsråd.
Og godt skyts til skeptikerne i Bay-Jensens side i byrådet. Auken har tidligere underkendt amtet med en ministeriel veto i en sag om udstykning af byggegrunden ved Hjerting-kysten nord for Esbjerg. De 30 grunde ligger lige ud til vandet og er så attraktive, at området er døbt "Guldkysten". Amtet ville udstykke, Auken sagde nej og atter nej.
I sidste uge skrev Auken så under på en aftale om vadehavsområdet med Holland og Tyskland. Aftalen er en fælles forvaltningsaftale, der begrænser anlæggelse af for eksempel flyvepladser og industri langs kysterne, og den danske regering har ført an i kampen for at beskytte vadehavet.
Samtidig har Folketingets energipolitiske udvalg stillet en række meget kritiske spørgsmål til planerne. Derfor risikerer Ribe amt for anden gang i løbet af seks måneder at miste sine beføjelser til miljøminister Auken i en kontroversiel plan-sag.

Gode argumenter
"Indtil videre er vi igang med høringsprocessen," siger Svend Auken til Information. "Men vi har netop indgået en aftale, hvor jeg er den, der har skubbet mest på for at få et højt beskyttelsesniveau. Vi skal have fantastisk gode argumenter for i den situation, med troværdigheden i behold, at træffe den beslutning."
"Vi har anmeldt stor bekymring, vi har fået forlænget høringsfristen (til medio december, red.) og jeg har mobiliseret Miljøstyrelsen Energistyrelsen og Skov- og Naturstyrelsen.
De har sat deres eksperter ind på det. Og her på egnen er diskussionen også blevet mere og mere stærk, og i sidste ende har jeg mulighed for at kalde afgørelsen ind og træffe den."

Vandet er møgbeskidt
Ved sit besøg i Esbjerg opfordrede Auken også kommunens byråd til at arbejde hårdere for at forbedre miljøet.
Borgmesterkandidat Bay-Jensen havde da også sine aktier i den kritik, miljøministeren delte ud. Bay-Jensen er formand for kommunens teknik- og miljøudvalg, det står for at fjerne affald, og det sker ikke efter ministerens hoved. Auken opfordrede til, at Esbjerg brænder mere affald og udnytter det til varme i stedet for, at det ender på lossepladsen. Genbrug ville være endnu bedre, sagde Auken til mødet, hvor 30 tilhørere var mødt frem.
De lokale bad derefter Auken om støtte til Esbjergs vandforsyning. Byen bruger ca. 8 millioner kubikmeter om året, og 6 af dem hentes i den nærliggende kommune Holsted.
Dér er de sure over, at Esbjerg, som en tilhører udtrykte det, har "griset sit vand til", så byen må importere. Derfor ville man gerne have ministerens tilsagn om, at danmarks undergrund ejes af staten, og derfor må Holsted tvinges til at dele. Det fik man ikke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her