Læsetid: 2 min.

Tegneserie med romankraft

1. oktober 1997

'Uår' er Henrik Rehrs til dato mest personlige udgivelse

TEGNESERIER
"Mølleren siger, at hjulets knagen, der vækker een om morgenen og luller een i søvn om aftenen, forsikrer ham at Satan stadig er lænket og at Gud vogter vores vej... at livets rytme fortsættes og menneskene trives. Og selv om jeg tror at VI, ikke Gud, kontrollerer vor egen skæbne, holder jeg alligevel af historien", tænker den unge Mathias ved sig selv.
Han er på flugt fra krigen og har fundet husly hos en møller og hans familie. Han får arbejde hos dem og bliver efterhånden en del af den lille families skæbne, som Henrik Rehrs nye album, Uår, kredser omkring. Det viser sig nemlig, at møllerens hustru er omkommet ved uklare omstændigheder, og at mølleren er forelsket i en anden kvinde, men har svært ved at styre sit temperament. Og midt i det hele ankommer også et par sigøjnere, og uglesete som de er, bliver de snart midtpunkt for ballade.

Middelalderhistorie
Den i New York bosiddende danske tegner Henrik Rehr, der til daglig blandt andet tegner den berømte Ferd'nand-avisstrip, er netop aktuel herhjemme med albummet Uår, en skildring af en række skæbner, som krydser veje i et lille fattigt landsbysamfund, et sted i Jylland, engang i middelalderen.
Uår, et gammelt oldnordisk udtryk for onde tider, er en tegneserie, men virker i formen som en illustreret roman. Den bruger netop romanens evner til at gå ind i historiens personer mere end tegneseriens visuelle styrke. Og det klæder serien, da Henrik Rehr aldrig har været en storpralende tegner, men med sin prunkløse sort/hvide streg formår at underbygge seriens univers.
Et univers langt fra storslåede scenerier af de franske mestre Juillard, Hermann og Bourgeon, langt fra Sydeuropas korstogsriddere, franske revolutioner og intriger hos de italienske Mediciere. Det er i stedet drama blandt småfolk i stråtækte bindingsværksmiljøer, som trods de hjemlige omgivelser også involverer blod, mystik og ondskab. Illustreret med en landsby af falsk tryghed omgivet af den mørke skov, hvorfra dunkle personer dukker op.
Det er Rehrs til dato mest personlige værk, et kammerspil overført til seriemediet, et spil mellem en række personer, fyldt med begær og jalousi, indestængte følelser og fortrængninger.
En dansk tegneserie, hvor det for en gang skyld ikke er tegningerne, det kommer an på, men en interessant historie.

*Henrik Rehr: Uår. 80 s. s/h,148 kr., Forlaget Politisk Revy. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her