Læsetid: 3 min.

Tonen skærpes i rektor-valgkamp

11. oktober 1997

Rektorvalget på Københavns Universitet begynder at ligne personlig duel

Slutscenen i valgkampen på Københavns Universitet er ved at tone frem. Den vækker mindelser om kendte scener fra spagetti-westerns. Ganske vist er duellanterne iklædt universitære gevandter. Men de skyder med skarpt.
I udfordrerne, Chr. Hjorth-Andersen og Nils-Erik Fiehns valgoplæg lægger de direkte op til, at det ikke handler om politik, men derimod om den nuværende rektor, personen Kjeld Møllgård:
"Selv om de store linier i den kommende politik ligger fast, er spørgsmålet, hvem der er bedst egnet til at føre dem ud livet. Dette er afgørende...", skriver Hjorth-Andersen og hans prorektorkandidat Nils-Erik Fiehn.
"Vi mener, at det hidtidige rektorat i alt for høj grad har overladt scenen til andre og ikke meldt klart ud, hvad universitetet mener. Det har betydet svækket indflydelse i Undervisningsministeriet, Forskningsministeriet, Rektorkollegiet og den politiske arena," skriver de to.
Selv om de kritiserer "rektoratet" i stedet for personen Kjeld Møllgård, er der ingen i universitetsverdenen, som tror, at den nuværende, højt respekterede prorektor står for skud.
Den hidtidige debat op til rektorvalget har især handlet om "rektor-dekanvældet" og mangelen på demokrati på universitetet. Og nu, hvor de studerendes stemmer har fået lov til at vægte med en fjerdedel uanset stemmedeltagelsen, vil emnet få yderligere vægt. Det er især her, deres støtte skal vindes.
I sit oplæg taler Kjeld Møllgaard og hans prorektorkandidat Joan Conrad for, at demokratiet skal styrkes. Både ved en ændring i Universitetsloven, ved en centralisering af magten, så konsistorium ikke blot skal nikke til allerede afgjorte beslutninger og ved et "omhyggeligt og troværdigt udført demokratisk arbejde".
Men det tror de to udfordrere ikke på. De indrømmer, at rektor-dekan-kredsen opfattes som udemokratisk. Men de skylder skylden på rektor:
"rektor-dekan-kredsen er blevet opfattet som et lukket og utilgængeligt forum med en til tider forhastet arbejdsgang. Dette bærer det nuværende rektorat skylden for, og det må ændres", skriver de. Så er det sagt - og uden at ændre Universitetsloven.
De forestiller sig, at der kan informeres bedre og udsendes flere dagsordener og referater fra møderne.
Men i modsætning til Kjeld Møllgård mener de, at det nuværende samarbejde mellem fakulteterne i form af rektor-dekan-møder skal fortsætte. Her kan de forskellige interesser afbalanceres, mener de to. Ellers kommer der for stor splittelse udadtil.

Bejler til de studerende
Begge parter er interesseret i støtte fra de studerende. Hos Hjorth-Andersen og Fiehn kommer det til udtryk i et afsnit om at gøre noget ved det store frafald og engagere sig meget mere i de studerendes sociale forhold, herunder boligforhold.
Hos Møllgård og Conrad er en hel side helliget undervisningen, et emne, som de to andre stort set ikke kommer ind på.
Men ellers er der på papiret ikke den store forskel på de to programerklæringer:
Begge parter taler varmt for den forskningsbaserede uddannelse, for tværfaglighed, for et forsvar for grundforskning, for samarbejde over Øresund og for en forbedret administration og gennemsigtighed på Universitetet.
Det er derfor svært at finde den helt store substans i forskellene på de to: Ganske vist går Møllgård og Conrad mere tydeligt ind for en forbedring af demokratiet og for ligestilling. Men for mange vil det tale imod dem, at de jo har haft lejlighed til at praktisere som de skriver - uden den store effekt.
Udenfor citat taler mange i universitetskredse derfor om, at valget ikke er let. For ingen af kandidaterne har det, som skal føre universitetet frem til det næste årtusind, hviskes det i krogene. Om to uger offentliggør de studerende, hvem de vil støtte. Men mange - både lærere og studerende - håber, at en hvid hest med en ny rektorkandidat i sadlen vil dukke frem af disen, inden fristen udløber i denne måned.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu