Læsetid: 2 min.

Udtalelser om ministerskiftet

21. oktober 1997

Et klogt valg
"Med valget af Thorkild Simonsen er flygtninge- og indvandrerspørgmålet nu sat på dagsordenen og sender samtidig et signal til de vælgere, der er drejet til højre", siger docent, dr.scient.pol. Karen Siune fra Aarhus Universitet.
Karen Siune håber dog, at det ikke kun var på ønsket om en strammere flygtninge- og indvandrerpolitik, at Thorkild Simonsen blev valgt, og at Birte Weiss selv valgte at gå af.

SF bekymret
"Thorkild Simonsens profil igennem lang tid har været at kritisere regeringens udlændingepolitik, så udnævnelsen tyder på, at regeringen er parat til at gå langt for at tækkes højrefløjen. Det synes jeg er bekymrende," siger SF's formand, Holger K. Nielsen.

K ser tiden an
"Det bliver spændende at følge Thorkild Simonsen i hans nye politiske arbejde i en regering, hvis medlemmer ikke synes enige om flygtninge- og indvandrerpolitikken," siger den konservative partiformand, Per Stig Møller.
De konservative vil om kort tid genfremsætte et forslag om stramning af flygtningelovgivningen og et udspil om integration af andengenerations-indvandrere.
"Vi er spændt på, om Thorkild Simonsen kan bevæge regeringen længere, end forgængeren gjorde," siger Per Stig Møller.

Svinehunden
Udnævnelsen af Thorkild Simonsen er et udtryk for, at Socialdemokratiets ledelse endnu engang har valgt at forsøge at mætte den indre svinehund, siger Enhedslistens ordfører, Søren Søndergaard
"Birte Weiss har længe ført en reaktionær flygtningepolitik og har gennemført en række stramninger sammen med højrefløjen. Alligevel har hun ikke kunnet komme af med sit ry for at være blødsøden. Her vil Thorkild Simonsen langt bedre kunne komme på talefod med i Venstre, Konservative, Fremskridtspartiet og Dansk Folkeparti," siger han.

V: Gidseltagning
Venstres formand, Uffe Ellemann-Jensen, siger om udnævnelsen af Thorkild Simonsen til ny indenrigsminsiter, at "det ligner lidt, at han tager Thorkild Simonsen som gidsel for en regering, der er klemt, specielt når det gælder udlændingepolitikken".
Ellemann-Jensen siger, at regeringen hidtil har afvist at lave sådan om på udlændingepolitikken for "at opfylde de ting, Thorkild Simonsen, selv står for".
Han siger, at VK's stramningsforslag til udlændingepolitikken "svarer ganske godt" til Thorkild Simonsens egne krav.

S-folk tilfredse
En række socialdemokratiske borgmestre, som har kritiseret regeringens udlændingepolitik, byder Thorkild Simonsens tiltræden som indenrigsminster velkommen. De håber alle, at han vil bringe mere "konsekvens", som de kalder det, ind i udlændingepolitikken.
"Endelig kan regeringen få nye briller på i flygtningespørgsmålet. Der må være grænser for, hvor stor indflydelse de radikale skal have på flygtningeområdet", siger Ishøjs borgmester, Per Madsen.
"Det er et meget fint initiativ at få en praktiker og afholdt politiker fra kommunalpolitikken ind i Indenrigsministeriet, så vi kan få handling bag ordene," siger Odenses borgmester Anker Boye
"Det er et ualmindeligt godt valg, når det nu skulle være", siger Københavns overborgmester, Jens Kramer Mikkelsen.

Rynkede næser
Hverken Dansk Folkeparti eller Fremskridtspartiet reagerer med jubel på chefskiftet i Indenrigsministeriet og dermed i regeringens flygtningepolitik.
Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, siger, at "regeringen Nyrup er i kaos", og at vælgerne straks bør høres om flygtningepolitikken ved et valg.
Fremskridtspartiets leder, Kim Behnke, siger, at partiet vil lade det komme an på en prøve, om skiftet blot er "andet end en kosmetisk paradeudskiftning og spil for galleriet".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her