Læsetid: 2 min.

Ung radikal kritik af Jelved

20. oktober 1997

Radikal Ungdom valgte ny formand i weekenden, og han lagde ud med at kritisere partitoppens passivitet

Radikal Ungdoms nye formand indledte sin karriere i weekenden med en kritik af den radikale foketingsgruppe.
"Jeg er utilfreds med, at Marianne Jelved siger, at fem procents arbejdsløshed er det samme som fuld beskæftigelse. Og jeg er utilfreds med at Jelved er uden offensive bud på, hvordan den ene million mennesker, der er på overførselsindkomster, skal komme ud på arbejdsmarkedet. De radikale og regeringen har ingen bud. Jeg tror ikke på hverken snakken om skånejobs eller snakken om virksomhedernes sociale ansvar som en brugbar løsning," siger Christian Brix Møller, formand for Radikal Ungdom (RU) siden lørdag eftermiddag.
RU præsenterede på sit møde i Nivå et velfærdsudspil, der bærer præg af, at en stor klump af de unge radikale er hentet på polit-studiet på Københavns Universitet, og på scient.pol.-studiet på Aarhus Universitet.
For at skaffe arbejde vil de unge radikale have et jobfradrag, så indkomster under 140.000 kroner om året ikke beskattes af staten, finansieret ved grønne afgifter, mere ejendomsbeskatning, ingen fradragsret for kørsel, og ingen fradragsret for faglige kontingenter. Endelig skal bruttoskatten to procent i vejret.
Ideen er, at det altid skal kunne betale sig at arbejde.

Jelved svarer igen
Den radikale leder, økonomiminister Marianne Jelved, gennemheglede velfærdsudspillet fra en talerstol konstrueret af en grøn plastic-ølkasse.
Først og fremmest vendte hun sig imod forvridningen, der ligger gemt i ethvert fradrag. Ikke mindst et beskæftigelsesfradrag. Og den radikale leder kom med et eksempel på, hvordan offentlige tilskud kan fordreje et marked.
"Jeg flytter i denne weekend. Og når man har boet i et hus i 30 år, så får man samlet mange ting sammen. Jeg ringede til et flyttefirma for at høre hvad det ville koste, hvis de skulle pakke tingene sammen. På tilbuddet stod der 7.500 kroner. Bagved stod der kundens pris: 3.750 kroner. Der viste sig at være et statsligt tilskud på 50 procent til nedpakning. Jeg blev rasende, og ringende til Jan Trøjborg (erhvervsminister, S, red.) klokken halvtolv om aftenen for at høre om det kunne være rigtigt. Han forsikrede mig om at det skam var fuldt lovligt. Så pakkede jeg selv tingene ned", sagde Marianne Jelved. Til almindelig latter.
Jelved kritiserede også sin egen statsminister på det altid kildne efterlønsspørgsmål. De unge radikale vil afskaffe efterlønnen, og Jelved gav dem medhold.

I opposition
De unge radikale er nok utilfredse med regeringen, men ser intet alternativ.
"Venstre har diskvalificeret sig selv til regeringsmagten med Anders Fogh Rasmussens udtalelser om, at alle straframmer skal hæves, u-landsbistanden skal skæres, og overførselsindkomsterne sættes ned inden for de første hundrede dage af en borgerlig regering," siger Christian Brix Møller. I stedet vil de unge radikales landsformand gerne have, at de radikale går i opposition i en periode.
"Så kunne de radikale samle kræfter til at gøre noget ved den sociale udstødelse og miljøet. Det kan de ikke gøre i en regering med så traditionel en tænkemåde som den nuværende", siger han.
De unge radikale fejrede deres landsmødefest med en festtaler der selv har været landsformand for Radikal Ungdom, nemlig JuniBevægelsens frontfigur, Jens-Peter Bonde. Han fortalte anekdoter fra sin formandstid og harcellerede mod EU.
Det sidste er ikke de radikale unges kop te. Blandt andet er den nye formand erklæret føderalist.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu