Læsetid: 3 min.

Uro'ens friske fyre

21. oktober 1997

Rørende scener udspiller sig, når vor tids svar på Florence Nightingale, Uropatruljen, lader retfærdigheden ske fyldest

NY BOG
"Dokumentar" står der med et stadig mere devalueret udtryk hen over forsiden på TV 2-medarbejder Henrik Madsens bog om Københavns Politis Uropatrulje.
I Uropatruljen er der sikkert stor tilfredshed med, at Henrik Madsen som den første fik "frie hænder til at færdes i Uropatruljen gennem næsten et år", som forlaget skriver i sin pressemeddelelse. Ekstra Bladet har da også ladet en tidligere urobetjent, der er tilknyttet avisen som skribent og altså boganmelder, kvittere ved at rose bogens "gode beskrivelse" og "sandfærdige indblik".
Det er en propagandabog skrevet 100 procent på Uropatruljens præmisser. Hvad enten Uropatruljens fjendebilleder er narkodealere, christianitter, unge på Blågårds Plads, autonome, formand for Folketingets retsudvalg eller politidirektør i København, får de ikke et ben til jorden - eller blot antydningsvis adgang til at kommentere den nedrakning og tilsvining, som Henrik Madsen lader talrige mere eller mindre anonyme urobetjente (de fleste er omtalt ved for- eller øgenavne) foretage i bogen.

18. maj 1993
Oftest gør Henrik Madsen sig selv til deres talerør og fastslår for egen regning, at "Som altid ligger Københavns politis ledelse under for enhver politisk strømning". Det er, hvad vi andre kalder nødvendig, parlamentarisk kontrol.
Han skriver, at det efter de 113 skud på EU-afstemningsnatten i maj 1993 ikke mere er "politisk opportunt at anvende civile betjente ved demonstrationer". Som om dét opsummerede de mange indvendinger mod det civilklædte politis optræden på Nørrebro 18. maj 1993.
Henrik Madsens verden er delt op i good guys og bad guys. Førstnævnte er urobetjentene. En af dem beskrives som "en høj, lys mand med runde træk og let til smil", og patruljen er "sammensat af en flok utraditionelle betjente" med et "kammeratskab og et sammenhold langt ud over det sædvanlige i dansk politi", får vi at vide.
De muntre, friske fyre i Uropatruljen er, forstår man, vor tids svar på Florence Nightingale, en flok strenge, men retfærdige, socialarbejdere, der - betones det flere gange - som de eneste bekymrer sig om narkomanernes skæbne. Ikke et øje er således tørt, da narkoluderen Lone betror urobetjentene Jesper og "Schultz", at "Det er godt, I passer på os".

Race-stereotyper
De onde er primært narkohandlere, og Henrik Madsen forsømmer ingen lejlighed til at fremhæve, hvis de har et fremmedartet og ufordelagtigt udseende. En afrikaner kommer "gående i den typiske gambier-stil. Sådan nærmest sjokkende i sit alt for store tøj." Et sted i bogen råbes og skriges der, "som kun afrikanere kan råbe og skrige".
Med sine utallige racemæssige stereotyper balancerer bogen hårfint på kanten af åbenlys racisme.
Selv om bogens omslagstekst omtaler Henrik Madsen som "journalist" (endda "med undersøgende journalistik som speciale"), har han ikke følt sig foranlediget til at høre den anden part i nogen sag eller lade tvivlen komme den anklagede til gode, indtil der er faldet dom.
Konflikterne omkring Blågårds Plads har han denne ganske enkle forklaring på: "De unge indvandrere har foden indenfor i både narko- og våbenhandel og forekommer i øvrigt langt mere konsekvente og kyniske end så mange andre forbrydere i hovedstaden." Her taler Henrik Madsen vel at mærke ikke om nogen nærmere afgrænset gruppe af unge på Blågårds Plads, men bare generelt - og i bestemt form - om dem, der holder til på Pladsen.
Lad så være, at teksten er formuleret i ubehjælpsomheder som "herostratisk berygtede" og "ikke havde til sinds", og at Henrik Madsen laver nyt afsnit efter hver eller hver anden sætning. Formentlig for at give sine ord vægt og eftertryk, men når han gør det konsekvent, ophæver han virkningen, hvilket hans forlægger burde have fortalt ham.
Uropatruljen kunne næppe have fundet noget mere loyalt talerør. Men utvivlsomt et mere talentfuldt.

* Henrik Madsen: Uro - Uropatruljen på job. 262 s. 249 kr. Forlaget Møntergården.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her