Læsetid: 6 min.

At være kvinde er en følelse indeni

4. oktober 1997

Kvinde, tro og køn, hedder disse dages arabiske kulturfestival i København, med 22 kvindelige arabiske kunstnere. En af dem, lyrikeren Badia Kashghari fra Saudi-Arabien, ser sig selv som en del af sit lands forvandling

INTERVIEW
At være betyder for Badiaa Kashghari, 39 år, at være fri - og sig selv. Og for en højtuddannet saudiarabisk kvinde - Badiaa Kashghari har bla. en universitetsgrad i engelsk litteratur ved Kong Abdul Aziz-universitetet i Jeddah - er det ikke den letteste opgave, man kan sætte sig.
Men emner som frihed og lighed for begge køn er Badiaa Kashghari dybt optaget af og giver levende udtryk for. Ikke bare i sine digte, bla. udgivet i digtsamlingen Hvis sandet blomstrede (1994), men også i avisartikler i bla. Saudi-Arabiens ældste tidsskrift, Al Qafila (Karavanen), hvor Badia Kashghari i 1989 blev bladets første kvindelige journalist. I interviewet med Information udtrykker hun sig med stor forsigtighed, da hun skal tilbage til Saudi-Arabien.
"For mig er frihed det samme som ansvar," siger hun. "Mange arabere tror, at hvis man giver en pige frihed, vil hun opføre sig helt ukontrolleret. Modsat føler jeg, at da mine forældre gav mig frihed, gav de mig også ansvaret for mit eget liv."
"Mine primære behov er intellektuelle, og det har styret hele mit liv. Som 18-årig flyttede jeg hjemmefra for at gå på universitetet. Jeg gjorde min uddannelse færdig og rejste ud for at samle erfaringer. Og mine forældre tvang mig ikke ind i et tidligt ægteskab."
"Et af mine tidligste digte, som jeg skrev, da jeg var 16-17 år, var faktisk imod arrangeret ægteskab - selv om der kom mange udmærkede mænd og friede til mig. Jeg blev også forelsket - men jeg giftede mig ikke før jeg var 30 og selv mødte en mand."
- Ved åbningen af den arabiske kulturfestival underholdt det tunesiske kvinde-band Al Azifet med arabisk musik. Jeg lagde mærke til den livsglæde, der er i musikken og hos både mænd og kvinder, der åbenlyst nød det. Vi i Vesten tror altid, at vi har det sjovere...?
"Jeg tror altid, man har det sjovest i sin egen kultur. Jeg elsker mit land, menneskene og temperamentet og ville ikke undvære noget af det. Men jeg rejser også meget rundt i verden og elsker at opleve andre kulturer. Jeg vil have begge dimensioner med, både det internationale og det lokale."
"Men allermest elsker jeg sproget og at skrive. Det bedste ved at skrive er, at jeg opdager mig selv hver gang. Jeg føler, at der altid er mere, jeg vil skrive. Det sidste digt er aldrig skrevet..."
Badiaa Kashghari skriver på klassisk arabisk, men om moderne emner i sine små digtsamlinger med smukt bølgende arabiske skrifttegn.
"Jeg skriver først og fremmest som menneske, bla. om lighed mellem mand og kvinde, fx i digtet 'Mellem Adam og Eva', hvor Eva taler til Adam."
"Nu er det helt accepteret, at jeg er, som jeg er. Men jeg er en rebel og har både behov for stor intellektuel ekspansion og for fysisk udfoldelse. Ifølge de sociale konventioner i den arabiske verden skal kvinder i den arabiske verden optræde meget fysisk behersket," - hun ranker sig illustrativt i stolen og samler knæene med ortopædisk korrekthed.
"De fleste kvinder går også med høje hæle, selv om det begrænser dem fysisk."
"Måske er jeg gået for vidt... Men jeg føler mig som en del af det store univers. Det er derfor, jeg vil være fri, kunne gå barfodet og sove under månen, uskyldige ting, der giver mig fornemmelsen af at være et barn igen."

Skikkene undertrykker
- Det kan tit virke som om man i muslimske kulturer har en del frihed, bare man ikke gør visse ting åbenlyst. Er det dobbeltmoral?
"I Saudi-Arabien må man til en vis grad lægge en social maske. Men i poesien kan man sige mange ting. Først og fremmest ser jeg slet ikke manden som en fjende eller modstander."
- Men ser du kvinden som et offer, som du antyder i digtet om Adam og Eva?
"Ja, men vi er også uafhængige på mange måder. Islam er en meget human religion og giver kvinder mange rettigheder. Aiysha, Profetens yngste hustru var allerede for 14 århundreder siden involveret i mange intellektuelle aktiviteter, og Profeten selv siger: 'De bedste mænd er gode ved deres koner'."
"Det, der undertrykker os, er de sociale skikke, når kvinder fx ikke må køre bil. I Saudi-Arabien er samfundet endnu ikke parat til at acceptere det. Men jeg tror, det kommer, fordi det andet er umådelig upraktisk".
"Jeg tror på forandring - og jeg opfatter mig selv som en del af den forandring, sammen med mange andre veluddannede og professionelle saudiske kvinder. I Saudi-Arabien behandles kvinder, der arbejder, i øvrigt på lige fod med mænd i spørgsmål om løn, pension, social sikkerhed og andre arbejdsmarkedsspørgsmål. Og mit portræt har været i avisen med ansigtet frit, ligesom der også optræder kvindelige tv-værter".
Badiaa Kashghari viser med hænderne, hvordan tørklæde eller slør dækker kvindernes hår og hals, når de optræder offentligt.

Bevare sartheden
"Jeg er for moderniserering. Men jeg er også meget orientalsk og spirituel og ikke ubetinget tilhænger af materiel civilisation."
"Allerede som barn gjorde jeg mange ting på mit eget ansvar. Ikke drengeting som at klatre i træer, mere sådan, at jeg har arbejdet med min modenhed og intellektuelle udvikling".
"Jeg har altid holdt meget af min feminine side - men ikke på bekostning af min menneskelighed. At være kvinde er følelsen indeni".
- Hvordan?
"Det er en følelse af - sarthed. Jeg bliver nemt såret, men det betyder ikke, at jeg giver op. Jeg klarer tingene og tager selvstændige skridt, samtidig med, at jeg bevarer det sarte, ømme og medfølende."
"Men jeg nyder faktisk meget at være i Saudi-Arabien. Jeg nyder at være hjemme og at være en kvinde, der gør en forskel og har en betydning. Jeg har undervist meget tidligere, både i skoler og på universitetet, og mange af pigerne ser mig stadig som et eksempel - blandt flere, heldigvis. Den udfordring kan jeg godt lide. Men jeg har også betalt en høj pris for det. F.eks. har jeg lidt meget af smerter i underlivet. En dag sagde en holistisk læge, som jeg konsulterede i USA, til mig: 'Din krop gør oprør mod undertrykkelsen af dig som kvinde'."
"Som 10-12 årig kunne jeg for eksempel ikke forstå, hvorfor jeg pludselig skulle til at tildække mit ansigt. Min mor sagde: 'Du skal dække dig til, fordi du er køn'. Men med barnelogik spurgte jeg: 'Hvorfor skal skønhed skjules?' Nu mener jeg, at den intellektuelle kontakt må komme i første række i forholdet mellem mænd og kvinder."
"Jeg mener heller ikke, at at en kvindes rolle kun skal være at føde børn. Alle kan føde børn - men ikke alle kan udtrykke sig."

*Arabisk kulturfestival 3.-5. okt. arrangeres af den dansk-arabiske kulturforening Assununu (på dansk: svale). Lørdag og søndag kl. 14, er der diskussion på Nationalmuseet over temaet Kvinde, tro og køn. Lørdag kl. 19.30 optræder bla. Badiaa Kashghari ved en digtoplæsning på Borups højskole

Mellem Adam og Eva
Når jeg er sammen med dig, beder jeg dig: "Vær!"

Jeg ved ikke om jeg taler til dig fra mit sinds tinde
eller fra dybden af mit vanvid
Jeg taler også til dig fra mit indre klima af regnvejr
eller fra min sols lysende skin.

Jeg er her for at sige til dig: "Vær!"
Ved du, hvor meget det betyder for mig, at du også siger til mig: "Vær!"?

Jeg giver dig min kvindeligheds menneskelighed.
Du burde give mig det samme.
Jeg begyndte som du,
min mor bar mig ni måneder,
vi blev modtaget i denne verden som spædbørn med lukkede øjne og med et skrig

Hvorfor skal én af os så være offeret?

*Fra Badia Kashgharis digt 'Mellem Adam og Eva' fra
digtsamlingen 'Hvis sandet blomstrede' (1994).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her