Læsetid: 3 min.

'Verden risikerer en ny Depression...'

29. oktober 1997

Hvis ikke det lykkes at standse de seneste dages børsuro, kan det ende med en økonomisk krise a la 30'erne, mener fremtrædende amerikansk økonom

BOSTON
Med mindre centralbankerne i de industrialiserede land sænker renten for at stimulere forbruget, risikerer den globale økonomi at styre lukt ind i en langvarig krise i forbindelse med de seneste dages voldsomme uro på de internationale børser.
Det mener William Greider, forfatter til flere meget omtalte bøger om amerikansk og international økonomi.
I går kom Wall Street ud på en rutsjetur, hvor børsindekset først droppede med 180 point for dog derefter at genvinde en del. I Hong Kong faldt indekset femten procent og i Europa cirka ti procent, mens Ruslands børs helt måtte suspendere handelen.

Kurs mod Depression
Greider mener, at den globale økonomi er på vej mod samme stade som under Depressionen i 1930'erne, en periode, hvor aktiekurser, forbrugerpriser og lønninger falder i samspænd med overkapacitet i industrien.
"Vi befinder os i en situation, hvor produktiviteten stiger, flere og flere varer fremstilles, men forbrugerne vil til sidst ikke have råd til at købe dem. At det er gået indtil videre skyldes, at amerikanerne har finansieret deres forbrug ved at investere på aktiemarkedet. Men nu risikerer de små investorer ikke at kunne realisere gevinster på aktiemarkedet. Det giver dem finansielle problemer og fører til lavere forbrug - altså deflation," siger William Greider til Information.

Mange advarsler
Greider peger på, at ledende finansblade og eksperter i flere måneder har advaret mod overkapacitet i verdensindustrien.
I august forudsagde Wall Street Journal, at overproduktion ville føre til et voksende antal konkurser og lukninger af virksomheder.
Det britiske magasin The Economist har haft en forside med titlen: "Bilkoncerner styrer mod et krak."
I år 2000 vil koncernerne kunne sende 80 mio. biler på det globale marked, men der vil kun være 60 mio. købere, hedder det.
Og Financial Times rapporterede fornylig, at også den kinesiske økonomi er bebyrdet af overkapacitet inden for brancher som biler, elektronik og kemiske produkter. Hverken den indenlandske eller udenlandske efterspørgsel kan opsluge alle Kinas produkter.

Sammenhæng
William Greider mener, at den seneste valutauro hænger nøje sammen med den overkapicitet.
"Problemerne i Sydøst-
asien er blot et spejlbillede af langt mere fundamentale problemer verden rundt", siger han.
"Globaliseringen af industrien har øget produktionskapaciteten mere end forbrugernes efterspørgsel kan imødekomme. Typisk ser investorerne bort fra denne skævhed og skruer værdipapirer i vejret, låner penge til at opføre flere fabrikker og kontorbygninger. Og en dag vågner de så op og opdager, at fabrikkerne ikke er i stand til at sælge alle varerne, hvorefter investorerne tvinger kurserne ned. Det er dét, der sker nu."
Hvis ikke børsuroen stopper kan det ifølge Greider gå temmelig galt.
"Det kan føre til en løbsk deflation, hvor ikke kun aktiekurser men også ejendomspriser, lønninger og profit dropper brat, som vi ser det ske i øjeblikket flere sydøstasiatiske lande. Alle prøver at indløse værdipapirer og slippe væk. Jeg håber ikke, det vil ske her i USA. For at undgå det bør centralbanken stimulere økonomien med det samme, men det sker nok ikke førend, de ser uro på gaden."
- Den amerikanske økonomi ser stærk ud. Kan man skyde skylden for børsuroen i New York på krisen i Sydøstasien?
"Det er rigitgt, at alle taler om den stærke økonomi i USA. Ledigheden er ganske rigtigt lav og lønningerne er begyndt at stige igen, men familiernes middelindkomst ligger stadig på niveauet med 1989. Årsagen til at forbruget fortsætter uantastet er, at amerikanerne har belånt sig til op over ørene. Hver hustand har gæld, der svarer til 95 pct. af årsindkomsten. I 1980 var det tal 65 pct.", mener Greider.
"Så det er forkert at bebrejde krisen i Sydøstasien. I den globale økonomi sejler vi alle i den samme båd, og det ene lands problem er kun en version af et andet lands problem. For nogle år siden fik vi at vide, at aisatiske forbrugere ville købe USA's overskydende vareproduktion. Nu ved vi, at det er muligt i den nære fremtid. De høje vækstrater i Asien falder og herefter vil en afmatning i USA og Europa følge", s iger Greider
"Hvis De kender noget til økonomisk historie og hvad der skete fra 1929 til 1993... Dengang var der masser af konkurser, men den konventionelle vurdering blandt økonomer var, at blot vi venter og lader markedsøkonomien finde sin egen balance igen, så bliver alle problemerne løst af sig selv. Det fik vi en langvarig økonomisk depression ud af. Bare politikerne er klar over, at det kan ske igen, hvis de undlader at reagere."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her