Læsetid: 2 min.

Verdens moral på prøve

30. oktober 1997

Der bliver ingen sanktioner mod de lande, der ikke overholder handlingsplanen mod børnearbejde, som vedtages i Oslo i dag

Oslo
Både sydamerikanske, asiatiske og europæiske lande gav i går deres politiske støtte til den handlingsplan, der vedtages i dag, når den internationale konference om børnearbejde slutter i Oslo.
Efter to dages faglig og teknisk debat om børnearbejde blev det i går politikernes tur til at diskutere emnet.
Norges nye statsminister Kjell Magne Bondevik åbnede gårsdagens program med en tale, hvor han roste handlingsplanen, som bliver resultatet af konferencen.
"Handlingsplanen vil udstyre os med et vigtigt værktøj. Nu er det op til os alle at sørge for, at den bliver implementeret gennem nationale strategier. Vi deler alle ansvaret for, at planen realiseres," sagde Kjell Magne Bondevik, som fortalte, at hans nye regering vil øremærke 200 millioner norske kroner over de næste tre år til forskellige aktiviteter imod børnearbejde.
I spidsen for den danske delegation står viceudenrigsråd Torben Brylle fra Udenrigsministeriet. Han fortæller, at Danmark ikke ligesom Norge vil donere en ekstra pose penge i forbindelse med konferencen. Hensynet til børns vilkår indgår allerede i det brede, fattigdomsorienterede bistandssamarbejde, siger han.
Torben Brylle ser den internationale konference om børnearbejde som en meget vigtig del af det arbejde, der konstant skal gøres, for at fastholde verdens opmærksomhed.
Men den handlingsplan, som politikerne fra lidt over 40 lande vil vedtage i Oslo i dag, er ikke forpligtende på en sådan måde, at verdenssamfundet kan indføre sanktioner over for lande, der ikke overholder aftalen.
"Med planen beslutter man sig for et sæt retningslinjer for det videre arbejde, som landene moralsk forpligter sig til at følge. De formelle forpligtelser følger kun af konventioner og andre internationale aftaler, som landene tilslutter sig. Denne handlingsplan skal bl.a. danne grundlag for drøftelserne om en ny ILO-konvention," siger Torben Brylle.
At landene kun er moralsk forpligtede af handlingsplanen, skinnede også igennem konferencens to hovedtalers indlæg. Både UNICEF og ILO opfordrede deltagerne til at gøre noget aktivt i deres lande.
"Med en 28 trillioner dollar global økonomi er det indlysende, at verden har midler til at sikre universiel grundskoleuddannelse. Man må give et løfte om at stille de nødvendige midler til rådighed. Løftet er en del af vores fundamentale forpligtelser over for børnene," sagde UNICEF's øverste chef Carol Bellamy.
ILO's generaldirektør Michel Hansenne foreslog i sin tale fire strategier til konferencedeltagerne.
Verdens lande skal politisk forpligte sig til at arbejde for afskaffelse af børnearbejde. Denne forpligtelse skal følges op med en tidsbundet handlingsplan. Der skal vedtages en international konvention imod det allermest skadelige børnearbejde. Endelig skal et internationalt samarbejde bekæmpe verdens fattigdom og bekæmpe de internationale aspekter af børnearbejde (handel med børn over grænser samt sexturisme).
ILO holder konference i juni 1998, hvor der skal udarbejdes en ny konvention mod det mest ekstreme og skadelige børnearbejde. Konventionen vil ligge klar til ratificering i løbet af 1999, og flere lande gav i går deres støtte til initiativet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her