Læsetid: 3 min.

VK: Ned med u-landshjælp og væk med grønne afgifter

10. oktober 1997

Regeringen mangler ambitionerne i den økonomiske politik, siger Venstre og konservative, der vil spare 23 mia. kroner og bruge 11 af dem på tilskud til erhvervsliv og andre mærkesager

For Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller er det et spørgsmål om ambitioner, når de to borgerlige toppolitikere måler regeringens forslag til finanslov med deres eget centimetertykke samling af forslag, som de to partier har lanceret under den prætentiøse overskrift: 'Fornyelse 1998'.
Her fremsætter de to partier forslag om besparelser på tilsammen 23 mia. kroner, det er næsten tre gange så meget, som regeringen ønsker at spare. Dermed følger udspillet de to borgerlige partiers tro på, at en sanering af økonomien skal ske gennem beskæringer af det offentlige og ikke af det private forbrug.
Anders Fogh Rasmussen fremhævede under gårsdagens debat i Folketinget særligt forslaget fra Fornyelse 1998 om at skære 4,2 mia. kroner af Danmarks samlede internationale miljø- og u-landsbistand. I dag udgør de to poster tilsammen 12 mia. kroner om året.
"Vi vil gennemføre en besparelse på u-landsbistanden, så Danmark kommer på linje med andre lande, når det gælder u-landsbistanden. Det er et rimeligt forslag, når det gælder en mere effektiv og fremadrettet politik over for u-landene. Det er også et forslag, der vil bidrage til at forbedre betalingsbalancen," sagde Anders Fogh Rasmussen i går.

Dagpengereform
Per Stig Møller var ikke tilfreds med regeringens ønske om at spare ekstra 2 mia. kroner på de offentlige udgifter. Den konservative partiformand sagde i går, at det er "for lidt, for ringe og for sent". Derfor skal regeringen "være villig til at give indrømmelser, hvis et resultat skal kunne nås."
Ud over besparelsen på den internationale bistand skal den største enkeltbesparelse ske gennem en reform af dagpengesystem samt voksen- og efteruddannelser. Her ligger der tilsammen en besparelse på 8.6 mia. kroner.
Det vil først og fremmest
*at arbejdsløse kun skal have ret til dagpenge i tre, mod nu fem år
*at de ledige skal aktiveres efter et år på dagpenge
*at det skal være sværere at komme ind i dagpengesystemet
* at rådighedsreglerne skal strammes, fordi hver femte ledige reelt ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet
*at arbejdsløse ikke skal have feriedagpenge
*en kulegravning af AF-systemet, der er for dyrt i drift
Dertil kommer en reform af voksen- og efteruddannelserne, en sammenlægning af erhvervsskoler og AMU-centre, en begrænsning af antallet af kurser, ens godtgørelse til kursusdeltagere på 80 procent af dagpengeniveauet.
Besparelserne på de to hovedområder - først på Danmarks internationale bistand og så på dagpengesystem, voksen- og efteruddannelser - tegner sig til sammen for omkring to tredjedele af den samlede VK-besparelse.
Dertil kommer en række u-specificerede besparelser på tilskudsordninger, som de enkelte ministerier hver især administrerer. Derudover ønsker de to partier at inddrage de reservefonde, ministerierne i dag råder over. Den samlede besparelse på de tilskudsordninger og reserver er på 2,5 mia. kroner.

Ned med erhvervsskat
De to partier vil dog ikke kun spare, men også bruge penge. Besparelserne på 23 mia. kroner bliver til en besparelse på 12 mia., når de to partier får magten over finanserne.
Det er her en mærkesag, at erhvervslivet ikke skal betale så meget i skat som i dag. Her vil de to partier fjerne de grønne afgifter og virksomhedernes arbejdsmarkedsbidrag. Tilsammen leverer de to poster i dag indtægter til statskassen på 5,5 mia. kroner.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd betegnede efter fremlæggelsen af Fornyelse 1998 en besparelse på 8,5 mia. kroner på dagpengesystem, voksen- og efteruddannelser som "rent fata morgana".
Dansk Arbejdsgiverforening var tilfreds: "Det er rigtigt på en gang at få ryddet op i arbejdsmarkedssystemerne og lempe afgifterne for erhvervslivet," sagde DA-direktør Ole Krog til Berlingske Tidende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her