Læsetid: 2 min.

20 aktivister forlader IRA

7. november 1997

IRA-aktivister har forladt organisationen i protest mod fredsforhandlingerne

LONDON
Der blev i går kastet tvivl over mulighederne for fred i Nordirland, efter at den irske avis The Irish Independent skrev, at uenighed i Den irske Republikanske Hær (IRA) har ført til åben splittelse.
Ifølge avisen har 20 højtstående IRA-medlemmer forladt deres poster i organisationen i protest mod forhandlingerne. Udbrydergruppen synes ikke, at IRA har fået nok til gengæld for den våbenhvile, som organisationen etablerede i juli.
Blandt udbryderne er den mand, som tidligere havde ansvar for organisationens våben og sprængstof. IRA menes at have omkring 400 medlemmer, skriver avisen.
Artiklens indhold blev senere bekræftet af sikkerhedskilder, og Irlands premierminister, John Bruton, udtrykte i går frygt for, at splittelsen skulle få negative konsekvenser for de britisk/irsk-sponsorerede fredsforhandlinger.
Han mente dog, at våbenhvilen vil holde. Den er en absolut forudsætning for, at forhandlingerne kan finde sted. Bruton mente også, at der var ringe risiko for, at udbrydergruppen vil danne en ny, mere høgeagtig organisation.

Penible spørgsmål
Splittelsen i IRA understreger, hvor skrøbelige fredsforhandlingerne i Stormont slottet uden for Belfast er. Og den kommer på et tidspunkt, hvor forhandlingerne for alvor skal i gang med at tackle penible spørgsmål som et nordirsk parlament og en grænseoverskridende myndighed mellem Nordirland og Irland.
Men på trods af den skygge, som uenigheden internt i IRA kaster over fredsforhandlingerne, er der andre udviklinger i den urolige provins, som peger i en mere positiv retning. Lederen af det politiske parti Sinn Fein, som er IRA's politiske gren, har således antydet en opblødning af det ultimative krav om et genforenet Irland.
Der er også forsigtig optimisme at spore ved at kigge på den anden side af bordet. David Trimble, som er leder af det største pro-britiske parti Ulster Unionist Party (UUP), har indforskrevet sig til en plads i historien ved overhovedet at deltage i fredsforhandlinger med ærkefjenden IRA.
Trimble er presset internt i partiet og har måttet kæmpe hårdt for at retfærdiggøre sin plads ved forhandlingsbordet.

Mellem Skotland og Wales
Den britiske avis Financial Times skrev tidligere i denne uge, at Trimbles taktik går ud på at modsætte sig en fælles myndighed på tværs af den nordirske-irske grænse. Mens han med entusiasme går ind for et parlament i Nordirland.
Både Skotland og Wales har netop stemt sig til en grad af selvstændighed inden for rammerne af Storbritannien. Der skal nu etableres forsamlinger i begge regioner - med den i Skotland som den mest magtfulde - bl.a. med ret til at ændre på skatteprocenten.
Et lignende arrangement i Nordirland ville formentlig ligge et sted mellem de skotske beføjelser og de, forsamlingen i Wales vil få.
Men det forudsætter naturligvis, at fredsforhandlingerne fører til noget. Den britiske og den irske regering har sat en tidsramme, som tilsiger, at forhandlingerne skal være færdige til næste forår, hvorefter resultatet skal til folkeafstemning.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu