Læsetid: 5 min.

21 timer med Bill Evans

24. november 1997

I de sidste år er den afdøde pianist blevet et af de jazznavne der er mest omfattende dokumenteret i genudgivelser; vi tager et overblik og går nærmere ind på Verves boks med 18 cd'er - Og der er kommet mere i serien Master Editions

Som allerede nævnt af Anders Beyer i hans klumme fejrer Deutsche Grammophon sit 100 års jubilæum med en enorm Beethoven-udgivelse, komponistens samlede værker i 20 bokse med 87 cd'er. I forhold til det er det jo beskedent hvad der efterhånden fås med pianisten Bill Evans, der døde for 17 år siden, men hvis ry ikke er blevet mindre med årene. Se bare:
Evans' tidlige optagelser under eget navn, fra 1956 til 63, gjort for Riverside, findes i en Riverside-boks med 12 cd'er, og hans indspilninger for Fantasy 1973-77 er samlet i en Fantasy-boks med 9 cd'er. På Milestone findes The Secret Sessions med 8 cd'er optaget privat på Village Vanguard, Evans faste tilholdssted i New York, mellem 1966 og 75, og Warner Bros. har for nylig udgivet Turn Out the Stars, en 6-cd-boks med optagelser fra Village Vanguard i juni 1980, tre måneder før Evans' død.
Fra dette sidste materiale er også hentet en enkelt cd, Highlights from Turn Out the Stars (56 min./Warner Bros. 46425-2), optagelser som Evans selv nåede at udvælge til et planlagt lp-dobbeltalbum. Derfor betegnes cd'en som The Artist's Choice, og den er også af den grund et godt bud på et udsnit af det store boks-materiale.
Endelig er der så den mest omfattende boks-udgivelse med Evans, The Complete Bill Evans On Verve (527.953-2 - godt 21 timer), som rummer ikke mindre end 18 cd'er og bringer de her opregnede bokse op på ialt 53 cd'er. Ikke som Beethoven, men alligevel!

Evans fra 1962 til 70
Der fandtes oprindelig 19 Verve-lp'er med Evans, hvoraf 14 tidligere er overført til cd, mens de fem sidste først kommer med nu. Dertil kommer så en mængde hidtil uudgivet materiale. Af 252 komplette optagelser er hele 98 nyudgivelser, og næsten to trediedele af dem er live-optagelser, så billedet af Evans' år hos Verve bliver betydeligt forstørret.
Det var en frugtbar periode for ham, og i første del af den havde han en producer, Creed Taylor, som gav ham mange nye opgaver og ikke kun nøjedes med klavertrio-plader. Dem var der også mange af, f.eks. den ikke absolut vellykkede, men meget spændende Trio 64 med Gary Peacock på bas og de fine optagelser fra Montreux i 1968 med Jack DeJohnette på trommer.
Men dertil kom så fra 1963-optagelserne med Gary McFarlands kompositioner og kammer-besætning, og Conversations with Myself, hvor Evans spiller tre klaverer (med bedst resultat i elegien for Sonny Clark, "N.Y.C.'s No Lark"). Jeg foretrækker ham nu med kun to klaverer i Further Conversations (1967) og med ét, uakkompagneret i Alone (1968).
Så er der duoen med
guitaristen Jim Hall (1966) og de svenske optagelser med Monica Zetterlund (1964), fra hvilken lejlighed der også findes en kostelig Santa Claus Is Coming to Town - med sang af Evans selv (!). Men især bringer udgaven en række hidtil uudgivne live-optagelser med trio, bedst de mange fra Village Vanguard i 1967 med Philly Joe Jones på trommer.
De fylder tilsammen tre cd'er, mens vi hidtil kun har kendt en enkelt lp, California, Here I Come, som ikke før har været overført til cd. Her forstår man hvorfor Evans et sted omtaler Jones som sin yndlings-trommeslager, måske ikke helt hvad man havde ventet.

Lyd og udstyr
Lyden på cd'erne er den p.t. bedst mulige, med
22-bit remastering, men i nogle tilfælde har master-båndene ikke været helt intakte eller man har måttet overspille fra pladeforlæg. Pladerne og en tekstbog findes i en madkasse-agtig stål-boks, der ikke er af rustfrit stål og derfor har visse rustpletter, hvad der skal være et særligt raffinement.
En attraktion ved udgivelsen er en 160 sider stor, illustreret bog i cd-format, som bl.a. rummer en detaljeret oversigt over indholdet på de 18 cd'er. Dertil kommer et forord af Chick Corea, en udmærket portræt-artikel af Neil Tesser, en gennemgang af materialet, session for session, ved Phil Bailey, som for min skyld godt måtte være gået mere i kødet på musikken, og to rundbordssamtaler.
Den ene samler flere af Evans' medspillere, den anden en række pianister, og her er mange gode musiker-synspunkter.
Mest artikuleret er dog Evans selv, der kommer til orde i et (forkortet) interview med John Mehegan fra 1965. Her er meget at blive klogere på, ligesom boksen også rummer meget musik at blive beriget af.

Flere Master Editions
En anden serie Verve-udgivelser, der kan anskaffes enkeltvis, er de Master Editions, som jeg tidligere har omtalt. I den sidste portion finder man Bill Evans' Trio 64 (539.058-2/59 min.) med Gary Peacock på bas, og en helt anden slags klavertriomusik, Oscar Petersons i The Trio (539.063-2/76 min.). I begge tilfælde med meget supplerende materiale i forhold til de oprindelige lp'er.
Louis Armstrong Meets Oscar Peterson (539.060-2/70 min.) er identisk med en tidligere cd, men lyd og udstyr er forbedret.
Det samme gælder Ella Fitz-geralds The Johnny Mercer Song Book (539.057-2/44 min.) med Nelson Riddle-arrangementer, mens hendes Ella and Basie (539.058-2/58 min.) rummer supplerende materiale.
Og så er nogle af Billie Holidays bedste sene optagelser med bl.a. Ben Webster samlet i en udvidet udgave af Songs for Distingué Lovers (539.056-2/58 min.).
Også Coleman Haw-kins' fortræffelige The Genius (539.065-2/78 min.) med Oscar Petersons rytme er stærkt udvidet, men det er måske ikke helt interessant at få både mono- og stereo-udgaver af i øvrigt identiske optagelser. Gerry Mulligan meets Ben Webster (539.055-2/66 + 75 min.) fylder nu to cd'er, og selv om der i forvejen findes en udvidet cd med dette materiale, er det livligt nok til at tåle at blive bredt yderligere ud.
Endelig er der så, i den lidt tyndere afdeling, organisten Jimmy Smiths bashin' (539.061-2/43 min.) og guitaristen Wes Montgomerys Bumpin' (539.062-2/43 min.), begge med ret overflødig orkester-garniture.
Men der er jo nok at vælge mellem endda.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu