Læsetid: 2 min.

Angstens aldre

19. november 1997

Klasssisk modernistisk anstrøg i Claus Beck-Nielsens debutnoveller

NY BOG
Vejlederne er titlen på Claus Beck-Nielsens debut, en titel der er lige så tvetydig og dobbeltbunden som novellerne. Der er ikke så meget tale om at vise til rette eller orientere i disse noveller, men mere helt konkret om at blive ledt på veje eller afveje. En velvalgt titel, for novellerne er skrevet i den klassiske modernistiske stil med et let absurd anstrøg.
Men først og fremmest er det en grundstemning en grundoplevelse, der binder de to tekster sammen. En oplevelse af pludselig angstfuldt at stå ansigt til ansigt med det ukendte og livstruende, når det velkendte og trygge viger for det overraskende og fremmede, når beherskelsen og selvbeherskelsen skrider under en og slår om i paranoia.
Den første fortælling "Den anden dreng", er en klassisk drengenovelle. En historie spændt ud mellem fantasiens troskyldige og almægte rum og så realiternes rå og ubarmhjertige kraft, mellem Lego-klodsernes uskyldige og stive verden, som man selv bygger op, organiserer og kontrollerer, og som lader den barnlige omnipotens udfolde sig i hele sit register, og så udenfor et anderledes byggemiljø, en farlig opkørt og mudret byggeplads, hvor de bløde baller med rockwool viser sig fra den mere kvælende side.
Den dobbeltbundne tematik fastholdes stilistisk via en gennemført vekslen mellem forskellige fortællerpositioner.
Den anden og længere novelle "Afløseren" er en fortælling om en ung mand, som bliver kørt bagud af sit rejseselskab et sted i Tyrket. Pludselig vågner han op fra en tilstand af total tryghed, uden ansvar med den sære rejsebevidsthed, som opstår når man ikke selv er tvunget til at orientere sig, og han konfronteres med det totalt fremmede og er ude af stand til at handle selv.

Angst og afmagt
Claus Beck-Nielsen har et godt greb om spillet mellem magt og afmagt, gennemskriver følsomt og med psykologisk indsigt de paranoide afmagtstilstande. Det sært dobbeltbundne i drenges fantasi- og legeunivers hvor truslen om straf og død pludselig bliver bliver til mere end blot fantasiprodukter. Det er de små tætsansede og psykologisk udstansede øjeblikke, der er Bech-Nielsens styrke.
Svagheden ligger i den lidt tunge tradition. Det er meget tunge klodser, der er på bordet i dette drengeunivers, hvor intetheden, døden og tiden tematiseres temmelig håndfast og derfor overlader for lidt rum til læseren.
Problemet med rejsenovellen er at ideerne lidt for hurtigt slipper op, selvom der selvfølgelig ligger en pointe gemt i, at mønsteret i denne absurde novelle gentages indtil det maretridtsagtige.

*Claus Beck-Nielsen: Vejlederne. 130 s. 188 kr. Samleren

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu