Læsetid: 2 min.

Anklager om valgsvindel i Marokko

25. november 1997

Udbredt kritik af parlamentsvalget, der blev lanceret som det første frie valg i Marokkos historie

Marokkanske oppositionspolitikere klager over udbredt svindel ved valget til underhuset i det marokkanske parlament den 14. november. I en udtalelse torsdag anklagede det gamle frihedsparti Istiqlal indenrigsministeriet for indblanding i valghandlingen.
Også oppositionspartierne Mouvement Populaire Constitutionel et Démocratique (MPCD) og Union Socialiste des Forces Populaire(USFP) har klaget over svindel i forbindelse med valget.
Holder deres påstande, er der intet nyt under solen i forhold til kommunevalget i forsommeren, hvor der var udbredt brug af bestikkelse fra kandidaternes side.
Op til parlamentsvalget udtalte flere eksperter håb om et valg uden svindel, og en række journalister fra udlandet blev inviteret til Marokko for at følge valget, hvor marokkanerne - som følge af en ny valgreform - for første gang nogen siden fik mulighed for direkte at udpege alle de deputerede til landets parlament.
USFP har klaget over 1.072 episoder, hvor der enten foregik svindel, vold eller køb af stemmer. Og endelig har Abdelkrim Khatib, leder af MPCD, klaget over, at dets medlemmer blev udsat for chikane i forbindelse med selve valghandlingen.
Partiet, som er en paraplyorganisation, tæller blandt andet den forbudte bevægelse 'al-Tawhid Wal Islah (Enhed og Reform).
Anklagerne om valgsvindel og vold afvises af landets magtfulde indenrigsminister, Driss Basri, der til det britiske nyhedsbureau Reuter siger, at "valget blev afholdt med total gennemsigtighed, fred og uden problemer".

Status quo
Valgets resultat blev status quo. De tre koalitioner fik omtrent lige mange pladser, og det er svært at forestille sig en radikalt ændret regering end den siddende, som er udpeget af den enevældige kong Hassan II og med dennes svigersøn Abdellatif Fillali som premier- og udenrigsminister.
Under alle omstændigheder forventes en ny regering tidligst at blive dannet efter afslutningen af fastemåneden Ramadan i slutningen af januar 1998. Grunden er det valg til overhuset, som skal afholdes i december.
Ved valget fik højrekoalitionen Wifaq 100 pladser, Centergruppen 97 pladser og oppositionskoalitionen - kaldet Koutla - fik 102 pladser i underhuset, som har i alt 325 pladser. De resterende 26 pladser gik til en stribe mindre partier.
Istiqlal tilhører Koutla-koalitionen og fik et katastrofalt valg, som er meget overraskende. Ved kommmunevalget for bare et halvt år siden oplevede partiet en fremgang.
Konkurrenten inden for oppositionskoalitionen USFP fik næsten det dobbelte antal pladser i det nye underhus.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her