Læsetid: 1 min.

Asiatiske lande er topscorere i matematik

5. november 1997

De skandinaviske elever klarer sig middelmådigt i matematik, viser undersøgelse

Den tredje internationale undersøgelse af matematik og naturvidenskab (TIMMS), der blev offentliggjort for et år siden viste, at asiatiske lande som Singapore, Sydkorea og Japan er absolutte topscorere, når man sammenligner 13-årige elevers kundskaber i matematik og naturvidenskab. Derimod klarer eleverne fra de skandinaviske lande, Tyskland, Frankrig, Spanien, Italien, Storbritannien og USA sig middelmådigt i matematik.
I naturvidenskab klatrer eleverne fra England, Sverige, USA og Tyskland en smule højere op på den internationale liste, mens eleverne fra Danmark, Frankrig og Spanien hænger fast i midterfelten.
Singapore, Japan og Sydkorea hører til i den absolutte elite inden for naturvidenskab, mens Tjekkiet - trods lave økonomiske bevillinger - præsterer den anden højeste gennemsnitscore.

Danskere dårlige læsere
Der er ingen nyere internationale læseundersøgelser, men en undersøgelse fra 1992 (How in the World do Students Read) viste, at niårige danske elever - formodentlig på grund af sen skolestart og mange dårlige læsere i den tunge ende - i gennemsnit ligger på niveau med elever fra Cypern og Trinidad/Tobago.
Derimod er elever fra Finland og Sverige i kraft af en bevidst læseindsats i de første klasser rykket op i den internationale elite sammen med elever fra USA, Italien og Frankrig. Derimod er et land som Singapore, hvor 80 procent af eleverne skulle læse et andet sprog end deres modersmål, rykket ned i det internationale midterfelt, iøvrigt ligesom Hong Kong.
I uddannelseskredse er de internationale forsøg på sammenligninger kontroversielle og stærkt omdiskuterede. Nogle kritikere mener, at de overser andre kvaliteter som kreativ tænkning og evne til at analysere data. Men undersøgelserne er alligevel blevet faste referencepunkter i den internationale skoledebat, og den vil få nyt liv, når de vestlige landes samarbejdsorganisation OECD i midten af december måned offentliggør sin årlige rapport, Education at a Glance.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her