Læsetid: 3 min.

Auken griber ind mod giftstof

18. november 1997

Miljøstyrelsen skifter kurs og indkalder det næstmest anvendte ukrudtsmiddel i Danmark til revurdering

Miljøstyrelsen besluttede sent i går at indkalde giftstoffet isoproturon til en såkaldt revurdering. Det betyder i praksis, at Danmarks næstmest anvendte ukrudtsmiddel sandsynligvis bliver forbudt.
Underdirektør Niels Juul Jensen i Miljøstyrelsen siger, at beslutningen er truffet efter en henvendelse i går fra eksperterne i GEUS, Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser.
Men eksperter i GEUS har også tidligere advaret Miljøstyrelsen om risikoen for at giftstoffet siver til grundvandet. Efter offentlig omtale af uenighed mellem GEUS og Miljøstyrelsen sagde Svend Auken i går til Politiken: "Jeg går ud fra, at hvis GEUS har et problem, så går de til mig, som er deres chef, fremfor til pressen."
Inden dagen var omme besluttede Miljøstyrelsen så at tage sin godkendelse af stoffet op til ny vurdering.GEUS har ansvaret for overvågningen af det danske grundvand. I den kommende årsrapport fra GEUS meldes om 21 fund af isoproturon i grundvandet, heraf fire over grænseværdien. Giften hører til den kategori, der påvirker arveegenskaberne og mistænkes for at være kræftfremkaldende. Det findes i en række sprøjtemidler som Miljøstyrelsen hidtil har godkendt, fordi den ikke mente, at de kunne sive til grundvandet.
Isoproturon bruges især til at sprøjte marker med vintersæd. Anvendelsen er steget kraftigt i de senere år, både fordi der dyrkes mere vintersæd og fordi andre sprøjtemidler er blevet udfaset og forbudt.
Miljøorganisationen Greenpeace advarede allerede i juni 1994 om at der var fundet isoproturon både i dansk og tysk grundvand.
Geologen Walther Brüsch sagde i lørdags til Politiken at GEUS gennem årene har informeret Miljøstyrelsen om talrige fund i udlandet, blandt andet over 1700 fund i England - og beskrevet risikoen for sivning til det danske grundvand i en artikel i 1996.

Træghed i styrelsen
Det har i lang tid været Svend Aukens erklærede mål at få forbudt alle sprøjtemidler, der kan true grundvandet. Men Miljøstyrelsen reagerede i første omgang kun på de fire nye fund ved at bede forskerne i GEUS om at gøre rede for, om sivningen skyldes "regelret brug" af sprøjtemidlerne.
Det vidste Miljøstyrelsen godt at forskerne ikke kan svare på. Datagrundlaget er nemlig for spinkelt. Det nye overvågningsprogram, hvor man undersøger grundvandet i hele landet for flere stoffer, bl.a. isoproturon, træder først i kraft næste år.
Efter kritik af miljøstyrelsens godkendelsesprocedure blev den i sommer evalueret af et internationalt ekspertpanel. Panelet anerkendte proceduren som "en af de strengeste i Nordeuropa" påpegede Svend Auken i går i en pressemeddelelse.
Men både den radikale miljøordfører, Elsebeth Gerner Nielsen og formanden for Folketingets miljøudvalg, Steen Gade, SF, mener at proceduren skal strammes og forsigtighedsprincippet anvendes mere konsekvent.
I går sluttede formanden for Kommunernes Landsforening, borgmester Evan Jensen (V) sig til kritikerne. "Miljøministeren må skifte kurs så der i tvivlsspørgsmål først og fremmest tages hensyn til miljøet," udtalte han i en pressemeddelelse.
GEUS går også ind for at godkendelsesproceduren bliver strammet på visse punkter, siger direktør, Ole Winther Christensen, til Information Det drejer sig bl.a. om sikkerhedsmargin og stoffernes nedbrydelighed.
Han understreger, at vandværkerne under alle omstændigheder bør holde øje med, hvad landmænd og gartnere bruger af giftstoffer i deres eget opland.
Ifølge Ole Winther Christensen er GEUS og Miljøstyrelsen fagligt enige om at vandværkerne burde kunne standse brugen af bestemte sprøjtemidler i særligt følsomme områder.
"Men Miljøstyrelsen har problemer med hensyn til administrationen af en egentlig lovgivning om det spørgsmål. Det blander vi os ikke i," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her