Læsetid: 2 min.

Blair vil give Europa tilbage til folket

4. november 1997

Storbritannien overtager EU's formandskab om to måneder og vil prioritere jobskabelse, bekæmpelse af kriminalitet og et bedre miljø

LONDON
Først fik briterne et "folkets parti", så gjorde Tony Blair den afdøde prinsesse Diana til "folkets prinsesse", og nu vil New Labour i Storbritannien give os alle sammen et "folkets Europa".
Udenrigsminister Robin Cook sagde i går i en tale i Dublin, at briterne vil bruge deres formandskab af EU, som starter om to måneder, til at "give Europa tilbage til folket".
Det betyder, at eurokrater- og politikere må tvinge opmærksomheden væk fra uforståelige og verdensfjerne debatter om teknik og institutioner for i stedet at koncentrere sig om det, der virkelig interesserer folk. Det vil efter Robin Cooks mening sige job, kriminalitet og miljø.
"EU synes at tilbringe for meget af tiden med at diskutere ting, som ikke berører folks liv. Abstraktioner og institutioner fremfor en konkret dagsorden," sagde Robin Cook.
Så briterne vil skabe job ved at sørge for at følge op på det kommende job-topmøde og sammen med efterfølgeren i EU's formandsstol, Østrig, se at få fuldført det indre marked med udgangen af 1998.
Kriminaliteten skal bekæmpes ved at få sat gang i politisamarbejdet i Europol.
"Narkohandlerne er flere gader længere fremme end regeringerne i grænseoverskridende samarbejde. Hvis vi skal fange dem, må blive lige så gode som dem til at arbejde sammen," sagde han.
Og det britiske formandskab vil have miljøet placeret helt inde i hjertet af EU's politik - ikke mindst på landbrugsområdet, hvilket vil være sød musik for kommissær Ritt Bjerregaard.
Men uanset visionen om "folkets Europa", vil formandskabets dagsorden blive domineret af emner, som ikke er specielt folkelige og nære.

ØMU'en vigtigst
Det vigtigste emne overhovedet bliver ØMU'en, hvor briterne skal lede forhandlingerne om, hvem der skal med. Cook lovede, at briterne vil agere honest broker - den ærlige mægler - selvom det nu står klart, at Storbritannien ikke selv vil deltage i ØMU'en fra starten, som er planlagt i 1999.
Udenrigsministeren gjorde klart, at den nye britiske regering vil være en god fødselshjælper for ØMU'en, så den kan komme godt fra start. Og i det mindste får EU sig en neutral formand, når landene med kvalificeret flertal skal stemme sig frem til ØMU'ens deltagerliste i maj.
Vigtig er også starten på EU's udvidelsesforhandlinger, hvor briterne ikke lægger skjul på, at de ønsker at forhandle med en lille skare ansøgere - stik imod f.eks. danske ønsker.
Og europæerne kan vente sig et eksempel på briternes nye etiske udenrigspolitik i og med, at Cook vil have EU til at vedtage en adfærdskodeks for våbenhandel.
Ikke ligefrem emner, som Mr. and Mrs. Smith diskuterer over middagsbordet. Men måske kan det hjælpe, at det britiske formandskab også synger med på det altid populære refræn om at ville gøre kål på korruption og misbrug med EU's penge.

*Bente Bundgaard er netop tiltrådt som Informations korrespondent i London

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her