Læsetid: 2 min.

Blair vil se Adams

19. november 1997

Fare for, at IRA-udbrydere danner en ny, mere ekstrem gruppe

LONDON
I 1990 sprængte IRA en bombe ud for Downing Street 10. Syv år senere står de irske republikanere på tærsklen til at blive budt indenfor.
Der sker ifølge britiske medier i et forsøg på at stabilisere den nordirske fredsproces, som vakler mere og mere.
Premierminister Tony Blair forbereder sig på at invitere begge siders repræsentanter i den nordirske konflikt, men interessen samler sig mest om republikanerne.
Kommer Gerry Adams, lederen af IRA's politiske fløj Sinn Fein, på besøg i Downing Street inden jul, bliver han den første republikanske leder i 70 år, som gæster fjendens politiske lejr. Den sidste var Michael Collins - en af heltene fra den irske uafhængighedskamp, der for nylig blev lavet en storfilm om.
Men det er ikke kun for at forlige parterne, at de inviteres til Downing Street. Gerry Adams' besøg skal også sende det signal, at den nye britiske regering er lydhør over for republikanernes ønsker, for at hjælpe Adams til at holde ro i republikanernes rækker.
Samtidig forbereder regeringen i Downing Street at sende en række nordirske fanger i britiske fængsler hjem, så de kan udtjene deres straf nærmere på familie og venner. Også inden jul. Og med samme formål.
Adams har brug for hjælp, efter at det kom frem, at omkring 20 IRA-folk efter sigende har brudt med den ulovlige organisation i protest mod fredsforhandlingernes sløve tempo og de manglende resultater. Få dage efter meldingerne om splid i IRA brød en række medlemmer af IRA's politiske arm, Sinn Fein, også ud. Med samme begrundelse.
Den britiske avis The Guardian skrev for nylig, at der er fare for, at udbryderne danner en ny, mere ekstrem gruppe. Udbryderne har adgang til våben og sprængstof og kan derfor gøre den våbenhvile, som IRA har erklæret, helt ligegyldig.
Og i søndags skrev avisen The Observer, at de ekstreme gruppers venner i USA har genoptaget smugling af våben til Nordirland. Uzier, rifler og andre skydevåben har fundet vej til en af de allermest ekstreme republikanske grupper i Nordirland, Continuity Army Council, skriver avisen.
Continuity Army Council er så ubøjelig i sit krav om, at briterne skal forlade Nordirland, så provinsen kan forenes med Republikken Irland, at organisationen går imod den våbenhvile, som IRA inførte i sommer. Det var forudsætningen for, at IRA's politiske fløj, Sinn Fein, kunne deltage i fredsforhandlingerne.
Men splittelsen i IRA har vist, at det ikke kun er de ekstreme fløje, der er utilfredse med fredsforhandlingerne. På den anden side af bordet - hos unionisterne, der vil have, at Nordirland skal forblive britisk - har man en anden fortolkning.
Her forlyder det, at IRA-splittelsen er et pr-trick. I virkeligheden truer republikanerne bare med vold, hvis de ikke får deres krav igennem, mener unionisterne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her