Læsetid: 4 min.

Byråd bliver multietniske

20. november 1997

Valgforbund gjorde indvandrerliste til tungen på vægtskålen i Høje-Taastrup. Tre indvandrere i kommunalbestyrelsen i Albertslund

Mens kandidater med indvandrerbaggrund, der stillede op for de politiske partier i Københavns Kommune, onsdagen igennem nervøst afventede optællingen af de personlige stemmer, kunne en række indvandrere i andre kommuner glæde sig over valg eller genvalg.
I Høje-Taastrup Kommune vest for København blev Aktiv Listes spidskandidat Muammer Celik valgt takket være et valgforbund, som omfatter i alt seks forskellige lister. Han opnåede at blive tungen på vægtskålen, så hans stemme er udslagsgivende for, om socialdemokraten Anders Bak kan fortsætte som borgmester. Det skulle i givet fald ske med støtte fra Aktiv Liste og SF.
Muammer Celik, der kommer fra Tyrkiet, placerer sin liste i centrum af det politiske spektrum:
"Vi er 12 kandidater med hver sin politiske overbevisning. Men som liste står vi nøjagtig på midterstregen," siger Muammer Celik, der selv er tidligere medlem af Socialdemokratiet.

Aktiv integration
De 12 kandidater på Aktiv Liste har tyrkisk, makedonsk, libanesisk, pakistansk og palæstinensisk baggrund og skal fungere som Muammer Celiks kommunalpolitiske bagland i valgperioden. Han betegner "aktiv integration af flygtninge og indvandrere" som listens mærkesag.
"Alle de projekter, man har haft, er slået fejl, fordi indvandrerne ikke selv har været med til at tilrettelægge dem. Vi sidder med ekspertisen og kendskabet til folk med indvandrerbaggrund," siger Muammer Celik.
Han erkender, at mange indvandrerforældre er utilbøjelige til at sende deres børn i daginstitutioner, fordi mødrene passer børnene derhjemme.
"Det bliver vores opgave at orientere om de store problemer, som risikerer at blive endnu større i fremtiden, så vi på den måde kan overtale forældrene til at sende børnene i børnehave. De skal lære dansk, inden de kommer i skole, så de ikke spilder to, tre eller fire år i modtagelsesklasser," siger han og lægger vægt på, at "integrationsindsatsen er konkret og giver resultater".
Dansk Folkeparti har fået valgt to medlemmer i Høje-Taastrup Byråd, og Muammer Celik forudser, at han vil få meget svært ved at samarbejde med dem.
I nabokommunen Albertslund kan næsten-navnefællen Muammer Celim glæde sig over sit genvalg på Enhedslisten. Også socialdemokraten Erdil Selcuk blev genvalgt, mens SF'eren Mustafa Demir sprængte SF's partiliste og kom i kommunalbestyrelsen. Muammer Celim er kurder, og også de to andre indvandrere i den nye kommunalbestyrelse kommer fra Tyrkiet.
Muammer Celim mener, at hans 267 personlige stemmer især kommer fra vælgere med indvandrerbaggrund:
"Valgdeltagelsen har været høj blandt indvandrerne i Albertslund denne gang. Indvandrerne har fået større viden om deres problemer, og hvordan de skal løses," mener det genvalgte kommunalbestyrelsesmedlem.
Dansk Folkeparti fik et enkelt mandat i Albertslund, men Muammer Celim glæder sig over, at partiets stemmer ikke er taget fra Socialdemokratiet eller venstrefløjen.
"Hidtil har de konservative stået for den negative holdning til flygtninge og indvandrere i kommunalbestyrelsen. Nu har vælgerne fået den rene vare ved at tage et mandat fra de konservative og give det til Dansk Folkeparti," siger Muammer Celim, der regner med, at linjerne bliver trukket hårdere op i kommunalbestyrelsen efter nytår. Han håber dog, at de kommende fire år vil vise, at "de, der arbejder imod indvandrere, har taget fejl":
"Vi vil gerne leve sammen med danskerne," siger han.

Naser Khader valgt
Allerede inden færdigtællingen af de personlige stemmer i København stod det klart, at Naser Khader er valgt til borgerrepræsentationen. Han var nummer tre på den radikale partiliste og har fået fingerpeg fra partifæller blandt stemmetællerne om, at han har fået mange personlige stemmer på Vesterbro og Nørrebro. Hans parti fik ligesom i 1993 tre medlemmer i borgerrepræsentationen.
De indvandrerstemmer, Naser Khader har fået, finder han efter egen opfattelse blandt folk, der "gerne vil integration, og som gerne ser, at tingene fungerer":
"Jeg tror ikke, jeg har fået så mange stemmer fra dem, man kalder de frustrerede - hvis de overhovedet har stemt," siger Naser Khader, der også mener, han har trukket mange rent danske stemmer og fået mange stemmer fra unge, som ikke ellers ville stemme på Det Radikale Venstre:
"Nogle har sagt, at jeg udfylder et tomrum på midten, fordi jeg er i stand til at se tingene med to slags briller og satse på brobygning, samtale og dialog," siger Naser Khader.
Han lægger vægt på, at han ikke kun vil beskæftige sig med indvandrerspørgsmål. Hans ønskeudvalg under konstitueringsforhandlingerne er Uddannelses- og Ungdomsudvalget eller Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.
De radikale havde onsdag endnu ikke afgjort, hvem de skulle forhandle med under konstitueringsforhandlingerne i København:
"Vi står frit, men jeg har meldt klart ud: Ingen aftaler med Dansk Folkeparti - også selv om det koster en borgmesterpost," siger Naser Khader, der dog ikke selv har borgmesterambitioner - "endnu", som han siger. Naser Khader, der har en palæstinensisk far og en syrisk mor, er i øvrigt folketingskandidat i Vestre Storkreds i København.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her