Læsetid: 4 min.

Centrifugalvalg med ringe effekt

19. november 1997

Alle partier taber - undtagen Pia Kjærsgaard, radikale og Enhedslisten. Ikke mange magtskift efter uroligt kommunalvalg, og ikke mange politiske skift

Dansk Folkeparti har fra denne morgen forvandlet sig fra en irriterende døgnflue til en seriøs magtfaktor i dansk kommunalpolitik.
Kommunalvalget blev et centrifugalvalg, der kastede vælgerne ud mod de politiske fløje. Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten fik meget fine valg. I København kastede Folkepartiet sig ind i Borgerrepræsentationen med mindst seks mandater - på kanten til at udløse en borgmesterpost.
Billedet er stort set det samme i alle byområder, hvor Dansk Folkeparti har overtaget stort set alle Fremskridtsmandater - og spist sig ind på både Venstre og de konservative.
"Det er et dejligt resultat. Nu vil vi bare gerne have et folketingsvalg", sagde en tilfreds partiejer Kjærsgaard i går i DR's valgudsendelse.
Til gengæld betyder valget ikke mange borgmesterskift. I de større byer er det de velkendte borgmestre, der bliver siddende. Og de skift der er, er ikke sket til fordel for meget ideologsike kandidater.
Selvom Folkepartiet buldrede ind med godt seks procent af stemmerne på landsplan, blev de mest Folkeparti-venlige meningsmålinger fra den seneste måned kun halvt opfyldt.
For selvom valget i går var en sejr for den yderste højrefløj, kom de fleste stemmer fra dels Fremskridspartiet, og dels fra Venstre og de konservative.
De konservative står til et elendigt valg, med en tilbagegang på cirka tre procentpoint i forhold til for fire år siden.
Mindre slemt ser det ud for Partiet Venstre, der dog alligevel må indkassere den første tilbagegang ved et valg i mere end ti år.
Mindre ringe ser det ud for de radikale, der går næsten et procentpoint frem i forhold til for fire år siden.
Også til venstre har valgets centrifugalkræfter været på spil. SF står som et af kommunalvalgets absolutte tabere. Selvom Vejles kommunalpolitiske juvel, borgmesterposten i Vejle, stadig funkler, betød valget i København et mandattab på to til fordel for Enhedslisten.
Det koster formentlig en københavnsk borgmesterpost til det yderste venstre, der i lighed med det yderste højre for alvor er blevet cementeret ved dette kommunalvalg.
En såkaldt exit-poll, en meningsmåling ved valgstedernes udgang, foretaget af TV2-Lorry, viste at det største parti blandt københavnske førstegangsvælgere denne gang er Enhedslisten. For fire år siden havde partiet Venstre den ære.
Partiet Venstre led i går den tort at få et valgnederlag for første gang i mere end ti år - hvis man ser bort fra folkeafstemningen om Maastricht-traktaten i 1992.
Dét fik Venstres formand, Uffe Ellemann-Jensen, til at minde om at partiet forvarede en meget stor valgsejr fra for fire år siden.
Situationen efter kommunalvalget kalder på selvransagelse i regeringen. Hvis kommunalvalgets resultat overføres til landsplan ville der ikke være et flertal til den siddende regering.
Men de konservatives krise er blevet understreget. Sidste valg var meget dårligt for de konservative, og Per Stig Møllers debut som politisk leder har trukket endnu et par søm ud af den konservative skude.
Samtidig er Venstres magi falmet, både i forhold til førstegangsvælgere, og i forhold til landsresultatet.
Det illustreres måske tydeligst i København, hvor Venstres kandidat nærmest personificerer den nye, unge og glatte stil i Venstre. Søren Pind har sat to mandater til på sin meget ideologiske og flabede kampagnestil.
Til gengæld har socialdemokraterne klaret sig ganske overvældende flot i forhold til de lave forventninger. I de sidste tre-et-halvt år, siden sidste folketingsvalg, har socialdemokraterne ligget markant under valgresultatet.
Ved den endelige test bag forhængene i stemmeurnerne forsvarede socialdemokraterne deres resultat fra sidste valg, og fik dermed valuta for de hundredetusindvis af roser, ihærdige kandidater har trykket borgerne i næverne udenfor supermarkederne i de sidste uger.
I København hvor de er blevet angrebet hårdest, og hvor Dansk Folkeparti har haft den største fremgang, har Jens Kramer Mikkelsen holdt sine mandater intakt, og kan fastholde sin borgmesterstol. I praksis har det vist sig, både i København og mange andre steder, at de mandater som går til Pia Kjærsgaard, bliver trukket i banken på Venstres konto.
Der er ikke basis for at tro, at kommunalvalget skulle friste Nyrup til at udskrive et hurtigt folketingsvalg. Den langsigtede tendens er at Venstre er på vej nedad, at de konservative ikke har nået bunden endnu, og at Dansk Folkeparti hovedsageligt er farlig for naboerne på den politiske højre-venstre-skala.
De konservative fik et rigtig skidt kommunalvalg, men drager igen fordel af meget store flertal i de traditionelle konservative kommuner.
Bykonger bliver siddende
De konservative bykonger i Gentofte og på Frederiksberg sidder hvor de altid har siddet. På trods af en generel tilbagegang på cirka to procentpoint for partiet på landsplan.
I Frederiksberg har John Winther siddet på de radikales nåde siden sidste kommunalvalg. De konservative og de radikale har holdt deres valgtal på Frederiksberg. Venstre har tabt et enkelt mandat til Dansk Folkeparti.
Ved sidste valg forsvandt CentrumDemokraterne ud af dansk kommunalpolitik. Det blev ikke i 1997, at de kom ind igen.

(2. udgave af avisen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her