Læsetid: 4 min.

Curt Hansens lange vej mod skak-VM

26. november 1997

Næsten hundrede stormestre - 97 mænd og 1 kvinde - stiller op til skak-VM i næste uge

SKAK-VM
Der er gennem de senere år vendt op og ned på mange ting i den internationale
skakverden. Den mest markante ændring gælder afviklingen af skak-VM. Tidligere var der tale om en flere måneder lang duel, hvor verdens-mesteren og en kvalificeret udfordrer skulle afgøre sagen mellem sig over hele 24 partier, der hver for sig havde en så udstrakt betænkningstid, at man ofte kom ud for fænomenet 'hængeparti': man afbrød simpelt hen partiet efter fem timers spil med et såkaldt 'hemmeligt træk' og fortsatte den næste dag fra afbrudsstillingen - hvad der som regel resulterede i enerverende, nattelange analyser for begge parter. Karakteristisk for disse matchers ulidelige sejhed var den forbitrede fight i Sevilla 1987, hvor Karpov og Kasparov spillede
12-12.
De to skakgiganter vandt kun fire partier hver, mens hele seksten endte med remis. Og skakhistorien kender til værre eksempler.
Ved VM, der indledes den 8. december i Groningen, stiller 98 (!) stormestre til start. I første runde mødes 68 af dem i en række minimatcher over blot to partier.
De 34 vindere går videre til 2. runde, hvor 28 nye navne kommer til. I 3. runde støder den hviderussiske stormestre Boris Gelfand til, og så fortsætter man ellers derudad efter vind-eller-forsvind princippet i 4., 5., 6. og endelig 7. runde, hvor der kun vil være to spillere tilbage i en match over fire partier. Vinderen af denne duel skal så møde Karpov i den egentlige VM-finale, der er henlagt til OL-byen Lausanne i den første uge af 1998 og går over seks partier - blot en fjerdedel af de gamle VM-matchers længde.

Lynpartier kan afgøre
Dette system indebærer en helt urimelig favorisering af Karpov, men det hænger sammen med nogle komplicerede tekniske fiksfakserier, der opstod, da både Garri Kasparov (stadig verdens suverænt stærkeste spiller!) og USA's bedste kort, Gata Kamsky, meldte fra. Den eneste, der kunne ændre på den dermed opståede skævhed var Karpov selv, og han har sjovt nok ikke protesteret.
I så korte matcher vil der selvsagt være en oplagt mulighed for uafgjorte resultater, og i så fald skrider man til 'tie-break': to hurtigpartier over to gange 25 minutters betænkningstid plus ti sekunders bonus for hvert træk. Bliver resultatet heraf også
1-1, må de to kombattanter ud i to lynpartier - og afklarer de ikke tingene, har man som den ultimative løsning ét lynparti, hvor hvid får seks minutters betænkningstid, mens sort må nøjes med fem - men til gengæld vinder matchen í tilfælde af, at dette parti ender remis.

God lodtrækning for Curt
Blandt de 98 VM-aspiranter er sønderjyden Curt Hansen eneste dansker. Han har efter omstændighederne fået en rimelig lodtrækning, idet han i første skal møde den 23-årige Igor Miladinovic, der spiller i Jugoslavien, men repræsenterer Grækenland. Miladinovic, der ligesom Curt Hansen er tidligere juniorverdensmester (fra 1994), er p. t. ikke blandt verdens 100 bedste, mens Curt selv på verdensskakforbundet FIDE's nyeste liste ligger placeret som nr. 76 og må være favorit.
Klarer Curt denne hurdle, skal han i næste omgang op mod den hollandske stormester Loek Van Wely, en vanskelig opgave - også i betragtning, af at hollænderen er en slags 'Angstgegner' for Curt - 'ham taber jeg altid til'. Men netop dette forhold kan måske give Van Wely en falsk tryghedsfornemmelse, og får Curt denne gang skovlen under ham, skal han i 3. runde møde vinderen af duellen mellem Topalov, Bulgarien, og Piket, Holland. Og dybere i krystalkuglen vil vi ikke skue i denne omgang.
Andre 1. runde matcher med nordisk islæt er: Ulf Andersson-Christiansen, Johan Hjartarson-Sulskis og Illescas-Helgi Gretarsson. To skaklegender som Korchnoi og Smyslov skal også i ilden i 1. runde - mod henholdsvis cubaneren Hernandez og russeren Morozevich.

Polgar mod landsmand
Der er en enkelt høne i kurven. Den 21-årige Judit Polgar tilhører jo også den absolutte elite blandt på mændenes liste, hvor hun indtager en 12. plads. Det gør hende til oversidder i 1. runde, mens hun i 2. runde skal op mod vinderen af Almasi-Peng, formodentlig Almasi, der trods sin unge alder er noget af en huggeblok og ligesom Judit kommer fra Ungarn.
I 2. runde gør også to af de helt store favoritter deres entré. Russeren Vladimir Kramnik, nummer to på den nyeste verdensrangliste skal op mod vinderen af Leko-Slobodan, formodentlig den 17-årige Peter Leko, nr. 17 på ranglisten. Inderen Visvanathan Anand, 'Tigeren fra Madras', der rangerer som nr. 3 i verden, skal i 2. runde møde Nikolic fra Bosnien, ingen nem opgave, mens ukraineren Vassilij Ivantjuk, nr. 5 i verden, skal møde vinderen af Seirawan-Anastasian.
Hele dette nådesløse udskilningsløb kan Karpov (blot nr. 4 på ranglisten) altså nøjes med at følge fra sidelinjen. Den af de 97 stormestre, der efter syv barske runder i Groningen kan løse billet til Lausanne, kommer hærdet, men sikkert også noget svækket, frem til den 8. duel, hvor en sejr medfører, at man kan sætte sig til rette i VM-tronen - dog med Kasparovs lange skygge hvilende over sig.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu