Læsetid: 2 min.

Danmark bidrager til israelsk appelsin-snyd

21. november 1997

Israel svindler med eksport af juice til EU, og Danmark gør ikke noget ved det

BRUXELLES
Israel eksporterer tre gange så meget appelsinjuice til EU, som der produceres appelsiner i landet. Dermed er der tale om klar svindel med en ordning om en særlig lav told på israelsk juice som sælges til EU.
EU's Revisionsret har peget på affæren i sin seneste rapport, som blev præsenteret i Strasbourg tidligere på ugen. Revisorerne siger også, at Danmark er et af de lande, som ikke har gjort noget for at stoppe den israelske juice-svindel til trods for, at Europa-Kommissionen helt tilbage i august 1995 bad medlemslandene om at "forlange sikkerhed for told og importafgifter på import af koncentreret appelsinsaft omfattet af israelske oprindelsescertifikater og til systematisk at sende sådanne certifikater til Israel til efterfølgende kontrol."

Israel vrangvillig
For at få toldrabat skal Israel udarbejde et såkaldt oprindelsescertifikat som fastslår, at juicen består af appelsiner produceret i Israel. Men Israel har lavet tre gange så mange certifikater, som der er appelsinproduktion i hele landet.
Mistanken er, at der indkøbes appelsiner fra Brasilien, som derefter importeres til Israel, forarbejdes til juice, og efterfølgende sælges videre til EU med toldrabat som israelsk juice.
De israelske myndigheder har hidtil nægtet at samarbejde med EU for at kontrollere og stoppe den omfattende juice-svindel.
Det har for nylig fået Europa-Kommissionen til at offentliggøre en generel advarsel om, at alle typer af oprindelsescertifikater fra Israel - dvs. også certifikater fra andre typer af produkter - risikerer at være falske. EU-landene opfordres til at forlange særlige bankgarantier fra israelske virksomheder.

Garantier hjælper
Danmark udpeges som et af de lande, som ikke har gjort en særlig indsats for at kræve garantier fra israelske eksportører.
Det kan betyde, at de danske myndigheder skal betale erstatning for toldrabatten, hvis det viser sig, at der er svindlet med oprindelsescertifikaterne.
En statistik fra Eurostat viser, at Israels eksport af appelsinsaft til lande som Tyskland, Belgien og Italien, som kræver særlige garantier, har været konstant. Mens den israelske eksport til lande som Danmark, Frankrig og Storbritannien, som ikke kræver garantier, steg med 52 procent fra februar til juni 1996. Revisionsretten mistænker, at Israel har omledt den ulovlige eksport af appelsinjuice til lande som netop Danmark.
Sagen skal diskuteres af EU's udenrigsministre, når de mødes i Bruxelles på mandag.
Flere EU-lande er utilfredse med Europa-Kommissionens optræden i sagen. De mener, at Kommissionen gik for langt, da den for to uger siden offentliggjorde en meddelelse, som advarer mod alle typer af oprindelsescertifikater fra Israel.
Advarslen har fået Tyskland til at kræve bankgarantier i forbindelse med Israels eksport til Tyskland på en lang række varer. Det tyske krav om bankgarantier har sat en kraftig bremse på israelsk eksport til Tyskland.
Omvendt siger EU-diplomater i dag, at Kommissionens meddelelse og den effekt, den har fået i blandt andet Tyskland, har betydet, at Israel nu for første gang ser ud til at tage EU's kritik alvorligt.
EU skal senere på måneden diskutere sagen med Israel, som hidtil ikke har gjort noget i sagen, selv om den har været kendt i flere år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her