Læsetid: 2 min.

Dansk Folkeparti vil kuppe Karup

21. november 1997

Christian Hansen fra Dansk Folkeparti fik næsten lige så mange personlige stemmer som Venstres spidskandidat og går nu efter borgmesterposten i Karup

Mandatfordelingen i Karups byråd lyder nu: seks til Venstre, seks til Socialdemokratet, en til de konservative og to til Dansk Folkeparti.
Venstre kan dermed ikke bevare borgmesterposten med støtte fra de konservative - og det har fået Christian Hansen fra Dansk Folkeparti til at tilbyde sig som Venstres samarbejdspartner mod at få borgmesterposten. Onsdagens forhandlingerne fik dog ikke kabalen til at gå op, og torsdag karakteriserede Christian Hansen situationen som "status quo".
- Er dit krav om borgmesterposten ultimativt?
"Det er sådan i politik, at hvis blot du får tilstrækkeligt mange af dine mærkesager igennem, så får vælgerne noget ud af det. Derfor er udgangspunktet politik og ikke poster."
- I så fald er det da et sjovt krav at stille, at du vil være borgmester?
"Nej, for det er jo sådan, at selv om Venstre har seks mandater, har de reelt kun fem."
- Det lyder mærkeligt?
"Venstres har både siddende borgmester Ivan Rasmussen og en borgmesterkandidat, som hedder Svend Jørgensen. De vil begge to være borgmestre, og ingen af dem vil pege på hinanden. Samtidig har Socialdemokraterne meldt ud, at de ikke kan acceptere Svend Jørgensen som borgmester, fordi han er ny i politik. Det har jeg også sagt - jeg synes også, man skal have lidt erfaring i politik, hvis man skal være borgmester."
"Når situationen er sådan, vil jeg gerne være kompromis-kandidat."

Et godt tilbud
- Det lyder som et godt tilbud?
"Det er det skam også. Venstres spidskandidat fik 574 personlige stemmer og jeg fik 465. Der er ikke den store forskel. Jeg holder jo på, at hvis jeg havde været venstremand, havde jeg fået mindst 1200."
- Hvorfor er du så ikke det?
"Fordi jeg mener, at det man lover vælgerne, det skal man holde".
- Og det gør Venstre ikke eller hva'?
"Det er ikke en af de varer, de sælger mest ud af".
- Men hvilke lokalpolitiske mærkesager har Dansk Folkeparti i Karup?
"Jeg har tidligere siddet for Fremskridtspartiet og var med til at starte Dansk Folkeparti. Lokalpolitisk arbejder vi for pasningsgaranti, bevarelse af vores tre skoler, en opstramning af kommunens administration. Vi ønsker gode forhold for de ældre på plejehjem, at der bliver bygget ældreområder i de små byer, i stedet for, at det altid bliver centreret i de store. Vi vil gerne have optimal undervisning i skolerne, at dansk og matematik bliver styrket, og at de får det fornødne edb-udstyr. Og endelig vil vi gerne have en ansvarlig økonomisk politik på kommunalt plan".
- Har kommunen da økonomiske problemer?
"Ja, skatten blev jo sat op med virkning fra 1997. Det foregik på den måde, at fem socialdemokrater, to venstrefolk og en kristelig blev enige. Mens der blev lavet et modbudget af en fra Dansk Folkeparti, to fra konservative og fire fra Venstre."
- Der er vist slinger i partivalsen hos Venstre?
"Ja, det er der".
- Men alle de mærkesager, du opridser - de lyder da helt socialdemokratiske?
"Jamen det er da nok derfor, at Dansk Folkeparti tiltrækker så mange socialdemokratiske vælgere."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her