Læsetid: 1 min.

Dansk Folkeparti bliver tandløst

13. november 1997

Når Dansk Folkeparti kommer ind i kommunal-bestyrelserne rundt omkring i landet,
vil de typisk blive oplslugt af den lokale konsensus

Der bliver formentlig ikke tale om noget stort ideologisk slag rundt omkring i landets kommunalbestyrelser, når Dansk Folkeparti på tirsdag får udbetalt første rate af sin nye popularitet.
"Kommunalpolitik handler ikke om partier, men om personer og konkrete sager, og udvalgsposter først og fremmest."
"Og det mønster vil Dansk Folkepartis byrødder falde ind i", siger valgforsker Lars Bille fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet. "Dansk Folkeparti har signaleret, at de gerne vil ind og lave kompromiser - ikke føre protestlinie", siger han.

Sære alliancer
"Kommunalt kan man finde særeste konstellationer og konstitueringer. VK og SF kan f.eks. finde på at gå sammen om en borgmester som i Vejle. Og andre steder, hvor det f.eks. gælder om at få en Venstre-bykonge væk, går alle de andre partier sammen. Kommunalpolitik bryder med alle de vante forestillinger om venstre og højre i dansk politik", siger Bille.
"Det er min formodning, at det generelt er meget vanskeligt at fastholde protestlinien i kommunalpolitik. Det er generelt ikke megen plads til ideologi i kommunalpolitik".
På tirsdag står liste O på stemmesedlerne i 142 af landets kommuner.
Konkurrenterne fra Fremskridtspartiets liste Z står på 204 stemmesedler. Typisk er der ingen Folkeparti-folk i de jyske landkommuner, men godt og vel tre fjerdedele af landets befolkning får chancen for at stemme på Pia Kjærsgaards lille succes-parti.
Det er lykedes at få opstillet kandidater til alle amtsrådsvalg.
På forhånd er der ingen højborge, hvor Folkepartiet står til at høste borgmesterposter. Men i en meningsmåling fra København har partiet været i nærheden af én af seks borgmesterposter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu