Læsetid: 2 min.

Dansk klimapolitik kløjs i EU-strid

28. november 1997

Striden om EU hindrede enighed mellem Enhedslisten og SF om global klimabeskyttelse

"Det er deprimerende at hr. Bent Hindrup kobler hjernen fra så snart han ser de to bogstaver EU," sagde Steen Gade. "Det er beklageligt at hr. Steen Gade ikke har rygrad til at fastholde de flotte beslutninger om reduktion af drivhusgasserne på 25 procent, der er truffet her i Folketinget," svarede Bent Hindrup.
Gemytterne kom i kog da Folketinget i går diskuterede Danmarks holdning i de internationale forhandlinger om det globale klima.
SF og Enhedslisten tørnede sammen på grund af deres forskellige holdning til EU's rolle topmødet i Kyoto, der begynder i næste uge.
"Hvorfor vil Enhedslisten ikke støtte det bedste forslag, der er på bordet," spurgte Steen Gade. "Hvis det er fordi det er EU, der fremfører det, så handler det jo ikke en snus om at beskytte miljøet men om at I ikke kan lide EU."
Men Bent Hindrup holdt fast ved at den danske regering skal fremføre sit eget standpunkt og tage afstand fra den interne byrdefordeling mellem de femten EU-lande. EU's reduktionsmål på 15 procent i år 2010 bygger på en urealistisk forestilling om at man kan skære ned på energiforbruget ved at slippe de stakkels hæmmede markedskræfter løs og liberalisere elforsyningen og jernbanerne, sagde han.
"Hvis Enhedslisten var kommet på andre tanker, så havde der været flertal for min dagsorden," sagde Steen Gade. Hans dagsorden lagde vægt på at den danske regering skal søge at få EU til at insistere på reelle, juridisk bindende reduktioner af i-landenes CO2-udslip, forhindre en fleksibilitet der "åbner smuthuller så store som ladeporte," arbejde for en halvering af de menneskeskabte drivhusgas-udslip i løbet af 20-30 år og udbygge samarbejdet med "andre foregangslande med henblik på en koalition af stater, der vil beskytte klimaet yderligere" efter Kyoto-topmødet. Da Enhedslisten ikke bøjede sig, valgte Steen Gade, sammen med Venstre, Konservative og CD, at stemme for regeringens dagsorden, som blot tilslutter sig konklusionerne fra EU's ministerråd.

Ikke optimistisk
Miljø- og energiminister Svend Auken var ikke optimistisk forud for Kyoto-topmødet.
"Mine forventninger til et gennembrud i Kyoto er ikke store," sagde han. "Men det er vigtigt at fortsætte processen, selv om vi ikke når så gode resultater som der er behov for. Så må vi, konference efter konference, efterhånden nå frem til de beslutninger, der er nødvendige for at beskytte os mod risikoen for klimaforandringer."
USA's udspil betegnede Auken som "meget skuffende". Og han beklagede, at forhandlingerne forud for mødet har været præget af forsøg på at "undgå at gøre noget, uden at det kan ses."
"Det her er ikke et diplomatisk problem. Det er et reelt sikkerhedsproblem," sagde han. Han påpegede at de amerikanske og japanske forhandlere har været meget optaget af at udvikle nye koncepter for "fleksibilitet" og "omkostningseffektivitet" i stedet for at koncentrere sig om det, parterne var enige om i Berlin for knap to år siden: At forpligtelserne i FN's klimakonvention har vist sig utilstrækkelige, og derfor må suppleres med en juridisk bindende protokol om reduktionsmål og virkemidler i industrilandene.
Steen Gade angreb Venstre og De konservative, der har stillet forslag om at afvikle de danske CO2-afgifter. "Det er pinligt at vi har sådan et forslag liggende i det danske folketing lige op til Kyoto-mødet", sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her