Læsetid: 1 min.

Dansk øst-eventyr er en myte

27. november 1997

Det danske erhvervsliv er langt bagefter kollegerne i Sverige og Finland

Billedet af danerne, der ligesom i 1219 stormer mod øst - som en storinvestor og -eksportør er forkert, især når det gælder de baltiske lande.
Tværtimod er den danske indsats i Baltikum ikke noget at råbe hurra for. Det siger John Bo Northroup fra Northroup Research, der er Nordens førende leverandør af markedsinformation om Østeuropa: "Næsten alle de svenske 'kronjuveler' er repræsenteret i mindst et af de baltiske lande. Men de tunge drenge i dansk erhvervsliv er dårligt repræsenteret," siger John Bo Northroup til Information.
Han kan lynhurtigt udpege de første 30 store svenske selskaber med afdelinger i Baltikum, mens listen over store danske virksomheder begrænser sig til syv: AP Møller, Danfoss, DONG, DFDS, House of Prince, Rockwool og Tele Danmark.
"Hvor er Carlsberg, Danisco, Lego, Novo Nordisk osv?" spørger Northroup. "En af årsagerne er, at danske virksomheder ofte tøver, fordi et engagement ikke altid vil være overskudsgivende lige med det samme. De svenske og finske virksomheder betragte det derimod som et must at være til stede på disse markeder,.
Northroup mener også at spore en større stolthed og vilje til at engagere sig af demokratiske årsager hos svenskerne og finnerne. I modsætning til den finske og svenske indsats er det danske engagement spredt. Dansk erhvervsliv har hidtil koncentreret sig om tekstil, træ, handel og spedition.
"Svenskerne og finnerne har sat sig på telekommunikation, tv-transmission, byggeri, havne, jernbaner, bankvirksomheder og ikke mindst forsikring," siger John Bo Northroup. Han mener, at en del af forklaringen også kan findes i den måde de to landes udenrigsministerier har organiseret deres erhvervsfremmeindsats.
"Handelsafdelingerne på de danske ambassader er befolket af diplomater, som ikke er mindede for at tage gummistøvlerne på for at hjælpe en handel på vej. Cocktail-parties og hele den politiske sfære har højstatus, mens handel og det økonomiske samkvem har lavstatus," lyder hans karakteristik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her