Læsetid: 3 min.

Depressionen som konvention

1. november 1997

'Crying out loud' er en ny forestilling af performancegruppen Tin Box - et nyskabende kunstværk. Men ikke uden lig i lasten

TEATER
"Säg jag!'', siger den svenske skuespiller. "Jag, jag, jag!"
"Jåg?", lyder det spagt fra de modigste - og lydigste - blandt publikum Men det kommer ikke fra hjertet. Ikke en af de forsamlede århusianere tør sige ordet på dansk, skønt alle ved? hvad det betyder: Jeg, jeg jeg!
Jeg sagde heller ingenting. Men nu skriver jeg det:
Jeg var elleve år gammel, da min finkulturelle mor tog mig med i teatret. Det var i Ålborg i de tidlige 60'ere, i Karen Marie Løwerts regeringstid. Jeg kan huske, det var et stykke om en mand, der levede i ubodelig ensomhed, som inde i et æg.
Jeg så mange forestillinger dengang, og har lykkeligt glemt de fleste. Men stemningen husker jeg: Det var teater om mennesker, der talte forbi hinanden. Gud var død. Verden var tom, livet var uden mening, kærligheden håbløs, og atomkrigen lurede lige om hjørnet. Heldigvis læste jeg også tegneserier, så jeg overlevede.
Det var alt om mig, for denne gang.

Oser af sex
Tilbage til den svenske skuespiller:
"Vi lever på de døde"! siger han - og mener det bogstaveligt: MBT Danseteater er bygget ovenpå en kirkegård. Så her sidder vi, med lig i lasten. lige under fødderne og ser moderne teater.
Tin Box' nye forestilling, Crying out loud handler om en mand og en kvinde, der altid er alene, også når de er sammen og slås på den store dobbeltseng, der er en vigtig del af scenografien. Der er ikke et logisk fremadskridende forløb. Det er brudstykker af en virkelighed, med spredte glimt fra det ubevidste.
Det begynder med et mord, og et dødt barn kommer til verden - eller er det en abort? I hvert slæber kvinden rundt med det i en kuffert. Så manden kan se, "hvad han har gjort".
Det er en forestilling, der blinker med knive og oser af sex, blodet drypper og lagner flænses.
Det er melodramatisk, og flot som bare fanden: Scenebilleder og levende billeder, dans og skuespil smelter sammen på måder, jeg aldrig har set mage til.

Sorgarbejde
Der er virkelig noget nyt på færde her. Det er ikke uden grund, at Tin Box er blevet rost til skyerne - netop for deres nyskabende scenekunst.
Og dog var det, som om jeg havde set den forestilling hundrede gange før - eller i hvert fald hørt den:
"Der findes ingen svar. Det er det, der er pointen," lyder en af replikkerne.
Og sådan er det hele vejen igennem:
"Du kan ikke flygte fra dig selv. Du er en fange i dig selv."
Det var nøjagtig sådan nogle ting, skuespillerne gik og sagde til hinanden dengang i Ålborg for seksogtredive år siden. Dengang var det noget nyt og meget provokerende.
Men det var også en anden tid. Det absurde teater var en del af sorgarbejdet efter Anden Verdenskrig.
Mennesket skulle afsløres, som det var, i al sin fortvivlende dumhed. Det var nødvendigt. Men det var ikke Selveste Sandheden om livet, der hermed blev afsløret, en gang for alle, skønt mange kunstnere troede det - og tror det den dag i dag.
Sorg er en følelse, som man må arbejde sig ud af. Klamrer man sig til den, ender man i depression. Og det er netop denne sindstilstand, så mange moderne kunstnere befinder sig i. Ikke nødvendigvis fordi de har det skidt med sig selv - men fordi den depressive tænkemåde er blevet til kunstnerisk konvention.
Noget, der ikke kan anfægtes - end ikke i de mest grænseoverskridende værker.
Men man kan jo se, at det ikke er sandt: Så megen glæde og livskraft, der er investeret i denne forestilling. Hvorfor vil kunstnerne ikke være ved det? Det ville da være noget nyt!

*"Crying out loud" spilles på MBD Danseteater Århus fra den 30. oktober til den 5. november. Forestillingen er første del af instruktøren Kim Edens projekt "Palaroid World". Anden del får premiere i Århus Festuge 1998. En samlet opførelse vil finde sted på Det Kongelige Teater i oktober 1998. Medvirkende: Saila Hyttinen og Anders Mossing

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her