Læsetid: 7 min.

DØGNETS NYHEDER

29. november 1997

Danskere går glip af billigere medicin
*Lægernes computerprogrammer snyder hver dag danskerne for billig medicin.
Årsagen er, at mange praktiserende lægers receptprogrammer ikke er indstillet til at godkende anden og oftere billigere medicin, som patienterne ellers har krav på efter nye regler fra Folketinget, skriver Berlingske Tidende.
Reglerne betyder, at apotekerne skal udlevere den billigste medicin til patienterne - medmindre lægen specifikt fravælger anden medicin ved hjælp af en note på recepten.
En undersøgelse fra Lægemiddelstyrelsen viser imidlertid, at kun 52 procent af de recepter, der er udskrevet på edb, godkender anden og ofte billigere medicin, mens næsten 99 procent af de recepter, der skrives i hånden, godkender anden medicin.

Økologiske organisationer går sammen
*Efter flere års diskussion er økologernes to hovedorganisationer, Landsforeningen Økologisk Jordbrug (LØJ) og Økologisk Landscenter, blevet enige om at styrke samarbejdet. Det skal bl.a. ske med snarlig ansættelse af en fælles direktør som daglig leder.
"Vi skal finde ud af at bruge hinanden bedre, end vi har gjort hidtil. Et tæt samarbejde skal spare ressourcer og samtidig give flere resultater for medlemmernes penge," siger LØJ's formand, Henrik Kloppenborg, til bladet Økologisk Jordbrug.
Han håber sammen med Økologisk Landscenters formand, Torben Stjernholm, at kunne ansætte en ny direktør i løbet af de kommende dage.

11 dræbt ved skudvekslinger i Kinshasa
*Mindst 11 mennesker blev dræbt, da det fredag kom til skudvekslinger mellem soldater i Den Demokratiske Republik Congos hovedstad, Kinshasa, oplyste hospitalspersonale.
De første rapporter om antallet af dræbte kom en time, efter at skyderierne var begyndt uden for præsident Laurent Kabilas residens i Kinshasa nær landets nationalbank.
Der var ingen oplysninger om, hvorvidt Kabila var inde i huset, da skyderierne begyndte.
Der var heller ingen oplysninger om, hvad der havde affødt skyderiet, selv om nogle vidner sagde, at der var tale om skudvekslinger mellem soldater og militærpoliti uden for nationalbanken.
Artikel side 6

Jeltsin truer med at fyre uduelige ministre
*Ruslands præsident, Boris Jeltsin, truede fredag med at afskedige ministre, der ikke forvalter deres embede godt nok, og advarede samtidig regeringen om, at han ikke vil tolerere, at løntilgodehavender i den offentlige sektor fortsat tilbageholdes efter 1. januar 1998.
Jeltsin har indkaldt den samlede regering til et møde mandag, hvor han vil afkræve den en redegørelse over Ruslands økonomiske og sociale situation.
"Jeg vil ikke udelukke, at det efter fremlæggelsen af denne redegørelse vil være nødvendigt at afskedige folk. Det er ikke godt, at ansigter i regeringen skiftes ud for ofte, men det er endnu værre, hvis dårlige ministre forbliver i deres embeder. Og ikke blot ministre," sagde den russiske præsident i hans ugentlige radiotale til befolkningen.

Tyrkisk dommer dømmer 33 til døden
*En tyrkisk dommer dømte fredag 33 muslimske aktivister til døden efter at have fundet dem skyldige i at have deltaget i et fundamentalistisk oprør i 1993, der kostede 37 mennesker livet, sagde vidner.

Santer advarer mod dansk nej
*EU-Kommissionens formand, Jacques Santer, kaster sig nu for første gang ind i den danske EU-debat op til næste års folkeafstemning. Og meldingen lyder, at der ikke bliver tale om nye danske særordninger eller forbehold, hvis befolkningen den 28. maj siger nej og forkaster Amsterdam-traktaten, skriver Berlingske Tidende fredag.
"Et nej vil ikke have samme betydning som i 1992. Dengang accepterede landene Danmarks reservationer, men sådan vil det ikke være igen," siger Jacques Santer til avisen.
"En katastrofal mangel på kendskab til danskerne," lyder statsminister Poul Nyrup Rasmussens reaktion på Santers udtagelse, som af flere politikere udlægges som utidig og farlig indblanding i dansk politik.
Udtagelsen sammenlignes også med lignende advarsler fra daværende kommissionsformand Jaques Delors, fremsat forud for Maastricht-afstemningen i 1992, der som bekendt endte med et dansk nej.

Partileder dømt for racisme
*For første gang i Norge er lederen af et politisk parti dømt efter straffelovens racismeparagraf på grundlag af formuleringer i et partiprogram. Kendelsen fra landets højeste domstol - Høyesterett - indebærer, at lederen af det indvandrerfjendske parti Hvit Valgallianse, Jack Erik Kjuus, idømmes 60 dages betinget fængsel.
Følgende formuleringer lå til grund for den norske anklagemyndigheds tiltale mod partilederen:
*Adoptivbørn og børn af "blandede parforhold" må sterilisere sig for at få lov til at bo i Norge.
*Udlændinge i Norge må lade sig sterilisere.
*Skulle udenlandske kvinder blive gravide, må de tvangsabortere.

Enighed om nitrat-indgreb
*Miljøet har vundet. Det var der bred enighed om hos de fem partier, som tidligt fredag endeligt enedes om den nitrat-plan, som skal nedbringe landbrugets udvaskning af kvælstof betragteligt.
Fra og med den dyrkningssæson, der begynder næste efterår, skal de danske landmænd til at gøde mindre, samtidig med at de skal betale en afgift på overforbrug af kvælstof, når de gøder for meget. Den omstridte afgift er kun ét af mange midler i planen, som er vedtaget af regeringen, SF, Venstre og Konservative.
Andre væsentlige elementer er en nedsættelse af landbrugets gødningsnormer, en bedre udnyttelse af naturens egen evne til at opsuge kvælstof via flere våde enge og mere skovrejsning, en bedre udnyttelse af dyrenes foder, skærpede krav til udnyttelse af kvælstoffet i husdyrgødning samt skærpede krav til harmonien mellem antallet af dyr og antallet af hektarer.
Leder på forsiden,
artikel på forsiden
og Tema side 3

Uenighed om økonomisk stramning
*Finansminister Mogens Lykketoft (S) er enig med Nationalbanken i, at dansk økonomi skal strammes igen til næste år.
"Der vil være behov for en finanspolitisk stramning, også hvis økonomien kører i gode omdrejninger i 1999, ligesom den har gjort i 1998. Hvor stor den skal være, synes jeg, vi skal diskutere til den tid," siger Mogens Lykketoft som kommentar til Danmarks Nationalbanks kvartalsoversigt, der blev offentliggjort fredag. I oversigten påpeger Nationalbanken, at en stor del af den finanspolitiske stramning i 1998 består af midlertidige foranstaltninger.
Lykketofts regeringskollega Marianne Jelved mener dog at det er for tidligt at udtale sig om, hvorvidt der er behov for yderligere finanspolitiske stramninger næste år ud over den, der sker med vedtagelsen af finansloven.

Indiens premierminister træder tilbage
*Indiens premierminister, Inder Kumar Gujral, har besluttet at træde tilbage, efter at Kongres-partiet har trukket sin støtte til hans 17 måneder gamle koalitionsregering tilbage, rapporterede nyhedsbureauet PTI fredag.
Kongrespartiet har trukket sin støtte til regeringen tilbage, efter at der i 10 dage har været en spændt stemning i det politiske liv, fordi et regionalt parti i det sydlige Indien, DMK, som er med i regeringen, angiveligt havde forbindelse til en gruppe, som stod bag drabet på tidligere premierminister Rajiv Gandhi i 1991.
Se artikel side 7

Regeringen og SF tæt på forlig
*Finansminister Mogens Lykketoft (S) må vente til på mandag, før han får sikkerhed for næste års finanslov. Mens det fredag lykkedes ham at få aftalerne på plads med Centrum-Demokraterne og løsgængeren Jacob Haugaard, mislykkedes det kort før målstregen at nå til enighed med SF.
Men afstanden mellem regeringen og SF er ikke stor, og begge parter venter, at de kan gøre en aftale om finansloven færdig, når de mødes igen mandag kl. 12. I mellemtiden skal finansministeren lave et nyt udkast til forligstekst, som SF's forhandlere skal have til gennemlæsning i løbet af weekenden.
Nyhedsanalyse
og artikel side 4

Gymnasiets popularitet har toppet
*Søgningen til gymnasiet ser ud til at have toppet, viser nye tal fra Undervisningsministeriet. For første gang er andelen af en ungdomsårgang, der vælger at gå i gymnasiet, faldende.
Alene i årene fra 1992 til 1996 steg denne andel, den såkaldte gymnasiefrekvens, fra 29,8 procent til 35,1 procent af en ungdomsårgang. Men i år er frekvensen faldet til 34,2 procent, viser analysen, der bygger på optagelsestal fra gymnasierne og beregninger, foretaget af Undervisningsministeriet.

Hård kritik af minister for hastværk i toldsag
*Justitsminister Frank Jensen (S) løb fredag ind i voldsomme bebrejdelser fra EU-modstanderne i Folketingets Europaudvalg, fordi udvalget først meget sent er blevet orienteret om, at regeringen i næste uge agter at acceptere, at udenlandske toldere kan forfølge mistænkte smuglere ind på dansk territorium.
Først for en uge siden fik Europaudvalget et notat, der opridsede indholdet i den nye traktat, og selve traktatteksten fik udvalgsmedlemmerne først sent torsdag aften - på engelsk.

Riga blev til Tallin
*I avisen i torsdags bragte vi et billede, der skulle forestille en markedsplads Tallin. Billedet er dog fra Riga.
Vi beklager misforståelsen.
Redaktionen

Forsker: Intet nyt i varme-rekord
*Nye målinger, der viser en rekordhøj overfladetemperatur på Jorden i 1997, har ingen videnskabelig betydning for spørgsmålet om drivhuseffektens og forureningens betydning for det globale klima. Men som politisk debatskaber op til FNs klimatopmøde i Japan er nyheden udmærket.
Det mener seniorforsker, dr.phil. Jes Fenger fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU), efter en rapport, konkluderer, at 1997 ser ud til at blive det varmeste år, som nogensinde er målt på Jorden.
"Temperaturen synes over en årrække at have været på vej op - især her i 1990'erne - og jo flere målinger, der bekræfter den tendens, jo mere sandsynligt er det, at der er en sammenhæng med menneskets aktivitet. Men det har ingen betydning for spørgsmålet, om temperaturerne i en kortere årrække er rekordhøje eller under gennemsnit," understreger Jes Fenger.

PLO vender tommelfingeren nedad
*De palæstinensiske myndigheder har vendt tommelfingeren nedad til et tilbud fra Israels ministerpræsident, Benjamin Netanyahu.
Tilbudet drejede sig om en begrænset tilbagetrækning af israelske tropper fra Vestbredden, men Arafat henviser til Oslo-aftalen, der siger, at en fuldstændig tilbagetrækning skulle være gennemført forlængst.
"Oslo-aftalen siger, at Israel skal trække sig tilbage i tre faser. Ingen af faserne er gennemført," sagde Marwan Kanafani, talsmand for den palæstinensiske præsident, Yassir Arafat.
"Vi vil have det, som vi har ret til i den første fase, i den anden fase og i den tredie fase. Vi vil have det land som tilhører os. Vi vil ikke spille et spil om procenter," sagde Marwan Kanafani.
Den stærkt kritiserede Netanyahu, der er presset af Washington til at få gang i den ildestedte fredsproces, sagde torsdag, at han arbejdede på en plan, der skulle aflevere mere jord i april til palæstinenserne.
Men ministerpræsidenten ville ikke fortælle, hvor meget land, som skal overlades til palæstinenserne. Men lokale medier har talt om seks til otte procent.
Til gengæld for jorden skulle palæstinenserne slå hårdt ned på terrorisme.
Leder på bagsiden

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her