Læsetid: 8 min.

DØGNETS NYHEDER

28. november 1997

Frankrig tillader dyrkning af genmajs
*Frankrigs regerng gav torsdag landmænd tilladelse til at dyrke genetisk ændrede majs, meddelte ministerpræsident Lionel Jospins kontor.
De genetisk ændrede majs er blevet udviklet af det schweiziske firma Novartis og tilladelsen til dyrkningen gælder på Frankrigs territorium.
Den franske regering vil arrangere en konference for at finde frem til en konsensus om den genetisk manipulerede kornsort. Restriktioner for blandt andet raps og sukkerroer vil blive opretholdt indtil forskere har påvist, at gen-modificerede planter ikke udgør en trussel mod miljøet, og indtil en offentlig debat om emnet er blevet afsluttet, hed det i en erklæring.
Frankrig er den største produent af majs i EU og ventes i år at få en rekordhøst på op mod 16 millioner ton.

Irak forbyder adgang til paladser
*Den irakiske udenrigsminister, Mohammed Said al-Sahhaf, slog torsdag fast, at medlemmer af FNs særlige kommission UNSCOM, der skal finde og destruere irakiske masseødelæggelsesvåben, ikke får adgang til irakiske præsidentpaladser.
Sent onsdag meddelte Irak ellers, at det vil åbne en række steder - herunder præsidentpaladser - for international inspektion.
På en pressekonference i Bagdad torsdag svarede udenrigsministeren imidlertid, da han blev spurgt, om han vil tillade UNSCOM-inspektører i præsidentpaladserne: "Overhovedet ikke".
Udenrigsministeren sagde, at de personer, som må besøge de omstridte steder, skal være folk, der er udvalgt af deres regeringer til at se "kendsgerningerne", og de må ikke have forbindelse til UNSCOM, understregede al-Sahhaf.

VK-ja til finanslov letter pres på regeringen
*Regeringen klarede natten til torsdag endnu et skær på vejen mod en finanslov for 1998, da finansminister Mogens Lykketoft (S) fik løfte fra Venstre og konservative om, at de stemmer for næste års finanslov, når lovforslaget efter afstemningerne om ændringsforslagene skal vedtages endeligt kort før jul.
Det lettede lidt på det pres, som SF torsdag lagde på regeringen ved at gøre et forlig om vandmiljøet til et ultimativt krav for, at SF kan stemme for finansloven.
Men der er et stykke vej endnu, før regeringen er inde i smult vande. Løftet fra V og K om at stemme for finansloven blev givet, uden at regeringen fik en aftale med de to store borgerlige partier om de afgiftsforhøjelser på ca. 800 mio. kr., som regeringen vil gennemføre i 1998 for at få budgettet til at hænge sammen.
Hele torsdagen forhandlede regeringen videre med CD og SF om finansloven og afgiftspakken.

Udsigt til rammeaftale om drikkevand
*Der var torsdag aften udsigt til et forlig mellem regeringen, de konservative og Venstre om en rammeaftale for rent drikkevand.
Parterne skiltes kl. 19 efter en times forhandlinger, hvor VK havde præsenteret regeringen for et forslag, som omfatter en kvælstofsafgift på overforbrug af gødning, hvis andre virkemidler ikke virker, oplyste den konservative forhandler Gitte Seeberg.
"Der er ikke afgifter med i vort forslag som udgangspunkt, men vi er åbne overfor afgifter som det sidste instrument, hvis der ikke er andre muligheder," sagde hun.
Forhandlingerne blev først genoptaget efter redaktionens deadline.
Opinion side 15

Kommunal aktivering mindsker ledigheden
*Kommunal aktivering betyder i et vist omfang, at de bedst fungerende kontanthjælpsmodtagere kommer i arbejde eller uddannelse og ud af de kommunale budgetter.
Til gengæld har kommunerne store problemer med at hjælpe den gruppe, der det meste af livet ikke har været i arbejde eller uddannelse.
Det er et par af konklusionerne i rapporten "Aktivering af Kontanthjælpsmodtagere", lavet af Socialforskningsinstituttet, SFI, der offentliggøres i dag.
Ifølge undersøgelsen har de økonomiske incitamenter betydning for, om kontanthjælpsmodtagerne selv gør noget for at komme i arbejde.
Jo højere ydelsen under aktiveringstilbuddet er, jo mindre er sandsynligheden for, at de søger job undervejs. Blandt dem, der sprang fra et aktiveringsforløb, begrundede 49 procent det med, at de kunne tjene mere ved at komme i ordinært arbejde.

Ritt's nyhedsbrev fyldt med graverende fejl
*Miljøkommissær Ritt Bjerregaard og hendes kabinet i Bruxelles har begået en bommert, der har fået danske græsrodsorganisationer til at krumme tæer.
Fadæsen fremkommer i en skrivelse fra EUs miljøkommission til medier og andre interesserede rundt om i Europa, skriver Politiken torsdag.
I "Nyhedsbrev fra EUs miljøkommissær Ritt Bjerregaard" oplyser hun over for de 15 EU-lande, at verdens førende politikere i næste uge mødes til klimaforhandling i Kyoto i Japan for at "diskutere, hvordan vi forhindrer, at ozonlaget tager yderligere skade på grund af forurening med ozonnedbrydende stoffer".
"Nyhedsbrevet vælter sig rundt i fejl. Det er særlig ærgerligt og beklageligt, at der er én i hendes kabinet, der ikke kan kende forskel på ozonlaget og drivhuseffekten," siger klimamedarbejder Tarjei Haaland, Greenpeace.

Næse til Nyrup i Færø-sag
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) anklages for at have forværret det i forvejen anstrengte forhold mellem Danmark og Færøerne.
Anklagen fremsættes i en skriftlig beretning, hvor et flertal i Folketingets politisk-økonomiske udvalg kritiserer statsministeren for ikke forlængst offentligt at have beklaget regeringens håndtering af den færøske bankundersøgelse, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.
Med beretningen får også justitsminister Frank Jensen (S) endnu en irettesættelse i sagen. Denne gang for Justitsministeriets "udokumenterede påstande om, at man på Færøerne skulle have fået oplysninger om habilitetsproblemerne" i den ekspertkommission, der står for undersøgelsen af Den Danske Banks overdragelse af Færøernes største bank, Føroya Banki, til det færøske landsstyre.

ANC lægger ny afstand til Winnie Mandela
*Ledere fra Sydafrikas regerende ANC-parti (Den Afrikanske National Kongres) tog torsdag på ny afstand til Winnie Mandela.
ANC-lederne gentog, at de allerede for otte år siden forsøgte at standse hendes Mandela Fodboldklub, som hun brugte til at terrorisere sine politiske modstandere.
Fem veteraner fra ANC's kamp mod apartheid sagde samstemmende til den sydafrikanske Sandheds- og Forsoningskommission, at de allerede i 1989 forsøgte at finde ud af, om Winnie Mandela havde givet ordre til, at fodboldklubbens medlemmer skulle have mishandlet og muligvis dræbt den 14-årige Stompie Seipei i Winnie Mandelas daværende hjem i Soweto.
De fem ANC-ledere sagde, at deres bestræbelser på at undersøge anklagerne blev bremset eller forhindret af Winnie Mandela. Hun beskyldte dem blandt andet for at opføre sig som repræsentanter for apartheid.
Artikel side 6

Lavere ledighed blandt børn af indvandrere
*Ledigheden blandt børn af indvandrere og flygtninge er betydeligt lavere end hos deres forældre.
Mens arbejdsløsheden generelt blandt indvandrere ligger på over 25 procent, er ledighedsprocenten for indvandrere og flygtninges børn på 15 procent, skriver Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev, Agenda.
Det er specielt blandt personer med rødder i Tyrkiet, der er forskel i ledighedstallene.
Blandt etniske tyrkere, der er flygtet/indvandret til Danmark, er ledigheden på mere end 40 procent, mens ledigheden blandt deres efterkommere er helt nede på 17 procent.

Regeringen accepterer toldindsats i EU
*Justitsminister Frank Jensen (S) er parat til i næste uge at give en foreløbig dansk godkendelse af en konvention om samarbejde mellem EU-landenes toldmyndigheder, der bl. a. indebærer, at tolderne får lov til at forfølge smuglere på tværs af landegrænserne til lands, til vands og i luften.
"Det har vi tænkt os at tilslutte os. Jeg synes, det er en fantastisk god ide," sagde justitsminister Frank Jensen (S) torsdag til Ritzau efter et samråd om sagen i Folketingets retsudvalg.

EU tillader mere madsminke
*EUs industriministre vedtog i går i Bruxelles, at tillade mere madsminke i enkelte produkter. Det tillades at bruge sulfit i den pære som befinder sig i pærebrændevinen Poire Williams samt i syltede nødder som spises i Holland. Derudover tillades det antibiotika-lignende stof nizin i den italienske ost mascarpone. Denne ost anvendes til deserter som blandt andet tiramisu. Til gengæld vedtog ministrene at sænke den maksimalt tilladt mængde sulfit som må anvendes i sukker.
Den danske industriminister Jan Trøjborg stemte imod forslaget.

Urfirma trækker selvmordsreklame tilbage
*Urfirmaet Rem Rem trækker nu deres omdiskuterede reklamemateriale tilbage. Hovedelementet i materialet var otte selvmordsscener, som har ført til stærk kritik fra flere sider. Det oplyser Charlotte Arup, der er fuldmægtig i Forbrugerstyrelsen.
Reklamen trækkes tilbage efter pres fra Forbrugerombudsmanden, der havde truet med at nedlægge forbud mod den kontroversielle billedreklame. Materialet, der består af et hæfte med de otte selvmordsbilleder og en præsentation af firmaets ure, skulle være delt ud til omkring 400 cafeer og restauranter.
Leder på forsiden

Landsstyret overholder ikke ligestillingslov
*Kvindernes andel af pladserne i offentlige råd og udvalg på Færøerne er fortsat betydeligt mindre end mændenes.
Selvom en ligestillingslov, der påbyder, at antallet af mænd og kvinder i offentlige udvalg skal være lige stort, trådte i kraft på Færøerne for over tre år siden, overholder Færøernes landsstyre langtfra loven. Af 24 udvalg, som landsstyret har nedsat siden juni i år, er der ti som ikke lever op til ligestillingslovens krav om en ligelig fordeling af mænd og kvinder, og af disse ti udvalg er der hele ni, som udelukkende består af mænd.

Jorden sætter varmerekord i 1997
*Året 1997 ser ud til at blive det varmeste år, som nogensinde er målt på Jorden.
Det sagde britiske videnskabsmeteorologer torsdag.
En rapport fra Storbritanniens Meteorologiske Institut og University of East Anglia i Norwich i det østlige England forudser, at Jordens overfladetemperatur i 1997 vil ligge 0,43 grader celcius højere end gennemsnitstemperaturen for perioden fra 1961 til 1990.
Temperaturmålinger på Jorden begyndte tilbage i 1860.

Miljøminister på tur i energieffektiv bil
*Greenpeaces nye autobil kan næsten køre 100 kilometer på tre liter benzin. Både miljøminister Svend Auken, skatteminister Carsten Koch og trafikminister Bjørn Westh fik sig en prøvetur i går rundt om Christiansborg i den lille effektive sag.
Bilen er såmænd bare en almindelig Renault Twingo der er bygget om af hensyn til benzinforbruget. Den er blevet lettere og mere strømlinjet og har fået en motor der kan yde stort set det samme men bruger energien mere effektivt. Benzinforbruget er halveret.
"Vi har været rundt og vise den frem i hele verden. Sidt på bilmessen i Shanghai," siger Stefan Cordts fra Greenpeace i Hamburg. "Alle steder har vi mødt tilfredshed og begejstring. Men bilfabrikkerne vil stadigvæk ikke sætte sådan en bil i produktion."
Der findes kun det ene eksemplar. Greenpeace kunne sælge en masse, men vil ikke producere biler, understreger Stefan Cordts. Målet er at få bilfabrikkerne til at gøre det, ligesom det lykkedes at få køleskabsfabrikanterne til at bruge Greenfreeze-teknologien.
Bilkørsel er den hurtigst voksende årsag til drivhuseffekten. Verdens nuværende bilpark på en halv milliard ventes at vokse til 2,3 milliarder biler i år 2030, hvis væksten fortsætteer ikke gribes ind. Indtil nu har EU bøjet sig for bilfabrikkernes påstand om at de ikke engang kan leve op til et krav om personbiler der kan klare de 100 km. med fem liter benzin.

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her