Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

17. november 1997

Ellemann-nej til borgfred om udlændinge
*Venstres formand, Uffe Ellemann-Jensen, vil ikke sikre regeringen borgfred i spørgsmålet om udlændingepolitikken på trods af statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) advarsler om, at fortsat politisk strid om udlændingene vil bringe et dansk ja til Amsterdam-traktaten i fare.
"Der hviler et ekstra stort ansvar på alle de gamle partier for at få klaret udlændingespørgsmålet på en god og ordentlig måde. Sker det ikke, vil det få negative konsekvenser for EU-debatten," siger Nyrup Rasmussen til søndag til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Men Uffe Ellemann melder hus forbi.
"Så synes jeg ærligt talt, han skulle prøve at komme med nogle løsninger. Både V og K har fremlagt forslag, som han passende kunne se på. Det er en fejltagelse at tro, man kan pakke problemer ind og skabe en slags borgfred om udlændinge. Det vil bare give ny strøm til yderfløjene, siger Ellemann-Jensen til Ritzaus Bureau.
Artikel på forsiden

Gallup: Det borgerlige flertal er væk
*Fremskridtspartiet bliver i en ny Gallup-meningsmåling dømt ude af Folketinget, mens Dansk Folkeparti er på vej ned. Dermed er det automatiske borgerlige flertal forsvundet og spændingen øget, skriver Berlingske Tidende søndag.
Blot to dage før kommunalvalget synes de to blokke i dansk politik at stå næsten lige, således at CD kan komme til at sidde med nøglen til Statsministeriet. Den procentvise tilslutning til de enkelte partier over spærregrænsen i Gallup-målingen, der er baseret på 1592 telefoninterview i perioden 7. - 10. november 1997:
*Socialdemokratiet 32,1 pct. (28,6 i oktober)
*Det Radikale Venstre 3,9 pct. (5,4)
*Det Konservative Folkeparti 12,7 pct. (11,4)
*Centrum-Demokraterne 2,2 pct. (2,2)
*Socialistisk Folkeparti 7,8 pct. (7,2)
*Dansk Folkeparti 10,6 pct. (13,9)
*Venstre 23,8 pct. (24,7)
*Enhedslisten 3,0 pct. (2,4)
Et valg nu ville dermed give Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten 86 mandater mod 85 til Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti. Dermed ville CD's fire mandater blive afgørende.

Netanyahu ankommet til USA
*Israels ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, ankom søndag til den amerikanske delstat Indiana, som første stop på en tre-dages rundrejse i USA.
I Indianapolis skulle Netanyahu have samtaler med amerikanske jøder om bl.a. øget økonomisk støtte til hans regering.
Netanyahu, der fredag havde samtaler i London med den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, skal under sit USA-besøg ikke mødes med præsident Bill Clinton.
Nyhedsanalyse
her på siden

Prodi testes ved italiensk lokalvalg
*Omkring ti millioner italienere kunne søndag stemme i et lokalvalg, der ses som en afgørende prøve for tilliden til ministerpræsident Romano Prodis centrum-venstre koalition.Det er de lokale regeringer i fem store provinser og borgmestre i i alt 421 kommuner, der skal udpeges - herunder de tunge borgmesterposter i Rom, Napoli og Venedig.
Meningsmålinger er forbudt i Italien op til valg, men politiske kommentatorer over hele lanet spår en sejr til Prodis Oliven-Træ alliance. Omvendt venter de fleste, at Silvio Berlusconis højreorienterede Frihedsalliance vil lide et svidende nederlag, der måske kan splitte alliancen.
Valget er den første store test på Prodis folkelige opbakning, siden Italiens tidligere kommunister i sidste måned var tæt på at vælte regeringen Prodi på grund af et stramt budgetforslag for 1988. Det lykkedes dog i sidste øjeblik Prodi at få afværget ekskommumisternes angreb.

Nye navne i Burmas militærjunta
*Burmesiske eksilpolitikere hilste det søndag velkomment, at landets militærstyre har foretaget en række udskiftninger i den regerende junta. Samtidig advarer oppositionen i Burma dog mod, at der kan være tale om rent kosmetiske ændringer, der kun har til formål at forbedre militærestyrets dårlige omdømme i både ind- og udland.
Lørdag meddelte den øverst rangerende general i Burmas hidtige militærjunta, general Than Shwe, at juntaen havde skiftet navn fra Det Statslige Råd til Genoprettelse af Lov og Orden (SLORC) til Det Statslige Råd for Fred og Udvikling (SPDC).
Der er i alt 19 pladser i den ny junta - og de fire toppladser er gengangere med Than Shwe i spidsen og lederen af landets omfattende efterretningstjeneste, Khin Nyunt, som nummer to.
Mange af de andre pladser er besat af yngre officerer, der repræsenterer et generationsskifte.

Ungarerne siger ja til NATO
*Flere end halvdelen af de stemmeberettigede ved søndagens folkeafstemning i Ungarn om tilslutning til NATO havde stemt inden valgstederne lukkede, oplyser ungarske tilforordnede. Dermed er folkeafstemningen gyldig.
Efter at kun en procent af de afgivne stemmer var optalt, viste prognoserne, at 84 pct. ønsker, at Ungarn bliver optaget i den vestlige forsvarsalliance, mens 15 pct. er imod, oplyser Det Nationale Afstemningscenter.
Før valget appellerede præsident Arpad Goncz til befolkningen om at gøre deres borgerpligt, og kaldte blandt andet folkeafstemningen for en "historisk lejlighed til at påvirke Ungarns fremtid".
Ungarn, Polen og Tjekkiet er kandidater til at indtræde i NATO i 1999. De seneste meningsmålinger inden søndagens folkeafstemning tydede på, at op mod 60 procent stemmer ja til NATO-medlemskab, mens kun 22 procent vil sætte deres kryds ved et nej.

Tysklands Grønne har mod på magten
*Det tyske miljøparti, De Grønne, lovede søndag ved afslutningen af en kongres i Kassel at være drivkraften i den forestående valgkamp, der skal styrte kansler Kohls konservativt-liberale regering i Bonn fra magten.
De Grønne, der er Tysklands tredje største parti og koalitionspartner i fem af de 16 delstatsregeringer, understregede på en tre-dages partikongres, at der er samling på de indre fronter. Ved kongresafslutningen sagde partiledelsens talskvinde, Gunda Röstel, at De Grønne skal være motoren i en rød-grøn koalition i Bonn, og at det tyske miljøparti er parat til at overtage regeringsmagten sammen med det socialdemokratiske SPD.
Derfor var stridspunkter mellem "Realos" og "Fundis" (realister og fundamentalister) som Tysklands udmeldelse af NATO, halvering af det tyske Bundeswehr, afskaffelse af værnepligten og en forhøjelse af benzinpriserne også taget af dagsordenen.

Politifolk må ikke kritisere grænsepatrulje
*En vicepolitikommissær, der offenligt kritiserer politiets grænsekontrol, vil nu blive indkaldt til "en snak" med politimester Michael Mørup Hansen, der søndag til Radio Syd siger, at kritikken er illoyal.
Det er vicepolitikommissær Hartvig Schøn, vagthavende ved politiet i Padborg, der i et læserbrev kritiserer den nyoprettede, fælles baglandspatrulje. Han mener ikke kontrollen med illegale indvandrere bliver bedre.
"Den nye fælles baglandspatrulje er ikke andet end en omstrukturering. Det, der skal til for at stoppe illegal indvandring, er mere politi på gaden og flere køretøjer på vejene ved grænsen," mener han. Politimester Michael Mørup Hansen siger, at han vil tage "en snak" med vicepolitikommissæren for at få ham til at forstå, at det er forkert at kritisere nye tiltag.

Skoleledere vil beholde selvstyre
*Skolelederne ved bedst selv, hvor der er behov for at bruge penge ude i den enkelte folkeskole. Derfor skal kommunerne ikke overtage den daglige økonomiske styring af skolerne.
Det siger formanden for Skolelederforeningen, Hans Martin Jepsen, som kommentar til, at Kommunernes Landsforening vil have styringen af folkeskolerne tilbage til kommunerne.
"Vi vil da meget gerne have, at de kommunale myndigheder interesserer sig for folkeskolen og har et overordnet mål med skolerne. Men inden for de rammer skal hver skole have deres egen målsætning og profil. Derfor skal det også fremover være den enkelte skoleleder, der bestemmer," siger han til Ritzaus Bureau.
Ifølge Jyllands-Posten arbejder Kommunernes Landsforening (KL) for, at kommunalbestyrelserne fremover i langt højere grad end tidligere skal udstikke rammer for de enkelte skolers økonomi.

Socialminister får hård kritik
*Socialminister Karen Jespersen (S) kommer formentlig snart til at stå skoleret for Folketinget i sagen om ministeriets omstridte samarbejde med det halv-offentlige firma Exsos Aps.
Ifølge flere medier konkluderer Rigsrevisionen mandag i en stærkt kritisk rapport, at "Folketinget er blevet mangelfuldt orienteret", og at "der ikke har været lovgrundlag for socialministeriets samarbejds-form med det private firma".
"Denne sag er meget principiel for Venstre. Nu vil vi lige afvente rapporten, men hvis Rigsrevisionens konklusioner er så hårde, som det fremgår af medierne, så vil Venstre efter al sandsynlighed kræve, at socialministeren forklarer sig i Folketingssalen", siger Venstres socialordfører, Flemming Oppfeldt til Ritzau.
Socialministeriet skød i begyndelsen af 1990'erne sammen med Landsforeningen af Forsorgsledere penge i det nye selskab Exsos Aps. Hensigten var, at selskabet skulle udgøre kernen i et forsøg fra Socialministeriet om at eksportere danske plejehjemsprojekter til blandt andet Polen.

Ukrudstmiddel skal forbydes
*Miljøminister Svend Auken (S) lover, at der omgående vil blive skredet ind mod den udbredte ukrudtsgift isoproturon, hvis det kan dokumenteres, at stoffet ved korrekt brug trænger ned i grundvandet.
Forskningsinstitutionen GEUS har gentagne gange advaret Miljøstyrelsen om, at isoproturon er fundet i grundvandet, både herhjemme og i udlandet, i mængder over grænseværdien. Men alligevel har Miljøstyrelsen intet foretaget sig, skriver dagbladet Politiken lørdag.
Midlet er det næstmest anvendte i Danmark. Det bruges som aktivstof i flere forskellige ukrudtsmidler, men mistænkes for at være kræftfremkaldende og har fremkaldt ændringer i gener og celler på forsøgsdyr.

Irak klar til nyt hold in-spektører
*Iraks vice-ministerpræsident, Tareq Aziz, sagde søndag i et interview, at Bagdad vil tillade amerikanske våbeninspektører at vende tilbage til Irak, hvis de fem permanente medlemmer af FN's sikkerhedsråd bliver lige så talstærkt repræsenteret i et inspektionshold som USA.
"Vi beder Sikkerhedsrådet om at danne en komité af eksperter, hvis upartiskhed, der ikke kan drages i tvivl," siger Aziz til det franske dagblad Le Figaro.
"Hvis denne løsningsmodel accepteres, vil vi ikke have indvendinger mod en tilbagevenden af de amerikanske inspektører, vi har udvist," fortsætter Aziz i interviewet.
Sikkerhedsrådets permanente medlemmer er USA, Frankrig, Rusland, Kina og Storbritannien.
Med henvisning til Washingtons dominerende rolle i international politik, kalder Aziz i interviewet USA for "en kæmpe, der er gået amok".
Artikel side 5

Redigeret af Henrik Brun

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her