Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

14. november 1997

Bedre hjælp til skilsmissefædre
*På initiativ fra justitsminister Frank Jensen (S) har landets statsamter modtaget et nyt cirkulære, der på en række områder sikrer øget samvær mellem skilsmissebørn og den forældre, barnet ikke bor hos - typisk faderen, skriver Morgenavisen Jyllandsposten.
"Den internationale forskning viser, at jo mere samvær, et skilsmissebarn har med begge forældre, desto bedre for barnet. Det er mit omdrejningspunkt, og jeg er overbevist om, at det er den rigtige vej at gå," siger Frank Jensen.
I dag får børnene som regel lov til at se deres far hver anden weekend samt måske en hverdag hver anden uge. Dertil kommer en eller flere ugers feriesamvær. Kritikere har ment, at det var for lidt, og at der ikke blev taget individuelle hensyn.
I fremtiden vil fædre til børn under to et halvt år have større chance for at få samvær med overnatning, lige som de vil få større mulighed for to ugers feriesamvær om året med børn under fire år i stedet for, som nu ingen.

Fire københavnske teatre må lukke
*Fire københavnske teatre står til lukning fra næste sommer, efter at Teaterrådet har besluttet at indstille støtten til dem, skriver Politiken.
Kun en ekstrabevilling på finansloven kan nu forhindre, at Mammutteatret, Bådteatret, Comedievognen og Micado Danse Ensemblet må dreje nøglen om.
Teaterrådet har netop meddelt de fire teatre, som i høj grad har været med til at præge kulturbilledet i hovedstaden, den dramatiske beslutning. Rådet mangler 10 mill. kr. for at kunne imødekomme de bedste ansøgninger om støtte, der er indsendt for den kommende sæson. For at hovedstadens teatre kan leve anstændigt, må der derfor skæres i antallet.
Leder på bagsiden

Nye tilskud til privat pasning
*Tusinder af forældre over hele landet kan efter nytår gøre sig håb om at modtage en check fra kommunen til betaling af privat børnepasning, skriver Berlingske Tidende.
Mod selv at dække mindst 30 pct. af udgifterne kan de vælge at lade deres børn passe af f.eks. en ung pige i huset, hos en slægtning eller i små private "mini-børnehaver" - i stedet for at optage en plads i de kommunale institutioner.
Kommunernes Landsforening (KL) og Socialministeriet vurderer, at langt de fleste kommuner vil benytte sig af en ændring i bistandsloven, som fra årsskiftet gør en forsøgsordning med frit valg af børnepasning landsdækkende.

World Trade Center-bombemand skyldig
*Den 29-årige pakistaner Ramzi Ahmed Yousef blev onsdag fundet skyldig i at have planlagt bombeattentatet i 1993 i World Trade Center i New York.
Attentatet kostede seks mennesker livet, mens omkring 1.000 blev såret.
En forbundsjury sagde, at Yousef planlagde attentatet med det håb, at det ville dræbe så mange amerikanere som muligt.
Juryen kendte også den 26-årige jordaner Eyad Ismail skyldig. Han var anklaget for at have kørt den varebil, der blev brugt under attentatet, og som blev parkeret med sprængstof under World Trade Center, hvor den eksploderede den 26. februar 1993.
Begge mænd risikerer ifølge nyhedsbureauet AFP en livstidsstraf.

Landbrugstop kendte til skattefidus
*Landbrugets top har i flere år været klar over, at især de store svineproducenter har spekuleret i at opbygge en skattegæld i milliardklassen, skriver Politiken.
Det fremgår af en fortrolig rapport, som De danske Landboforeninger har fået udarbejdet for to år siden.
Gælden er blevet så stor, fordi landmændene udnytter skattereglerne til det yderste ved at udskyde deres skat så længe som muligt ved hele tiden at afskrive investeringer i nye bygninger og produktionsudstyr. Faktisk afslører rapporten, at mange svineproducenter reelt ville gå konkurs, hvis de skulle betale deres udskudte skat.
Dermed kaster rapporten indirekte også lys over, hvorfor det er blevet mere almindeligt for landmænd at slagte deres gårde ved at nedlægge produktionen og sælge jorden. På den måde undgår de nemlig at betale den udskudte skat.

Regeringen vil indføre økologi i det offentlige
*En konsekvent og målrettet omlægning af fødevareforbruget i det offentlige vil kunne fungere som lokomotiv for en økologisk omstilling af landbruget. Det mener et flertal i Folketinget ifølge et rundspørge, som avisen Økologisk Jordbrug har foretaget.
Socialdemokratiet og de radikale bakkes op af SF og Enhedslisten, og også CD er positiv over for tanken. Til gengæld synes partierne til højre, at det er en rigtig dårlig ide, fremgår det af undersøgelsen.
Stat, amter og kommuner køber årligt fødevarer for fire miliarder kroner. Regeringen har foreløbig afsat 39 millioner kroner, der især skal få flere hospitaler, plejehjem og kantiner til at købe økologiske råvarer.

EU støtter integration af flygtninge
*EU-Kommissionen vil støtte 59 projekter, der går ud på at integrere flygtninge i det økonomiske og sociale liv i de 15 EU-lande.
Fire projekter i Danmark får del i EU-støtten på i alt 75 millioner kroner.
Det gælder Nakskov kommune, der får støtte til at integrere 800 flygtninge fra det tidligere Jugoslavien, mens Hillerød Ungdomsskole får støtte til at integrere 19 unge flygtninge.
Samtidig får Mellemfolkeligt Samvirke støtte til at starte en integrations-kampagne for etniske minoriteter, mens Dansk Flygtningehjælp får støtte til et projekt, der skal hjælpe flygtninge ind på det danske arbejdsmarked.
Artikel forsiden og side 4

Udenrigsudvalget: Ja til Irak-angreb
*Udenrigsudvalget i Repræsentanternes Hus i den amerikanske Kongres vedtog torsdag en resolution, der opfordrer USA til at tage ensidige skridt til at gennemføre en militær aktion mod Irak, hvis alle andre muligheder er udtømt. Samtidig besluttede Irak sig for at udvise de amerikanske medlemmer af FN's Særlige Våbeninspektørhold i Irak (UNSCOM).
FN meddelte torsdag, at man vil trække sine våbeninspektører ud af Irak og kun beholde et minimalt antal FN-medarbejdere i Irak.
Artikel side 5

Delebiler i Odense og København
*Den 1. december vil de første delebiler i Danmark komme ud at køre. Det sker i Odense, hvor landets første andelsbilklub er etableret. Foreløbig er der 100 medlemmer i klubben, som skal dele seks biler.
Om ca. et år vil København være med på delevognen.
En delebil eller andelsbil, som Københavns trafikborgmester Bente Frost (V) foretrækker at kalde det, er, som ordet antyder, ikke ejet af en enkelt person, men af mange personer, som skiftes til at bruge den eller rettere dem. For ideen går netop ud på, at et stort antal personer eller husstande deler et antal biler. På den måde bliver det både nemt og billigt at låne en bil, når man lige står og skal bruge en.

SF: Bompenge skal indføres i København
*Bilister skal betale 20 kr. i bompenge for at køre ind i Københavns kommune. Samtidig skal transportfradraget fjernes til støtte for kollektiv trafik. Det skal årligt skaffe 1,6 mia. kr. til bedre busser og tog i hovedstaden, så færre dør af luftforurening.
Det foreslår SF, som torsdag fremlagde en trafik- og miljøplan for København kort før kommunevalget.
Forslaget skal forebygge kaos og bilkøer, fordi biltrafikken i HT-området er steget 18 pct. på seks år. Stadig flere kører til København, så i år er trafikken i myldretiden steget tre-ti pct. på udfaldsvejene, forklarede SFs miljøordfører Steen Gade ved et pressemøde på Christiansborg.
Artikel side 3

Aung San Suu Kyi spærret inde
*Burmesisk uropoliti satte torsdag pigtrådshegn op rundt om den burmesiske demokratibevægelses leder Aung San Suu Kyi's bolig for at stoppe hendes seneste forsøg på at holde et politisk møde, meddelte hendes parti - Den Nationale Liga for Demokrati (NLD), der protesterede skarpt mod blokaden.
Burmas regering meddelte, at Aung San Suu Kyi havde fået besked på ikke at forlade sin bolig og begrundede forbudet med, at hendes deltagelse i NLD-mødet i Rangoons Hlaing-distrikt ville kunne opmuntre til uro.

EU sender ambassadører tilbage til Iran
*EU og Iran er efter mere end et halvt års tilspidset krise blevet enige om at genoprette normale diplomatiske forbindelser på ambassadør-niveau. Det luxembourgske EU-formandskab meddelte torsdag aften, at EU's ambassadører vender tilbage til den iranske hovedstad, Teheran, i to grupper.
Allerede torsdag begyndte de første EU-ambassadører - herunder den danske ambassadør, Hugo Østergaard-Andersen, - at vende tilbage, mens den tyske og den franske ambassadør kommer til Teheran godt en uge senere, nemlig fredag den 21. november. Først derefter kan Irans ambassadører begynde at vende tilbage til EU's hovedstæder.
Krisen mellem EU og Iran opstod, da en tysk domstol i april beskyldte Iran for statsterrorisme ved at fastslå, at de iranske ledere havde beordret mordene på tre iranske kurdere på tysk jord.

Mindre indblik i personalemapper
*Offentlige arbejdsgivere skal ikke længere være tvunget til at udlevere meget personlige oplysninger om for eksempel personalebedømmelser og tjenesteforseelser, når borgere eller pressen søger aktindsigt i personalemapper.
Justitsminister Frank Jensen (S) offentliggjorde torsdag en betænkning, som foreslår, at kun oplysninger om navn, stilling, uddannelse, arbejdsopgaver, løn og tjenesterejser, skal være tilgængelige. Chefer i det offentlige må desuden tåle, at borgere og pressen kan få udleveret personalemappens oplysninger om tjenesteforsømmelser, hvis de ligger mindre end to år tilbage.
Betænkningen er lavet af et særligt udvalg Frank Jensen nedsatte i marts.
Hensigten er, at betænkningen skal omsættes til en lov, der sætter en stopper forchikane af offentligt ansatte. I praksis ved at Folketinget indskrænker loven om offentlighed i forvaltningen, som først og fremmest er lavet for at undgå magtmisbrug i den offentlige sektor.

Trabant mere sikker end Baby-Benz
*Trabanten, det kommunistiske østtysklands svar på en bil, har klaret den "elgtest", som den nye Mercedes-Benz dumpede i, ved at ende på hovedet. Det fremgår af en artikel i Thueringer Allgemeine Zeitung, som har offentliggjort resultaterne af en Trabant-test som er forgået ved en russisk lufthavn udenfor byen Eisenach. Der findes i verden omkring en million biler af mærket Trabant, som med en topfart på kun 100 kilometer i timen regnes for at være den langsommeste bil i Europa, men altså ikke den mest usikre.

Attentat begået for at sabotere Albright-besøg
*Pakistan sagde torsdag, at drabene på fire amerikanere i Karachi onsdag, har til formål at sabotere den amerikanske udenrigsminister Madeleine Albrights forestående besøg i landet.
De fire ansatte ved det amerikanske olieselskab Union Texas blev skudt ned og dræbt i Karachi onsdag, da de var på vej til deres kontor i en bil.
Pakistans indenrigsminister, Chaudhry Shujaat Hussain, sagde på et pressemøde torsdag, at mordene var sket i et forsøg på at sabotere den amerikanske udenrigsministers forestående besøg. Men myndighederne i Washington understregede torsdag, at Albrights besøg i Pakistans hovedstad, Islamabad, i weekenden, der markerer starten af en rundrejse i Sydøst-asien, vil blive gennemført som planlagt.
Samtidig blev efterforskere fra det amerikanske forbundspoliti (FBI) og den amerikanske efterretningstjeneste CIA koblet på efterforskningen af mordene, der har fået USA til at udsende nye advarsler til amerikanere, der bor i eller agter at rejse i Pakistan.
Mordene fik den amerikanske ambassade i Islamabad til at udsende en erklæring til amerikanske statsborgere om, at den sikkerhedsmæssige situation i Karachi er blevet "alvorligt forværret".

Redigeret af Jesper Jürgensen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu