Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

13. november 1997

TV-2 ændrer kurs mod indvandrere
*TV 2-direktør Jørgen Flindt Pedersen opfordrer nu sine medarbejdere til at lave en alsidig og bred dækning, der belyser alle relevante holdninger i flygtninge- og indvandrerdebatten.
Han mener, at TV-2's hidtidige dækning af området har fokuseret for ensidigt på konflikterne og frygter, at en lille gruppe indvandrere er kommet til at tegne billedet af hele gruppen.
"Vi har et ansvar for ikke kun at vise toppen af isbjerget, men hele isbjerget" siger Jørgen Flindt Pedersen til Politiken.

Tyrkiet angriber kurdere
*Mens verdens opmærksomhed er rettet mod Bagdads opgør med FN, opererer den tyrkiske hær ubesværet i det nordlige Irak, hvor den bekæmper både irakiske og tyrkiske kurdere, siger diplomater.
Tyrkiet har siden maj været allieret med en irakisk kurdisk gruppe - Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) - i landets bestræbelser på at få nedkæmpet tyrkiske separatister i Kurdistans Arbejderparti (PKK). Efter genopblussede kampe i oktober mellem KDP og den rivaliserende Kurdistans Patriotiske Union (PUK) er Tyrkiet blevet involveret i krigen, fordi PUK ifølge Ankara støtter de tyrkiske separatister i PKK.
Selv om tyrkerne hævder, at de kun angriber PKK, så siger en vestlig diplomat, at "Tyrkiet har gennemført luftangreb mod både PKK og PUK uden at tage hensyn til, hvem der var hvem". Diplomaten, der har adgang til øjenvidne-rapporter i det nordlige Irak, sagde, at tyrkiske fly havde bombet mål over 150 km inde i Irak.

SF stiller krav om rent drikkevand
*Hvis regeringen vil have SF til at stemme for finansloven, må den diske op med en handlingsplan til sikring af det danske drikkevand.
"En aftale om sikring af vores drikkevand vil være en betingelse for et ja til finansloven", siger SF's finansordfører, Jes Lunde, til Ritzau.
Han understreger dog, at drikkevandsplanen ikke vil være SF's eneste betingelse for at stemme ja. Partiet vil også i finanslovsforhandlingerne komme med forskellige krav om sociale forbedringer.
Drikkevandsplanen skal ifølge Jes Lunde "indeholde kunstgødningsafgift eller kvælstofafgift i en eller anden form, løse pesticidproblemet og give amterne mulighed for at pålægge landmænd dyrkningsrestriktioner i områder, hvor der indvindes drikkekvand".

Indvandrere til dansk-eksamen
*På trods af radikal skepis fastholder arbejdsminister Jytte Andersen (S) sit krav om, at alle indvandrere skal lære dansk for at kunne få dagpenge.
Det sagde hun onsdag efter et samråd i Folketingets arbejdsmarkedsudvalg. Jytte Andersen understregede dog, at den nye regel først bliver indført, når der er oprettet tilstrækkeligt med dansk-kurser, og når man har besluttet sig til, hvor store kravene skal være. Det bliver i første omgang Arbejdsformidlingen, der skal tage stilling til, om en indvandrer kan tilstrækkeligt dansk til at begå sig på det danske arbejdsmarked. Kan vedkommende ikke det, skal han eller hun tilbydes et dansk-kursus, der vil være en forudsætning for fortsat at kunne få dagpenge.
SFs arbejdsmarkedsordfører, Aage Frandsen sagde efter samrådet, at hans parti er imod de skærpede krav og påpegede, at det allerede i dag er muligt at pålægge indvandrere et dansk-kursus, hvis de har gået ledige i mere end to år og derfor skal i job-træning.
"Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke bare bygger det ind i det nuværende system", sagde Frandsen, der mener, at indførelsen af "eksaminer" for ledige indvandrere udelukkende er en politisk markering fra regeringens side.
Kravet om danskkundskaber kan gennemføres af ministeren ved en cirkulæreændring, og er en del af en række initiativer, der skal stramme reglerne for indvandrere.
Læs mere side 4

Esbjerg kan få systemskifte
*Valget til Esbjerg byråd på tirsdag kan føre til et skifte fra borgerligt til socialdemokratisk styre. En undersøgelse blandt 998 vælgere i Esbjerg viser, at Socialdemokratiet kan komme tilbage til magten ved at samarbejde med SF.
Analysen giver borgmester Johnny Søtrups parti, Venstre, en fremgang på tre pladser til ti pladser i byrådet. Alligevel er det dog ikke nok til at sikre borgmesterposten, for samlet taber de borgerlige partier stemmer, der går til en socialdemokratisk fremgang.
Esbjerg havde socialdemokratisk styre indtil sidste valg, hvor Fremskridtspartiet gik frem til fire pladser i byrådet på modstand mod det nye musikhus i Esbjerg. I mellemtiden er det nye musikhus bygget og Fremskridtspartiet står i undersøgelsen til at miste alle pladser i Esbjerg byråd.

Danske FN-vagter hjem før tiden
*Mens krisen mellem FN og Irak kører på de høje nagler i FN's sikkerhedsråd, må FN-vagterne i den nordlige del af landet se sig væsentlig reduceret i antal.
Således sendes ti ud af 23 danske FN-vagter hjem før tid, fordi sponsorlande svigter, så kassen er tom, skriver B.T. onsdag.
"Det er en meget beklagelig udvikling", siger Jan Ravnholt, der leder FN-vagterne i Suleimania i den nordøstlige del af Irak. Styrken har bestået af 150-200 mand, men bliver nu reduceret til 80.
" Ti danskere sendes hjem før tiden. Vi skal forlade landet den 17. december, selv om vores kontrakt først udløber til februar", siger Jan Ravnholt, der til daglig er politimand i Hobro.
Det er FN-vagternes opgave at patruljere området og eskortere FN-konvojer - en opgave, der ifølge Jan Ravnholt bliver svær at løse med kun 80 mand.

Irak nægter fortsat at bøje sig
*Irak meddelte onsdag, at det ikke vil lade sig tryne af FN's "undertrykkende" resolution, der lægger op til et rejseforbud for de irakiske embedsmænd, der har ansvaret for at forhindre FN's våbeninspektører i at udføre deres arbejde i Irak.
Iraks verbale afvisning blev fuldt op af, at irakiske embedsmænd onsdag for niende gang inden for 10 dage forhindrede våbeninspektørerne i at arbejde ved at afvise de amerikanske medlemmer af våbeninspektørholdet. I Bagdad beskyldte Iraks udenrigsminister, Mohammed Saeed al-Sahaf samtidig amerikanske militærfly for at have krænket irakisk luftrum såvel i syd som i nord ikke færre end 984 gange siden den 29. oktober.
Tirsdag aften holdt Saddam Hussein et møde med sine nærmeste rådgivere, og onsdag mødte stadigt flere irakiske familier op ved præsidentpaladset for at slutte sig til andre, der allerede har slået sig ned dér for at agere som "menneskelige skjold" mod eventuelle luftangreb.
Samtidig synes FN's sikkerhedsråd rede til enstemmigt at vedtage resolutionen mod Irak. Noget tidspunkt for afstemningen forelå ikke onsdag eftermiddag dansk tid.

Kenya afholder præsidentvalg
*Kenya afholder præsident- og parlamentsvalg mandag den 29. december, meddeler formanden for landets valgkommission, Zaccheaus Chesoni. Præsident Daniel Arap Moi opløste parlamentet mandag efter at flere oppositionsledere havde fået gennemført begrænsede politiske og forfatningsmæssige reformer.
Den 73-årige paræsident, der har været ved magten siden 1978, vil forsøge at blive genvalgt for en sidste valgperiode på fem år.
Han er favorit til at vinde valget mod en lang række modstandere fra den splittede opposition.

Økologisk kød kan være giftigt
*Forbrugerorganisationen Danmarks Aktive Forbrugere (DAF) opfordrer til at undlade at købe økologisk kød pakket ind i PVC-film, fordi det kan indeholde gift i mængder nær de fastsatte grænseværdier.
DAF, der er medlem af Forbrugerrådet, peger på, at giftstoffet DEHA, som bruges til at blødgøre PVC-filmen, forurener kødet. DEHA er under mistanke for at kunne forårsage fosterskader og for at være kræftfremkaldende.
"Man føler sig ærlig talt til grin som grøn forbruger, når man betaler en høj merpris for en giftfri og grøn vare - som de økologiske landbrug producerer under streng statslig kontrol - når det i sidste ende viser sig, at supermarkederne påfører kødet gift", siger Klaus Jensen fra DAF.

Jordskælv i Taiwan
*To jordskælv rystede onsdag, men der er ingen rapporter om tilskadekomne.
Det første jordskælv, der målte 5,4 på den internationale Richterskala, ramte det sydlige Taiwan ved 01-tiden dansk tid. Det næste jordskælv, som var på 4,1 på Richterskalaen, ramte kl. 04.41, og kunne mærkes overalt i Taiwan.
Eksperter har advaret om, at der i nær fremtid kan komme dødelige jordskælv i det sydlige Taiwan, hvor en relativt rolig 30 års cyklus er ved at være forbi.

Kamp for EU-forbud mod vækstfremmere
*Danmark vil mandag i EU's Ministerråd nok engang appellere om et generelt EU-forbud imod landbrugets brug af antibiologiske vækstfremmere til husdyr.
Fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) vil slå modstanderne af et forbud i hovedet med en nylig rapport fra verdenssundhedsorganisationen, WHO, der anbefaler en udfasning af vækstfremmere. WHO frygter, at mennesker, som spiser kød med vækstfremmer i, skal blive resistente over for antibiotika, så de ikke kan behandles hermed for sygdomme.
På et møde i Folketingets Europaudvalg stod Dam Kristensen fast på sin afvisning af at indføre et dansk forbud imod vækstfremmere uden om EU. Til gengæld bebuder Dam Kristensen en så stor, hjemlig afgift på vækstfremmere, at landmænd afskrækkes fra at bruge dem på de smågrise, der i Danmark er ene om at få væktsfremmende antibiotika.
Læs også forsiden

Lehmann fortsætter som rektor
*Rektor Henning Lehmann Jensen, der har været rektor på Aarhus Universitet siden 1983, fortsætter i en ny fireårs-periode frem til år 2003. Det har valgudvalget på universitet besluttet, efter fristen for opstilling af kandidatforslag til rektor- og prorektorvalget udløb tirsdag.
Nuværende rektor, dr. phil. Henning Lehmann Jensen og prorektor, professor, lic. jur. Palle Bo Madsen, var de eneste opstillede kandidater, og de blev således begge erklæret som valgte til posterne for de kommende fire år.

År to efter mordet på Yitzhak Rabin
*Israels ministerpræsident Benjamin Netanyahu skabte onsdag formodninger om, at han ser en national samlingsregering som en realistisk mulighed, da han i en tale ved en mindehøjtidelighed for tidligere ministerpræsident Yitzhak Rabin omtalte rivaliserende politiske ledere i positive vendinger.
I talen opfordrede han de øvrige politiske ledere til at fokusere på de fælles israelske mål om fred og sikkerhed fremfor de mindre sager, som adskiller parterne.
Politiske kommentatorer har igennem længere tid påpeget, at Netanyahu på længere sigt er nødt til at samarbejde med Arbejderpartiet for at udmanøvrere ultranationalisterne i sin egen regering og opnå en permanent fredsaftale med PLO.
Efter mordet på Yitzhak Rabin for to år siden udnævnte Rabin's enke Leah den daværende oppositionsleder Netanyahu til ansvarlig for modstanden mod den fredsproces, Rabin havde sat i værk, og dermed den hadske og ophidsede stemning, som hun mener førte til mordet på ministerpræsidenten. Leah afviste onsdag en invitation til at møde Netanyahu i Knesset ved en kort mindehø'jtidelighed.
Ved en mindetale i Knesset sagde Netanyahu "Lad os lære at være mindre lukkede og vise mere tillid til hinanden. Jeg vil selv gerne være den første til at række en hånd ud og arbejde på at vi sammen skaber dialog og forsoning", sagde Netanyahu, idet han rakte en olivenkvist ud mod Rabin-
familien.
Artikel side 6

Redigeret af
Vibeke Sloth Hoelgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her