Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

11. november 1997

Skarp kritik af Ekstra Bladet
*Pressenævnet kritiserer Ekstra Bladet for at have bragt navnet på og billedet af en kvindelig hjemmehjælper, der af nevøer og niecer til en nu afdød ældre mand er slæbt i retten for at have udnyttet sin stilling til at opnå status som enearving.
Den 86-årige mand efterlod kvinden to millioner kroner, som han ellers havde testamenteret sine nevøer og niecer. De forsmåede familiemedlemmer mener, at kvinden misbrugte sit job som hjemmehjælper til at gøre deres onkel "vildt forelsket" i sig.
De påstår også, at han ikke var ved sine fulde fem, da han besluttede at annullere sit oprindelige testamente og overlade alt til den da 21-årige hjemmehjælper.
Ifølge Pressenævnet var det helt i orden, at Ekstra Bladet bragte historien om den ældre mands kærlighed til hjemmehjælperen, fordi det har offentlig interesse at omtale en hjemmehjælpers mulighed for at arve de personer, hun er kommet hos. Men da de efterladte anklager hende for et strafbart forhold - at misbruge sin stilling til at opnå arven - er det i strid med god presseskik at offentliggøre hendes navn og billede.

Penicillin-plakat genudgives
* "Dänishe Schweine sind gesund sie strotzen vor penizillin". Sådan lyder ordene på den plakat, som kunstneren Mikael Witte udsender fredag den 14. november.
Plakaten er en tysk version af den oprindelige danske penicillin-plakat fra 1978, som med ordene "Danske svin er sunde, de strutter af penicillin" skabte røre i slagteri-branchen.
Når Mikael Witte nu udsender plakaten på tysk er det fordi han mener, at de tyske forbrugere også skal videhvordan danske svineproducenter arbejder med de svin, der senere ender på vores tallerkener.Landbruget har siden hen frivilligt besluttet at stoppe med at tilsætte antibiotiske vækstfremmere i slagtesvinenes foder, men den aftale giver Mikael Witte ikke meget for.
"Den aftale skal bare stoppe kritikken af medicinsvineriet, og ikke selve medicinsvineriet. Smågrisene må jo stadig fodres med antibiotiske vækstfremmere", påpeger han. Når han nu udsender sin plakat i Tyskland, sker det for at undgå at debatten om antibiotiske vækstfremmere bliver en isoleret dansk diskussion.
Ud over den tyske version af svineplakaten har Mikael Witte produceret en skam-støtte over dansk svineproduktion, som fredag den 14. november afsløres i Kruså.

Biskopper opfordrer til tolerance
* Fem biskopper blander sig nu i den til tider hidsige politiske debat om flygtninge og indvandrere.
I en fælles udtalelse, der er stilet til regeringen, Folketinget og offentligheden, beder biskopperne om, at man fastholder et kristent humant menneskesyn og dermed modarbejder alle tendenser til fremmedhad.
I udtalelsen hedder det at "Mennesker, der har en anden kultur end vores, bør ikke opfattes som en trussel, men som en inspiration til at besinde sig på den sammenhæng, vi selv hører hjemme i, folkeligt og kirkeligt.
Netop en besindelse på vor egen baggrund er forudsætningen for at kunne møde mennesker med en anden kultur i åbenhed, frihed og respekt". Udtalelsen er underskrevet af Københavns biskop, Erik Norman Svendsen, Søren Lodberg, Aalborg Stift, Kjeld Holm, Århus Stift, Jan Lindhardt, Roskilde Stift og Karsten Nissen, Viborg Stift.

Sverige registrerede jøder i 30'erne
*De svenske myndigheder registrerede i 1939 udenlandske jøder i Sverige. Senere
hen overgav en svensk embedsmand disse oplysninger til Nazi-Tyskland, skriver avisen Dagens Nyheter (DN) mandag.
Artiklen er den seneste i en lang række i Dagens Nyheter, der beskriver pro-tyske handlinger foretaget op til og under Den Anden Verdenskrig. Ifølge DN var det Udlændingekontoret, der bad flygtninge, der ankom til Sverige i 1939, om at krydse af, om deres mor eller far var af jødisk oprindelse.
Cirka 3.000 af de 20.000 udlændinge, der kom til Sverige, viste sig at være af jødisk oprindelse - og disse lister blev overladt til repræsentanter for Nazityskland. Hvis Tyskland havde besluttet at invadere Sverige havde det således været enkelt at finde de jødiske flygtninge. Manden, der udleverede listerne, blev efter krigen straffet.

Danmark støtter repatriering
* Danmark står til at give FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHRC) ekstra 100 mio. kr. til at hjælpe flygtninge forskellige steder i verden hjem igen. Udviklingsminister Poul Nielson (S) ansøgte mandag Folketingets finansudvalg om ekstrabeløbet til UNHRC, der kommer oven i 169 mio. kr., som Danmark allerede har givet til formålet. Pengene skal gå til repatrieringsprogrammer i Guatemala, Mali, Niger, Liberia, Afrikas Horn, Rwanda, Burma, Cambodja, Sri Lanka og Tadjikistan samt til generelle programmer for flygtningebørn og for UNHRC's aktiviteter i flygtningelejre. I 1996 støttede Danmark UNHRC's nødhjælpsprogram med 312 mio. kr.

Varmt møde mellem Jiang og Jeltsin
*Kinas præsident, Jiang Zemin, og hans russiske kollega, Boris Jeltsin, underskrev mandag en aftale, der ligger låg på flere hundrede års grænsestridigheder.
Samtidig optrådte de to statsledere på "slap line" for at vise, hvor godt forholdet mellem Kina og Rusland er og hvor godt de to mænd på det personlige plan kommer ud af det med hinanden.
"Vi har løst alle problemerne vedrørende vor østlige grænse - og vi har løst dem forud for tidsplanen", sagde en opstemt Jeltsin mandag efter at have omfavnet Jiang på trapperne til Folkets Store Hal i midten af Beijing. Det var her, de to præsidenter underskrev grænseaftalen.
Bag Jeltsins store ord gemmer sig sig dog det faktum, at det ikke lykkedes de to naboer at blive enige om, hvilken status tre små øer i Amur-grænsefloden skal have. Det var disse øer, Kina og det daværende Sovjetunionen i 1969 kom i væbnet konflikt over. I stedet er man i aftalen enedes om, at begge lande "har ret til at bruge" øerne.

Amnesty: Israel må stoppe tortur
*Amnesty International opfordrede tirsdag Israel til at rette sig efter FN's anbefalinger om, at israelerne skal lade være med at torturere fanger.
Opfordringen kom samtidig med, at FN's Komite imod Tortur (CAT) skulle indlede sit 19'ende møde i Geneve.
Israel sidder Komiteens anbefalinger, der blev givet ved et møde i maj, overhørig ved at fortsætte brugen af tortur og dårlig behandling og ved ikke at have givet CAT en rapport til det her møde, sagde Amnesty. Ved forrige møde sagde CAT, at de israelske afhøringsmetoder kan sidestilles med tortur.
Metoderne omfatter bl.a. at holde fanger i smertefulde stillinger, hindre fanger i at sove i lange perioder, spille høj musik, true, herunder trusler om døden, og ved at ryste fangerne meget hårdhændet.

Italiensk mafiadommer valgt
*Den tidligere dommer Antonio Di Pietro vandt søndag et suppleringsvalg til det italienske senat.
Hovedpersonen i optrævlingen af korruptionsskandalen Operation Rene Hænder stillede op for centrumvenstrekoalitionen Oliventræet og vandt 67,75 procent af stemmerne over højrefløjens kandidat, journalisten Giuliano Ferrara, der kun fik 16 procent.
En tredje kandidat for Kommunistpartiet Rifondazione Comunista blev støttet af 13 procent af vælgerne i Mugello-kredsen i Toscana.
Di Pietro vil føre en moderat politik og hans mål er at sikre Oliventræet så mange nye, moderate vælgere, at koalitionen ikke længere har brug for kommunistpartiet, der flere gange har været ved at vælte den italiensek regering.

Tilslutning til Burma-boykot
*En stribe af EUs partnere - heriblandt de fleste ansøgerlande - har tilsluttet sig EUs Burma-politik, der blandt andet indebærer flere bløde sanktioner over for det sydøstasiatiske juntastyre.
I en udtalelse fra EU, Estland, Letland, Litauen, Tjekkiet, Ungarn, Slovakiet, Slovenien, Bulgarien, Rumænien, Cypern, Norge og Island hedder det, at disse associerede lande vil sikre, at deres nationale politikker er i overensstemmelse med den fælles EU-position.
EU har blandt andet indført visum-restriktioner mod Burma og stop for besøgsudveksling på højt niveau. EU-landene har også indført en våbenembargo og udvist alt militærpersonel.

Au pair-piges dom ændret
*Dommeren Hiller Zobel i den amerikanske delstat Massachusetts ændrede mandag den britiske au pair-pige Louise Woodwards dom for mord til uagtsomt manddrab.
Tidligere havde dommeren sagt, at han på grund af den store interesse for beslutningen ville offentliggøre den over internettet, men det skete ikke.
I stedet fortalte juridiske kilder beslutningen til pressen. Woodward blev dømt for mord på den otte måneder gamle baby Matthew Eappen den 30. oktober og fik en fængselsdom på livstid. Hun kunne søge om benådning efter 15 år.
Uagtsomt manddrab kan medføre en straf på op til 20 års fængsel. Dommer Zobel oplyste, at der vil finde en høring sted i sagen i aften

Københavns grundvand truet
*Et gammelt industriområde i Høje-Taastrup Kommune vest for København er så forurenet med klorerede opløsningsmidler, at seks milliarder liter drikkevand er truet af forurening. Det svarer til en ottendedel af det årlige forbrug i Københavns Amt.
Derfor sætter amtet nu en undersøgelse i gang for at finde ud af, hvordan man mest effektivt kan sætte afværgeboringer i gang, siger formanden for amtets miljøudvalg, Per Kleis Bønnelycke (R), til Ritzau. Projektet kan sættes i gang i løbet af foråret.

Irak forbereder sig på et militært angreb
*Irak gjorde sig i aftes klar til amerikanske angreb, samtidig med at USA meddelte, at det senere på dagen ville bede FN's Sikkerhedsråd om at skærpe sanktionerne mod Irak og antydede, at det følgende skridt kan blive en militær aktion.
Irakiske familier meldte sig frivilligt for at fungere som menneskeskjold i Saddams paladser.
"Hundredvis af irakiske familier har udtrykt deres beredvilje til at blive i præsidentpaladserne for at trodse enhver amerikansk aggression imod disse steder," skrev det iranske nyhedsbureau INA, der tilføjede, at familier havde samlet sig foran paladserne for at bekræfte, at de er parat til "at ofre sig for deres land og leder Saddam Hussein".
Grupper af unge irakere lod sig ifølge rapporterne registrere i Bagdad for at slutte sig til "Saddams kommandotropper" - en enhed, der skal forsvare landet i krisetider.
I New York afviste den irakiske viceministerpræsident, Tariq Aziz endnu engang at efterleve FN's krav over for FN's generalsekretær, Kofi Annan.
Han sagde også, at et amerikansk U-2-spionfly, som i går var på et togt for FN i
irakisk luftrum, i realiteten spionerer for USA.
Togtet forløb uden episoder, selv om irakerne på forhånd havde truet med at skyde spionflyene ned.
Amerikanske forsvarskilder sagde, at flyet var uden beskyttelses-eskorte, da det fløj over det centrale Irak, men at amerikanske jagere havde holdt skarpt øje med det højtflyvende U-2 fra flyveforbudszonerne i det nordlige og sydlige Irak, hvor irakiske fly har forbud mod at flyve

Redigeret af
Vibeke Sloth Hoelgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her