Læsetid: 15 min.

Døgnets Nyheder

10. november 1997

Saddam advarer om konfrontation
*Iraks præsident, Saddam Hussein, sagde i går, at
Irak står over for valget mellem et "ærefuldt liv eller en konfrontation med alt, hvad det indebærer".
Iraks præsident kom med sine udtalelser ved et møde i Iraks Revolutionære Kommandoråd, der står fast på ikke at bøje sig i striden med FN om sammensætningen af FNs våbeninspektør-hold.
USA's præsident, Bill Clinton, opfordrede FN til at reagere "kraftigt og uden tøven" for at få Saddam Hussein til at efterleve reglerne for FN's våbeninspektion i Irak.
Det skete efter, at de irakiske myndigheder for syvende dag i træk nægtede amerikanske våbeninspektører adgang til to lokaliteter. Clinton sagde, at han ikke vil lade sig skræmme af Saddam Hussein, og han gentog, at han ikke vil udelukke brugen af militær magt over for Irak.

Roundup-producent undrer sig
*Virksomheden Monsanto, som producerer verdens mest udbredte ukrudtsmiddel, Roundup, undrer sig over den omtale, som midlet har fået i pressen de seneste dage. Ifølge en artikel i miljøorganisationen NOAH's tidsskrift Miljøsk tyder nye undersøgelser på, at glysofat, som er det aktive stof i Roundup, kan ødelægge arvemassen hos både dyr og planter. Det tvivler registerchef Aksel Jørgensen fra Monsanto på.
"En af de to nye undersøgelser, der er refereret, stammer fra Italien. Metoderne i denne undersøgelse lever ikke op til de internationalt anerkendte metoder for undersøgelser af denne type. Den italienske undersøgelse står samtidig i kontrast til de tre andre undersøgelser, udført inden for de seneste par år, som ikke kan påvise nogen effekt på genmassen, hverken fra glysofat eller Roundup," siger Aksel Jørgensen.

CD skal stå for den pæne borgerlighed
*Budskabet fra CD's landsmøde i weekenden var ikke til at tage fejl af. Partiet skal stå for den pæne borgerlighed på midten af dansk politik og være partiet, der kæmper for de sindslidende, de ældre og de fremmede. Medmenneskelighed, anstændighed og social ansvarlighed er nøgleord for partiet, og det politiske projekt går ud på at bygge bro hen over midten.
Landsmødet i Ringsted ændrede ikke på, at CD først vil pege på en regeringskonstellation, når valget bliver udskrevet.
Artikel side 4

Folkekirken ind i flygtninge-debat
*Folkekirken gør nu en indsats for at modvirke den senere tids fremmedfjendske udvikling i landet. Et større antal præster i Københavns Stift benyttede gudstjenesten til at læse en tekst op, som er forfattet af biskoppen for Københavns Stift, Erik Norman Svendsen. Teksten har følgende ordlyd:
"På baggrund af den aktuelle debat om flygtninge og indvandrere opfordres alle ansvarlige til at gøre en indsats for at Danmark fører en human flygtninge- og indvandrerpolitik. Den skal værne om de mennesker, som flygter hertil på grund af krig og forfølgelse og hjælpe dem til at leve en så normal tilværelse som muligt. Vi opfordrer vore politikere og medierne til ikke at gøre de fremmede iblandt os til genstand for generel mistænkeliggørelse og slet skjult foragt. Vi opfordrer stiftets menigheder til at yde deres bidrag til, at integrationen i det danske samfund fremmes til gensidig gavn og glæde, og at religiøse og etniske minoriteter behandles med respekt og forståelse".

Fordomme hos unge danskere
*Den danske ungdom er fyldt med fordomme. Tidligere tiders samfundsmæssige engagement er hos mange afløst af frygt for de fremmede og en holdning om, at de offentligt ansatte laver for lidt, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Næsten 40 procent af unge under uddannelse mener, at flygtninge og indvandrere udgør en alvorlig trussel mod den danske kultur. Størstedelen mener også, at offentligt ansatte laver for lidt. Og næsten 70 procent er overbevist om, at de ledige kunne finde arbejde, hvis de ville.
Det viser en undersøgelse blandt 7500 unge, som PLS Consult har udarbejdet.
Samfundsforsker Johannes Andersen, Aalborg Universitet, finder det bekymrende, at de unge tilsyneladende er mest optagede af forhold, der vedrører dem personligt.
"Det er ikke dyb indsigt fra de unges side, der kommer til udtryk i disse holdninger. De stammer blandt andet fra en mediedomineret virkelighed, hvor overskriften sætter sig hos de unge".

Politi og indvandrere i kamp i Belgien
*Belgisk politi tog vandkanoner i brug over for henved 1500 demonstranter i Bruxelles søndag, da en demonstration mod politiets drab på en formodet narko-handler udviklede sig voldeligt.
De fleste af demonstranterne var unge indvandrere, som protesterede over den 24-årige Said Charkis død. Charki, der var belgisk statsborger, men af marokkansk afstamning, blev dræbt fredag i forbindelse med det, som demonstranterne betegner som uberettiget politivold.
Ingen kom til skade ved urolighederne.

Frederiksberg på vej med udlicitering
*Frederiksberg Kommune er på vej til at invitere private firmaer inden for i hjemmeplejen. Målet er at give de ældre større valgfrihed.
Kommunens socialudvalg skal i dag diskutere, om de hjemmeboende ældre i kommunen skal have mulighed for at få klaret deres rengøring og indkøb af et privat firma. Der er desuden lagt op til, at de ældre skal kunne købe ekstra hjemmehjælp, hvis de ønsker det. Den personlige pleje vil fortsat blive løst af den kommunale hjemmepleje.
Det er endnu ikke afgjort, om opgaven skal udbydes i licitation, eller om de ældre individuelt skal have mulighed for at indgå aftaler med private firmaer.

Netanyahu ligeglad med demonstration
*Israels ministerpræsident Benjamin Netanyahu havde søndag kun et skuldertræk til overs for den største regeringsfjendtlige demonstration i Israels historie, og vendte det døve øre til opfordringer om at føre en blødere politik over for palæstinenserne.
Flere end 200.000 mennesker deltog i demonstrationen lørdag aften i Tel Aviv og markerede to-årsdagen for drabet på Arbejderpartiets ministerpræsident Yitshak Rabin.
Mens demonstrationen var adviseret som et mindemøde for Rabin, blev den i vide kredse set som en masseprotest mod Netanyahus politik, som har ført til en indefrysning af fredsprocessen med palæstinenserne.

Oversvømmelser i Østafrika
*Oversvømmelser som følge af voldsomme regnskyl har gjort henved 800.000 mennesker hjemløse i den sydlige del af Somalia, meddelte FNs Børnefond (UNICEF) søndag.
"Med mindre vi øjeblikkeligt får helikoptere og både, så vil vi i stedet for at hjælpe de overlevende kun være i stand til at begrave de døde," sagde UNCEFs nødhjælpskoordinator Agostino Pagani i Kenyas hovedstad, Nairobi.
Oversvømmelserne, der også har ramt andre lande i regionen, herunder Kenya, beskrives som de værste i Østafrika i nyere tid. De voldsomme regnskyl tilskrives vejrfænomenet "El Nino".

Civile dræbt i Algeriet
*26 civilpersoner er blevet dræbt i det vestlige Algeriet af formodede muslimske oprørere, meddelte de nationale dagblade søndag. Ofrene er blevet dræbt ved at få halsen skåret over eller ved halshugning. Omkring 20 bevæbnede mænd standsede 22 civile ved en "falsk" vejspærring i Tlemcen provinsen fredag, og førte dem ud på en mark i nærheden, hvor de dræbte dem, skrev dagbladene El Watan og Al Khabar. I naboprovinsen Mascara skar formodede oprørere halsen over på fire hyrder i Aouf landsbyen.
Adskillige mennesker blev i går såret, da en hjemmelavet bombe sprængte på et marked i Bab el-Oued distriktet i Algier.

Kampe mellem kurdiske grupper
*Voldsomme kampe i weekenden mellem to rivaliserende kurdiske grupper i det bjergrige område i det nordlige Irak har kostet mindst 97 kurdere livet.
Der udbrød nye kampe lørdag mellem de to grupper Kurdistans Demokratiske Parti, KDP, og Kurdistans Patriotiske Union, PUK, der kæmper for magten i det nordlige Irak, som har været uden for irakernes kontrol siden Golfkrigen i 1991.
Tyrkiet sagde, at dets soldater og fly er i det nordlige Irak for at slå til overfor oprørerne i de tyrkiske kurderes separatistiske Kurdistans Arbejderparti, PKK, der anvender det nordlige Irak som base for udfald mod Tyrkiet.

Jeltsin fyrer Ruslands flådechef
*Ruslands præsident, Boris Jeltsin, fyrede lørdag den øverste chef for Ruslands kæmpemæssige flåde og smed ham helt ud af det russiske militær.
Meddelelsen om, at admiral Felix Gromov var blevet fyret og erstattet på posten af admiral Vladimir Kurojedov blev overraskende givet via Jeltsins pressetjeneste. Der forelå ingen oplysninger om baggrunden for Gromovs fyring, men det fremgik klart, at han var blevet smidt helt ud af Ruslands militær.
Der har været flere større korruptionssager blandt medlemmer af Ruslands væbnede styrker, men af meddelelsen fra præsident Jeltsins kontor fremgik det ikke, hvorvidt korruption er baggrunden for fyringen af Gromov.

Flere børn har talevanskeligheder
*Antallet af børn, der får brug for taleundervisning, er steget markant. Talekonsulenter i kommunerne i Syd- og Sønderjylland mener, at børnenes voksende problemer hænger sammen med, at børn og voksne taler for lidt sammen. I Esbjerg kommune er antallet af børn, der bliver henvist til ekstra undervisning på grund af taleproblemer, steget med 62 procent på syv år. I Kolding kommune er der kommet 62 procent flere på fem år.
"Forældrene bør være til stede, når deres børn ser fjernsyn, så de kan svare på spørgsmål. Som det er nu, får børnene opbygget et stort ordforråd, mens de sidder alene ved skærmen. Til gengæld bliver de dårligere til at danne sætninger," siger talekonsulent Asger Telling fra Kolding kommune til JydskeVestkysten.

Krigsveteraner hjemløse i USA
*En ny amerikansk undersøgelse viser, at en tredjedel af alle hjemløse mænd i USA er krigsveteraner, primært tidligere frontsoldater fra Korea, Vietnam og den Persiske Golf. Af de hjemløse krigsveteraner er 42 procent mænd, som kæmpede i Vietnam. Samtidig viser undersøgelsen også, at jo længere tid en mand er ved fronten, jo større chance er der for, at han bliver hjemløs når han kommer tilbage.
Der dukker stadig "nye ofre" op på trods af, at der er gået mere end 20 år siden den sidste amerikanske soldat forlod Vietnam. Desuden er veteranerne stærkt overrepræsenteret i skilsmisse-, alkoholisme- og narkotikasager.

Redigeret af Vera BundgaardSaddam advarer om konfrontation
*Iraks præsident, Saddam Hussein, sagde i går, at
Irak står over for valget mellem et "ærefuldt liv eller en konfrontation med alt, hvad det indebærer".
Iraks præsident kom med sine udtalelser ved et møde i Iraks Revolutionære Kommandoråd, der står fast på ikke at bøje sig i striden med FN om sammensætningen af FNs våbeninspektør-hold.
USA's præsident, Bill Clinton, opfordrede FN til at reagere "kraftigt og uden tøven" for at få Saddam Hussein til at efterleve reglerne for FN's våbeninspektion i Irak.
Det skete efter, at de irakiske myndigheder for syvende dag i træk nægtede amerikanske våbeninspektører adgang til to lokaliteter. Clinton sagde, at han ikke vil lade sig skræmme af Saddam Hussein, og han gentog, at han ikke vil udelukke brugen af militær magt over for Irak.

Roundup-producent undrer sig
*Virksomheden Monsanto, som producerer verdens mest udbredte ukrudtsmiddel, Roundup, undrer sig over den omtale, som midlet har fået i pressen de seneste dage. Ifølge en artikel i miljøorganisationen NOAH's tidsskrift Miljøsk tyder nye undersøgelser på, at glysofat, som er det aktive stof i Roundup, kan ødelægge arvemassen hos både dyr og planter. Det tvivler registerchef Aksel Jørgensen fra Monsanto på.
"En af de to nye undersøgelser, der er refereret, stammer fra Italien. Metoderne i denne undersøgelse lever ikke op til de internationalt anerkendte metoder for undersøgelser af denne type. Den italienske undersøgelse står samtidig i kontrast til de tre andre undersøgelser, udført inden for de seneste par år, som ikke kan påvise nogen effekt på genmassen, hverken fra glysofat eller Roundup," siger Aksel Jørgensen.

CD skal stå for den pæne borgerlighed
*Budskabet fra CD's landsmøde i weekenden var ikke til at tage fejl af. Partiet skal stå for den pæne borgerlighed på midten af dansk politik og være partiet, der kæmper for de sindslidende, de ældre og de fremmede. Medmenneskelighed, anstændighed og social ansvarlighed er nøgleord for partiet, og det politiske projekt går ud på at bygge bro hen over midten.
Landsmødet i Ringsted ændrede ikke på, at CD først vil pege på en regeringskonstellation, når valget bliver udskrevet.
Artikel side 4

Folkekirken ind i flygtninge-debat
*Folkekirken gør nu en indsats for at modvirke den senere tids fremmedfjendske udvikling i landet. Et større antal præster i Københavns Stift benyttede gudstjenesten til at læse en tekst op, som er forfattet af biskoppen for Københavns Stift, Erik Norman Svendsen. Teksten har følgende ordlyd:
"På baggrund af den aktuelle debat om flygtninge og indvandrere opfordres alle ansvarlige til at gøre en indsats for at Danmark fører en human flygtninge- og indvandrerpolitik. Den skal værne om de mennesker, som flygter hertil på grund af krig og forfølgelse og hjælpe dem til at leve en så normal tilværelse som muligt. Vi opfordrer vore politikere og medierne til ikke at gøre de fremmede iblandt os til genstand for generel mistænkeliggørelse og slet skjult foragt. Vi opfordrer stiftets menigheder til at yde deres bidrag til, at integrationen i det danske samfund fremmes til gensidig gavn og glæde, og at religiøse og etniske minoriteter behandles med respekt og forståelse".

Fordomme hos unge danskere
*Den danske ungdom er fyldt med fordomme. Tidligere tiders samfundsmæssige engagement er hos mange afløst af frygt for de fremmede og en holdning om, at de offentligt ansatte laver for lidt, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Næsten 40 procent af unge under uddannelse mener, at flygtninge og indvandrere udgør en alvorlig trussel mod den danske kultur. Størstedelen mener også, at offentligt ansatte laver for lidt. Og næsten 70 procent er overbevist om, at de ledige kunne finde arbejde, hvis de ville.
Det viser en undersøgelse blandt 7500 unge, som PLS Consult har udarbejdet.
Samfundsforsker Johannes Andersen, Aalborg Universitet, finder det bekymrende, at de unge tilsyneladende er mest optagede af forhold, der vedrører dem personligt.
"Det er ikke dyb indsigt fra de unges side, der kommer til udtryk i disse holdninger. De stammer blandt andet fra en mediedomineret virkelighed, hvor overskriften sætter sig hos de unge".

Politi og indvandrere i kamp i Belgien
*Belgisk politi tog vandkanoner i brug over for henved 1500 demonstranter i Bruxelles søndag, da en demonstration mod politiets drab på en formodet narko-handler udviklede sig voldeligt.
De fleste af demonstranterne var unge indvandrere, som protesterede over den 24-årige Said Charkis død. Charki, der var belgisk statsborger, men af marokkansk afstamning, blev dræbt fredag i forbindelse med det, som demonstranterne betegner som uberettiget politivold.
Ingen kom til skade ved urolighederne.

Frederiksberg på vej med udlicitering
*Frederiksberg Kommune er på vej til at invitere private firmaer inden for i hjemmeplejen. Målet er at give de ældre større valgfrihed.
Kommunens socialudvalg skal i dag diskutere, om de hjemmeboende ældre i kommunen skal have mulighed for at få klaret deres rengøring og indkøb af et privat firma. Der er desuden lagt op til, at de ældre skal kunne købe ekstra hjemmehjælp, hvis de ønsker det. Den personlige pleje vil fortsat blive løst af den kommunale hjemmepleje.
Det er endnu ikke afgjort, om opgaven skal udbydes i licitation, eller om de ældre individuelt skal have mulighed for at indgå aftaler med private firmaer.

Netanyahu ligeglad med demonstration
*Israels ministerpræsident Benjamin Netanyahu havde søndag kun et skuldertræk til overs for den største regeringsfjendtlige demonstration i Israels historie, og vendte det døve øre til opfordringer om at føre en blødere politik over for palæstinenserne.
Flere end 200.000 mennesker deltog i demonstrationen lørdag aften i Tel Aviv og markerede to-årsdagen for drabet på Arbejderpartiets ministerpræsident Yitshak Rabin.
Mens demonstrationen var adviseret som et mindemøde for Rabin, blev den i vide kredse set som en masseprotest mod Netanyahus politik, som har ført til en indefrysning af fredsprocessen med palæstinenserne.

Oversvømmelser i Østafrika
*Oversvømmelser som følge af voldsomme regnskyl har gjort henved 800.000 mennesker hjemløse i den sydlige del af Somalia, meddelte FNs Børnefond (UNICEF) søndag.
"Med mindre vi øjeblikkeligt får helikoptere og både, så vil vi i stedet for at hjælpe de overlevende kun være i stand til at begrave de døde," sagde UNCEFs nødhjælpskoordinator Agostino Pagani i Kenyas hovedstad, Nairobi.
Oversvømmelserne, der også har ramt andre lande i regionen, herunder Kenya, beskrives som de værste i Østafrika i nyere tid. De voldsomme regnskyl tilskrives vejrfænomenet "El Nino".

Civile dræbt i Algeriet
*26 civilpersoner er blevet dræbt i det vestlige Algeriet af formodede muslimske oprørere, meddelte de nationale dagblade søndag. Ofrene er blevet dræbt ved at få halsen skåret over eller ved halshugning. Omkring 20 bevæbnede mænd standsede 22 civile ved en "falsk" vejspærring i Tlemcen provinsen fredag, og førte dem ud på en mark i nærheden, hvor de dræbte dem, skrev dagbladene El Watan og Al Khabar. I naboprovinsen Mascara skar formodede oprørere halsen over på fire hyrder i Aouf landsbyen.
Adskillige mennesker blev i går såret, da en hjemmelavet bombe sprængte på et marked i Bab el-Oued distriktet i Algier.

Kampe mellemkurdiske grupper
*Voldsomme kampe i weekenden mellem to rivaliserende kurdiske grupper i det bjergrige område i det nordlige Irak har kostet mindst 97 kurdere livet.
Der udbrød nye kampe lørdag mellem de to grupper Kurdistans Demokratiske Parti, KDP, og Kurdistans Patriotiske Union, PUK, der kæmper for magten i det nordlige Irak, som har været uden for irakernes kontrol siden Golfkrigen i 1991.
Tyrkiet sagde, at dets soldater og fly er i det nordlige Irak for at slå til overfor oprørerne i de tyrkiske kurderes separatistiske Kurdistans Arbejderparti, PKK, der anvender det nordlige Irak som base for udfald mod Tyrkiet.

Jeltsin fyrer Ruslands flådechef
*Ruslands præsident, Boris Jeltsin, fyrede lørdag den øverste chef for Ruslands kæmpemæssige flåde og smed ham helt ud af det russiske militær.
Meddelelsen om, at admiral Felix Gromov var blevet fyret og erstattet på posten af admiral Vladimir Kurojedov blev overraskende givet via Jeltsins pressetjeneste. Der forelå ingen oplysninger om baggrunden for Gromovs fyring, men det fremgik klart, at han var blevet smidt helt ud af Ruslands militær.
Der har været flere større korruptionssager blandt medlemmer af Ruslands væbnede styrker, men af meddelelsen fra præsident Jeltsins kontor fremgik det ikke, hvorvidt korruption er baggrunden for fyringen af Gromov.

Flere børn har
*Antallet af børn, der får brug for taleundervisning, er steget markant. Talekonsulenter i kommunerne i Syd- og Sønderjylland mener, at børnenes voksende problemer hænger sammen med, at børn og voksne taler for lidt sammen. I Esbjerg kommune er antallet af børn, der bliver henvist til ekstra undervisning på grund af taleproblemer, steget med 62 procent på syv år. I Kolding kommune er der kommet 62 procent flere på fem år.
"Forældrene bør være til stede, når deres børn ser fjernsyn, så de kan svare på spørgsmål. Som det er nu, får børnene opbygget et stort ordforråd, mens de sidder alene ved skærmen. Til gengæld bliver de dårligere til at danne sætninger," siger talekonsulent Asger Telling fra Kolding kommune til JydskeVestkysten.

Krigsveteraner
hjemløse i USA
*En ny amerikansk undersøgelse viser, at en tredjedel af alle hjemløse mænd i USA er krigsveteraner, primært tidligere frontsoldater fra Korea, Vietnam og den Persiske Golf. Af de hjemløse krigsveteraner er 42 procent mænd, som kæmpede i Vietnam. Samtidig viser undersøgelsen også, at jo længere tid en mand er ved fronten, jo større chance er der for, at han bliver hjemløs når han kommer tilbage.
Der dukker stadig "nye ofre" op på trods af, at der er gået mere end 20 år siden den sidste amerikanske soldat forlod Vietnam. Desuden er veteranerne stærkt overrepræsenteret i skilsmisse-, alkoholisme- og narkotikasager.

Yangzi-floden opdæmmet i Kina
*Kinas præsident Jiang Zemin og ministerpræsident Li Peng var mødt op, da den mægtige Yangzi-flod i weekenden blev dæmmet op for at bane vej for bygningen af verdens største dæmning og vandkraftværk ved de Tre Slugter.
Fra tidligt morgen blev de store lastbilers arbejde med at lukke det sidste hul direkte transmitteret på de kinesiske tv-kanaler. Kommentarerne roste de Tre Slugter-projektet som et stort hop fremad for Kina, og den kritik, som både kinesiske og udenlandske eksperter har rettet mod projektet, var redigeret helt bort. Kinesiske medier lagde hovedvægten på, at når anlægget efter planen står færdigt i år 2009, kan det producere samme mængde elektricitet som 18 kernekraftværker.
Samtidig betyder opdæmningen af Yangzi, at Kina bliver i stand til at undgå de store oversvømmelser, som ofte rammer folk langs floden.
Også mange internationale tv-stationer sendte direkte fra begivenheden, der blev overværet af hundredtusinder kinesere, der var strømmet til Yangzi-floden for at overvære det historiske øjeblik.
Kommentarerne fra internationale medier lagde i langt højere grad vægt på kritik. Eksperter peger på, at man ikke har nogen erfaringer med så store projekter som det ved de Tre Slugter, og flere anerkendte eksperter frygter muligheden for et sammenbrud.

Redigeret af Vera Bundgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her