Læsetid: 8 min.

Døgnets Nyheder

8. november 1997

Uro på fængsel endte med selvmordsforsøg
*Urolighederne omkring Vestre Fængsel, hvor flere kraftige kanonslag sent torsdag aften blev kastet ind over fængslets mure, kulminerede ved midnat, da en fange forsøgte at begå selvmord.
Fængslets betjente fandt fangen liggende livløs på gulvet med hjertestop, men det lykkedes at få liv i manden ved hjælp af hjertemassage fra fængslets medarbejdere.
Ifølge den vagthavende på Vestre Fængsel, Finn Brasch, var fangen psykisk ustabil, og selvmordsforsøget havde derfor ikke nødvendigvis noget med den generelle uro på fængslet at gøre.
Stemningen i fængslets celler var oppisket omkring midnat, hvor flere af fangerne bankede på tremmerne, satte ild på lagner og affyrede fyrværkeri ud af vinduerne.

Irak klar til "konstruktiv dialog" med FN
*Iraks vice-ministerpræsident Tareq Aziz sagde fredag, at Irak er parat til "en konstruktiv dialog" for at få løst striden med FN om det irakiske forbud mod amerikansk deltagelse i FNs hold af våbeninspektører i Irak.
På en presseekonference i den irakiske hovedstad, Bagdad, gav han imidlertid ingen antydninger af, at Irak agter at give sig i spørgsmålet. Irak ønsker fortsat ikke at se nogle amerikanere i de inspektionshold fra FN's Særlige Kommission (UNSCOM), der skal finde og destruere irakiske masseødelæggelsesvåben som led i FN-resolutionerne fra Golfkrigen.
USA's udenrigsminister, Madeleine Albright, sagde fredag, at hun forventer "beslutsom handling" for at tvinge Irak til at overholde FN's sikkerhedsråds krav til landet.
Artikel side 5

Kommunerne sjofler ligestilling
*Mange kommuner sjofler deres lovmæssige pligt til som offentlige arbejdsgivere at gøre noget aktivt for ligestillingen mellem kønnene.
51 kommuner og to amtskommuner er så ligeglade med emnet, at de har set stort på deres pligt til at indberette til Ligestillingsrådet, hvad de har gjort på området, skriver Politiken.
Den kommunale styrelseslov har pålagt kommuner og amtskommuner, at de hvert andet år skulle give en redegørelse for kønsprofilen til Ligestillingsrådet.

Ledende fagforening tilslutter sig aftale
*Fredag accepterede den toneangivende franske lastbilchauffør-fagforening en aftale, der skal gøre en ende på den strejke, der siden i søndags har skabt store vanskeligheder for trafikken i Frankrig, og som har skabt vrede i nabolandene. Samtidig begyndte flere danske vognmænd kunne køre videre efter i mange dage at have været fanget i blokaderne
Om eftermiddagen meddelte myndighederne i den franske havneby Calais, at blokaderne dér, var blevet ophævet. Hundredevis af især britiske lastbiler har ugen igennem siddet fast i Calais eller været tvunget til at krydse Den Britiske Kanal via de belgiske havnebyer Zeebrugge og Oostende.
Artikel side 5

Fængselsbetjente raske igen
*Uroen i Vestre Fængsel i København synes overstået, efter at der fredag var indløbet omkring 100 raskmeldinger fra fængselsbetjente, oplyser Dansk Fængselsforbund.
Forbundet forventer, at situationen på Københavns Fængsler vil være normaliseret i løbet af et par dage.
"Det er helt afgørende, at vi nu får forhandlinger i gang i det politiske system om problemerne i kriminalforsorgen," siger Carsten Pedersen, næstformand i Dansk Fængselsforbund.
Justitsminister Frank Jensen (S) sagde torsdag, at kriminalforsorgen vil blive tilført ekstra bevillinger, hvis der er argumenter, som taler for det.

EU ud af mindre statsstøttesager
*Regeringen er indstillet på at støtte et forslag fra EU-Kommissionen om, at kommissionen ikke længere skal godkende, når medlemslandene yder statsstøtte på en række områder. Hvis det vel at mærke lykkes at ændre forslaget, så det ikke blot bliver muligt at se, hvilke støtteordninger landene yder, men simpelthen hvad den enkelte virksomhed får i støtte fra staten.
Den forhandlingslinje fik erhvervsminister Jan Trøjborg (S) fredag mandat til i Europaudvalget.

Britisk-fransk topmøde en succes
*Det britisk-franske topmøde i London sluttede fredag med forsikringer fra de to landes ledere om, at det havde været overordentligt "succesrigt", og en enighed om, at Storbritannien skal have et sæde i den kommende Europæiske Centralbank så snart briterne tilslutter sig EU's fællesmønt.
"Jeg har aldrig oplevet en ny britisk premierminister, der har været så imødekommende," sagde den franske ministerpræsident, Lionel Jospin, på et pressemøde fredag ved afslutningen af det to dage lange topmøde.

EU-formand spiller hårdt ud før topmøde
*Luxembourgs ministerpræsident, Jean-Claude Juncker, der er vært for EU-topmødet om mindre end to uger, spiller på forhånd hårdt ud med forslag om faste tidsrammer for aktivering af alle ungdomsarbejdsløse og langtidsledige i EU.
De skal have et job- eller uddannelsestilbud inden for henholdsvis seks og 12 måneder, mener Juncker, der fredag havde et længere forberedelsesmøde med statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S).
Juncker sagde, at enighed om konkrete initiativer vil gøre topmødet til en succes, mens en topmøde-erklæring, der udstiller stats- og regeringscheferne som intet andet end kreative poeter vil være en fiasko.
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen understregede efter mødet med Juncker, at det bliver "en meget, meget hård kamp", når det nye beskæftigelseskapitel i Amsterdam-traktaten skal op til generalprøve på job-topmødet i Luxembourg.

Flere havner på sygedagpenge
*Danskere melder sig syge som aldrig før. Regningen ender hos staten og kommunerne, der i år må udbetale næsten 500 mio. kr. mere i sygedagpenge, end de gjorde i 1996.
Det viser nye beregninger fra Kommunernes Landsforening, KL. Af beregningerne fremgår det, at staten og kommunerne i de første tre kvartaler af 1997 har måttet punge ud med 361 mio. kr. mere til sygedagpenge end i samme periode i 1996, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Den lave ledighed er paradoksalt nok en af de væsentligste forklaringer på, at så mange danskere ender i sygedagpenge-systemet, mener kontorchef Eske Groes, KL.
"Det bliver stadig vanskeligere at gemme sig i dagpengesystemet. Arbejdsgiverne råber hele tiden på mere arbejdskraft, og efterhånden bliver selv personer, der har været på dagpenge i lange perioder, indkaldt til jobsamtaler. En del af disse mennesker føler sig reelt ikke parate til at tage et job, og derfor er deres eneste udvej en sygemelding," siger han.
Læs også leder forsiden

FN's sikkerhedsråd forlænger sanktioner
*FN's sikkerhedsråd fornyede fredag sine sanktioner mod Libyen med henvisning til, at landet fortsat afviser at udlevere to libyske statsborgere, der mistænkes for at stå bag bombesprængningen af et Pan Am-fly over den skotske by Lockerbie i 1988.
Beslutningen om at opretholde sanktionerne mod Libyen blev truffet i forbindelse med et ordinært møde.
Sanktionerne mod Libyen blev indført i 1992.
Libyen afviser at udlevere de to libyere med henvisning til, at de ikke vil blive retfærdigt behandlet, hvis de udleveres til USA eller Storbritannien.
I de senere måneder har Libyen fået opbakning fra en række arabiske og afrikanske lande til sit krav om, at de to libyere skal retsforfølges i et "neutralt" land.

Velfærdsparti søger at vælte regeringen
*Tyrkiets islamisk-orienterede Velfærdsparti tog fredag skridt til at vælte landets konservativt-ledede regering ved at anmode parlamentet i Ankara om at gennemføre en mistillidsafstemning mod den tyrkiske arbejdsminister.
En talsmand for Velfærdspartiet, Salih Kapusuz, sagde til journalister, at arbejdsminister Yasar Topcu havde misbrugt sit embede og handlet i strid med loven. Regeringen vil blive nødsaget til at træde tilbage, hvis den taber afstemningen.'

Nyrup snakkede om menneskerettigheder
*Den tyrkiske viceministerpræsident, Bülent Ecevit, har efter et besøg hos statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), lovet personligt at se på sagen om den danske statsborger Ferit Süslü, som har været udsat for tortur under et besøg i Tyrkiet.
Det kunne statsministeren oplyse efter mødet fredag formiddag, hvor den danske statsminister overfor Ecevit gentog den danske utilfredshed med den manglende overholdelse af menneskerettighederne i Tyrkiet.
Poul Nyrup og Bülent Ecevit diskuterede også en aktuel sag, hvor tyrkisk politi har droppet en millionordre på indkøb af fartmålingsudstyr hos det danske firma JAI, selv om firmaet havde vundet udbudsrunden. Også denne sag ville den tyrkiske viceministerpræsident ifølge Nyrup se på, når han kommer hjem.
Artikel side 5

Flygtninge skal have færre penge
*Regeringen vil sætte de offentlige ydelser til flygtninge væsentligt ned, indtil flygtningen er blevet tilpas integreret i Danmark. Til gengæld vil der blive sat kraftigt ind for at skaffe flygtningene job - gerne på deltid - hvor de kan tjene deres penge selv og samtidig blive bedre til dansk.
"Meningen med det nye forslag er at anspore flygtningene til hurtigere at blive selvforsørgende og integrerede i det danske samfund," siger indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) til Ritzau.
En introduktionsydelse på samme størrelse som SU - ca. 3500 kr. om måneden - har været i spil, men Thorkild Simonsen understreger, at regeringen endnu ikke har lagt sig fast på et præcist beløb. Og han tilføjer, at der vil blive taget hensyn til børnefamilier. Venstre og de konservative bifalder indenrigsminister Thorkild Simonsens forslag om en integrationsydelse til flygtninge.
Artikel side 4

De danske "Jens'er" får dårlige tænder
*De værnepligtiges tænder invaderes af huller. For de danske jens'er glemmer at børste tænder, samtidig med at de spiser masser af slik og drikker sodavand. Stort set alle - 92 pct. af de værnepligtige - får større huller i løbet af deres tid i trøjen.
Forklaringen på forfaldet i munden på de værnepligtige unge mænd er, at de på samme tid ændrer deres kostvaner og sløser med tandbørstningen, fremgår det af en undersøgelse offentliggjort i Tandlægebladet.

Nostalgiske kommunister hædrer ikoner
*Fredagens markering af 80-årsdagen for den store socialistiske revolution, Oktober-revolutionen, i Ruslands hovedstad, Moskva, forløb fredeligt og uden fortidens pomp og militær pragt.
Fejringen stod dog i skærende kontrast til Sovjet-tidens kæmpe militærparader med magtens gamle mænd, der vinkede til tusinder af moskovitter fra toppen af Lenin-mausolæet på Den Røde Plads. Med portrætter af revolutionshelten Lenin og cubanske Che Guevara, og iført gamle uniformer fra Den Røde Hær, lignede optoget af de gamle kommunister mere et historiske optog end en gruppe revolutionære parat til igen at tage magten.
Henved 10.000 marcherende i det centrale Moskva trodsede sne og sjap for at markere dagen for bolsjevikkernes magtovertagelse i 1917.
Samtidig brugte de lejligheden til at kritisere præsident Boris Jeltsins markedsreformer, mens de svingede de røde bannere fra en svunden tid med hammer og segl.
Kommunistlederen Gennadij Sjuganov talte til sine tilhængere uden for Lubjanka, der var et berygtet fængsel under Stalins regime. Han opfordrede til en "genfødsel af det socialistiske Rusland og ideerne fra den store Oktober-revolution".
Han påpegede, at revolutioner sker, "når der opstår dybe kløfter mellem folket og myndighederne", og at situationen i 1997 er "ligeså kritisk" som den, der gik forud for revolutionen i 1917.
Præsident Jeltsin sagde i en fjernsyns-tale fredag, at det var vigtigt ikke at feje historien ind under gulvtæppet, og opfordrede russerne til at huske begivenhederne, der har formet deres liv, mens de fejrer revolutionsdagen, som i anledning af demokratiet er omdøbt til "Forsoningens og Enighedens Dag".

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her