Læsetid: 7 min.

Døgnets Nyheder

5. november 1997

Kommuner skal fordele flygtninge
*Ved hjælp af en kvoteordning vil indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) med et nyt udspil presse - og lokke - vrangvillige kommuner til at tage imod flygtninge.
Ifølge Thorkild Simonsens planer skal hvert amt i Danmark tildeles en bestemt kvote af flygtninge.
Det bliver så op til kommunerne i hvert af landets 14 amter at fordele flygtningene imellem sig, når de sluses ud fra asylcentrene.
"Fremover er vi nødt til at få andre kommuner end de store byer med på at tage flygtninge. Og jeg vil ikke afvise, at det bliver med lovgivning," siger Thorkild Simonsen til Jylland-Posten.
Ministeren får opbakning fra regeringspartneren Det Radikale Venstre og fra SF, men de flygtninge-fattige kommuner, forslaget kan gå ud over, kan ikke lide ideen. Kresten Philipsen, der er formand for Amtsrådsforeningen, tager positivt imod udspillet, mens Kommunernes Landsforening afviser forslaget.
Simonsen kritiserer des-uden Norge og Finland for ikke at tage deres del af flygtninge-slæbet. Han vurderer, at presset på Danmark ville aftage betragteligt, hvis især disse to lande blot ville hjælpe lidt mere til.
Nyhedsanalyse
her på siden
Artikler side 4

Staten stillet svagere i grundlovssag
*Højesteret har stillet staten svagere, før Kammeradvokaten i foråret skal forsvare statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) mod sagsøgernes påstand om grundlovsbrud ved at tiltræde Maas-
tricht-traktaten.
Det vurderer professor i EU-ret, dr. jur. Hjalte Ras-mussen, efter Højesterets enstemmige kendelse. Mandag pålagde syv højesteretsdommere regeringen at udlevere en række fortrolige dokumenter fra 1973 til 1993.
Det er en nyskabelse, at regeringen som part i grundlovssagen skal udlevere dokumenter til modparten.
"Staten er nu begrænset i sin forhandlingssituation," siger Hjalte Rasmussen til Rit-zau. Højesteret har nu nydefineret statens ansvar som part i en så vigtig retssag. I dansk ret gælder normalt forhandlingsprincippet, hvor parterne må beskytte deres interesser, når sagen forhandles overfor dommerne.
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) mener ikke, at mandagens kendelse i Højesteret, der gik regeringen imod, vil forsinke grundlovssagen. Han understreger, at han ikke ser nogen som helst grund til at udsætte afstemningsdatoen om Amsterdam-traktaten.
Leder på forsiden

*Danny Yatom, chef for den israelske sikkerhedstjeneste Mossad, afslørede mandag aften, at det var Israels ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, der personligt udvalgte Hamas-lederen Khaled Mashaal som mordoffer.
Mordet på Mashaal skulle gennemføres af to israelske agenter i Jordans hovedstad Amman. Men aktionen blev en fiasko og afsløret. Danny Yatom sagde, ifølge israelsk tv, at Netanyahu personligt havde udvalgt fem mål for Mossad-attentater. De eneste personer ministerpræsidenten rådførte sig med, før han gav orderen var chefen for Israels interne sikkerhedstjeneste, Shin Beth, og forsvarsminister Ami Ayalon. Yatoms oplysninger anses for en alvorlig belastning for Benjamin Netanyahu.
Det er i dag toårsdagen for attentatet på daværende ministerpræsident Yitzhak Rabin.

Lærere vil støtte skoleudvikling
*Danmarks Lærerforening går nu offensivt ind i at udvikle folkeskolen med en særlig indsats til en samlet pris på 18 mio. kr. over de næste to år. Målet er, at der i alle kommuner og på alle skoler skal gennemføres et systematisk arbejde med skolens udvikling.
I løbet af de kommende to år skal alle skoler have etableret en plan for skolens udvikling, hvis det står til lærerforeningen.
Den særlige indsats for at udvikle skolen blev meget positivt modtaget på lærerkongressen i Aalborg tirsdag, hvor den blev vedtaget som del af et nyt arbejdsprogram for lærerforeningen.
"Der er tale om en klar markering af, at vi ikke ønsker at løbe fra et medansvar for skolens udvikling. Det er et signal om, at vi er med, og en opfordring til andre parter omkring skolen om at være med," sagde Tom Egholm, næstformand for Danmarks Lærerforening.
Tema side 3

Jospin vil tvinge parter for at løse strejke
*Frankrigs ministerpræsident, Lionel Jospin, sagde i går, at han ønsker en hurtig afslutning på de franske lastbilchaufførers strejke, der nu er gået ind i sit tredje døgn. Samtidig lovede Jospin at fremskynde en aftale ved at gennemtvinge en delløsning for hele industrien. Jospins udtalelser syntes at være en slet skjult advarsel til lastbilchaufførernes største arbejdsgiverforening UFT, der udvandrede fra weekendens forhandlinger, og som undlod at møde op ved den nye forhandlingsrunde tirsdag morgen. Fagforeningsledere har beskyldt UFT for at forsøge at forlænge strejken for at få hævn over Jospins regerings beslutning om at indføre 35 timers arbejdsuge i Frankrig - et skridt, som de franske arbejdsgivere er imod.
Artikel side 5

Afgift på vækstfremmere måske nytteløs
*Fødevareminister Henrik Dam Kristensens (S) udmelding om, at et flertal i Folketinget vil lægge afgift på antibiotiske vækstfremmere mødes med vrede reaktioner fra landbruget. Der advares om, at en afgift ikke nødvendigvis vil sænke forbruget af antibiotika i husdyrproduktionen.
Artikel på forsiden

Hækkerup i samråd om landingsbane
*SF's forsvarspolitiske ordfører, Villy Søvndal, har kaldt forsvarsminister Hans Hækkerup (S) i samråd om den omstridte islandingsbane på Thulebasen. Villy Søvndal kalder sagen "alvorlig", og siger, at den er udtryk for en blanding af amerikansk arrogance overfor grønlænderne og en ualmindelig kluntet dansk håndtering af rigsfællesskabets interesser. I sine spørgsmål til forsvarsministeren har Villy Søvndal bedt om at få det uklare begivenhedsforløb udredt.
"Det er helt fantastisk, at Grønlandskommandoen den 9. april udarbejder en rapport, som ikke når Forsvars-kommandoen," siger Søvndal, der også har spurgt om, hvordan Forsvarministeriet kan sikre, at der ikke sker gentagelser af det uheldige begivenhedsforløb.
Forsvarskommandoen erkendte tirsdag aften, at det var ukorrekt, at man ikke var i besiddelse af informationer om en islandingsbane på havisen ved Thule. Det skyldtes, at Forsvarskommandoen forgæves søgte efter en rapport vedrørende en sag om landingsbaner, og først tirsdag har konstateret, at der er tale om oplysninger, som er en del af den rutinemæssige månedsrapportering, hedder det i en meddelelse fra Forsvarskommandoen. Endelig har Villy Søvndal også spurgt, om forsvarsministeren vil sikre, at grønlænderne inddrages i de fremtidige forhandlinger om Thule-basen, noget der længe har været et grønlandsk ønske.

USA-sanktionspakke mod Sudan
*USA har besluttet at iværksætte omfattende sanktioner mod Sudan, fordi det afrikanske land, ifølge amerikanernes opfattelse, er involveret i terrorisme og krænkelser af menneskerettighederne.
Den amerikanske præsident, Bill Clinton, undertegnede mandag en ordre, der indefryser sudanske indeståender i USA, forbyder amerikansk handel med Sudan og forhindrer finansielle institutioner i at foretage transak-
tioner med landet, oplyser den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright.
Ifølge Albright har USA besluttet sig for sanktioner mod Sudan, fordi regeringen i Khartoum ikke har reageret på gentagne henvendelser, der udtrykker bekymring over situationen, ligesom den heller ikke har reageret på en række mildere sanktioner.

Mellemøstforhandlinger genoptaget i USA
*Forhandlingerne mellem Israel og de palæstinensiske selvstyremyndigheder blev tirsdag genoptaget i Arlington i USA, efter at den palæstinensiske leder, Yasser Arafat, havde bøjet sig for amerikansk pres og sendt flere palæstinensiske forhandlere til USA. Den palæstinensiske chefforhandler, Saeb Erekat, sagde, at palæstinenserne under forhandlingerne vil bringe spørgsmål om israelsk tilbagetrækning fra Vestbredden og et stop for israelsk byggeri i de palæstinensiske områder på banen.

Miljøstyrelsen tilbageholdt kritiske papirer
*Miljøstyrelsen har tilbageholdt kritiske dokumenter om indholdet af sprøjtegifte i det danske drikkevand. Det fremgår af dokumentar-programmet "Journalen", som sendes tirsdag aften på DR-TV.
I udsendelsen anklager den tyske professor Georg Matthess fra Kiels Universitet den danske miljøstyrelse for at sidde advarsler om et for stort indhold af sprøjtegifte i det danske drikkevand overhørig. Professor Georg Matthess har som medlem af en international ekspertgruppe undersøgt, hvordan Miljøstyrelsen godkender sprøjtegifte i Danmark. Men ekspertgruppens afsluttende rapport til regeringens såkaldte drikkevands-udvalg var frasiet hans kritiske synspunkter.
Ifølge den tyske geologi-professor vil nemlig også nye, godkendte sprøjtegifte ende i drikkevandet - og det i mængder over den tilladte grænseværdi. Kontorchef
Gunver Bennekou fra Miljøstyrelsen erkender, at dokumenterne ikke er blevet tilsendt udvalgene. Hun tilføjer, at man dengang vurderede, at professorens synspunkter blot var en uddybning af ekspertgruppens rapport.

Radikale tungen på vægtskålen i KL
*Det Radikale Venstres
borgmesterkandidat i Herning, Johannes Poulsen, får efter alt at dømme nøglen til magten i Kommunernes Landsforening (KL), viser valgforsker Søren Risbjerg Thomsens seneste valgprog-nose, skriver Aktuelt. Risbjerg Thomsen, der med stor præcision ramte resultatet af kommunalvalget i 1993, forudser, at Johannes Poulsen bliver tungen på vægtskålen i Kommunernes Landsforenings 17 mand store bestyrelse. Det er resultatet af amtsrådsvalget, der afgør sammensætningen af KL's bestyrelse. Ifølge Risbjerg Thomsens prognose får de Radikale med 4,9 pct. af stemmerne ét mandat, og det er nok til at rykke magtens placering, selvom højrefløjen samlet står til en beskeden fremgang.

Anholdt for skyderi ved landsretten
*Efter mere end to ugers efterforskning anholdt politiet i Århus tirsdag seks personer, der sigtes for at have deltaget i optøjerne ved landsretten i Århus den 17. oktober. En af de anholdte er sigtet for at have affyret et haglgevær mod en gruppe palæstinensere, som støttede den mand, der af landsretten blev fundet skyldig i mordet på den tidligere bokser Racheed Lawal. Manden med haglgeværet sigtes for forsøg på manddrab og vil sammen med tre, muligvis fire andre onsdag blive fremstillet for en dommer med krav om varetægtsfængsling. De øvrige sigtelser drejer sig om medvirken til drabsforsøg, anstiftelse af opløb og om opløb, oplyste kriminalpolitiet i Århus tirsdag aften.

Politiet har nedtrappet rocker-arbejde markant
*Politiet har nedtrappet det rocker-relaterede arbejde markant efter, at freden mellem Bandidos og Hells Angels blev indgået. Siden maj er antallet af arbejdstimer brugt på rockere mere end halveret, skriver Aktuelt.
Siden maj er antallet af arbejdstimer faldet fra knap 70.000 til godt 29.000 ved udgangen af september, viser tal fra Rigspolitiets personaleafdeling. Ifølge Rigspolitiet er årsagen primært, at den fysiske bevogtning af landets fire rockerfængsler er skåret kraftigt ned. Dertil kommer, at fængselspersonalet skal til at overtage politiets arbejde med de fire fængslers udvendige kameraovervågning.
Leif Christensen, vicekriminalinspektør i Rigspolitiets personaleafdeling, peger også på, at fredsaftalen mellem Bandidos og Hells Angels har haft en effekt.
"Siden skuddramaet i Liseleje i juni, hvor Hells Angels angreb Bandidos, har vi ikke rigtig set nogen form for rivalisering. Og det betyder jo mindre arbejde til os," siger vicekriminalinspektøren.
Omregnet til lønkroner svarer faldet i arbejdstimer til 7,5 millioner kroner. Reelt bliver der dog ikke tale om en besparelse, da mange af timerne er overarbejde, som skal afspadseres.

Redigeret af
Mette-Line Thorup

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her