Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

3. november 1997

Lastbilchauffører blokerer Frankrig
*Franske lastbilchauffører forberedte natten til i dag en aktion, der har til formål at blokere hele Frankrig. Aktionen er en reaktion på, at chaufførerne og deres arbejdsgivere ikke har kunnet enes om en overenskomst.
Kravet fra de 200.000 franske lastbilschauffører er en månedsløn på 10.000 franc (11.367 kr.) for 200 timers arbejde. Arbejdsgiverorganisationer har accepteret dette krav, men kun fra og med år 2000 og kun for en bestemt kategori af chauffører. Dette har fagforeningerne fundet uacceptabelt.
Der er udbredt frygt for, at en konflikt kan eskalere til samme omfang som den 12-dage lange kr vil skabe mangel.
Britiske myndigheder advarede søndag om, at der om få dage kan blive mangel på visse fødevareprodukter i Storbritannien - blandt andet på grøntsager, ost, vin og kød.
Tyske lastvognschauffører blev lørdag opfordret til at bringe alle tyske lastvogne ud af Frankrig.

Jiang antyder "fejltagelser" i 1989
*Med en antydning om "fejltagelser" i forbindelse med Kinas nedkæmpelse af pro-demokratiske demonstrationer på Den Himmelske Freds Plads i 1989 afveg den kinesiske præsident, Jiang Zemin, i weekenden fra den kompromisløse tone, som har krænket hans amerikanske værter under hans officielle besøg i USA.
Men antydningen om "fejl", der blev fremsat af Jiang under et besøg på Harvard Universitetet, var langt fra en undskyldning af massedrabene på ubevæbnede studenter.
Det var heller ikke et signal om, at Kina er parat til ændre sin officielle opfattelse af demonstrationene som "et kontra-revolutionært oprør".
Jiang nævnte ikke specifikt Den Himmelske Freds Plads, da han svarede på Harvard besvarede et spørgsmål om anvendelse af kampvogne mod demonstranter i den kinesiske hovedstad.
"Det er en selvfølge, at vi naturligvis kan have mangler og endda begå nogle fejltagelser i vores arbejde. Men vi forsøger konstant at forbedre vores arbejde", sagde Jiang.
Den vage udtalelse har gjort det muligt at tolke hans bemærkning, som den første officielle beklagelse af de kinesiske lederes skæbnesvangre beslutning om at sende kampvogne ind i en teltlejr med sovende unge studerende, hvorved hundredvis - eller måske flere tusinde - mennesker blev dræbt.
Leder på bagsiden

Enhedslisten kræver ny baseaftale
*Enhedslisten kræver revision af baseaftalen for Grønland. Det sker efter en artikel i Berlingske Tidende søndag, hvoraf det fremgår, at der siden foråret i al hemmelighed har været afholdt en række krisemøder mellem Danmark og USA omkring forsvarssamarbejdert på Thule-basen i Grønland.
Krisemøderne skyldes, at amerikanerne i foråret - stik mod alle regler - opførte en landingsbane midt i et fangstområde for hvalrosser.
" Sagen bør føre til, at baseaftalen fra 1951 tages op til revision", siger Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører, Keld Albrechtsen.

Ingen stemmer i flygtningetema
*Den heftige debat om flygtninge og indvandrere får ikke indflydelse på, hvor vælgerne sætter deres kryds ved kommunalvalget den 18. november.
Det vurderer flere valgforskere, Morgenavisen Jyllands-Posten har talt med. Vurderingerne bekræftes af en undersøgelse, som analyseinstituttet Sonar har lavet for avisen.
Ifølge undersøgelsen er der 11 andre ting, der er vigtigere end 'de fremmede', når vælgerne skal prioritere, hvad der har størst betydning i deres kommune.
"Før det seneste kommunalvalg i 1993 var flygtninge og indvandrere også et varmt emne men det fik stort set ingen indflydelse på, hvor vælgerne satte deres kryds. Nu gentager historien sig siger valgforsker Roger Buch Jensen fra Odense Universitet.
Samtidig fastslår han, at selv om Dansk Folkeparti i øjeblikket står til op mod 15 procent af stemmerne i de landsdækkende opinionsundersøgelser, skal partiet ikke regne med at få mere end højest seks til otte procent ved kommunalvalget.

Nye HIV-smittede kommer udefra
*En stor del af de HIV-smittede, der i dag registreres af sundhedsmyndighederne, er indvandrere fra det centrale og vestlige Afrika, skriver Politiken Søndag.
Det er konklusionen på en række nye tal fra Statens Seruminstitut. Hvor hovedparten af Danmarks HIV-smittede indtil for to år siden kom fra bøssemiljøet, udgør den største gruppe i dag de heteroseksuelle. 42 procent af de HIV-smittede er heteroseksuelle, hvoraf halvdelen er indvandrere.
Blandt de heteroseksuelt smittede i Danmark er 58 procent af kvinderne af ikke-dansk oprindelse, mens en tredjedel af mændene er født og opvokset uden for Danmark. Samlet tegner indvandrerne sig for godt en femtedel af samtlige nye HIV-tilfælde i Danmark.
Tyngdepunktet blandt de indvandrere og asylansøgere, der bliver erklæret HIV-positive i Danmark, er afrikanske lande syd for Sahara, typisk folk fra Tanzania, Uganda, Zambia og Somalia. Også Thailand tæller godt med i statistikken.

Rusland og Japan enige om samarbejde
*Ruslands præsident Boris Jeltsin og den japanske ministerpræsident, Ryutaro Hashimoto, blev i weekenden enige om en vidtgående samarbejdsplan.
Det skete under et uformelt topmøde mellem de to ledere i den sibiriske by Krasnojarsk, som ligger ca. halvvejs mellem Moskva og Tokyo.
Den såkaldte "Hashimoto-Jeltsin-plan" omfatter japansk hjælp til markedsreformer, handelssamarbejde, energi, investering samt uddannelse.
Samtidig meddelte Hashimoto ifølge embedsmanden, at den japanske regering vil støtte Ruslands indtræden i organisationen APEC - Asien- og Stillehavsområdets Økonomiske Samarbejde.
Også hvad angår det kontroversielle spørgsmål om Sydkurilerne, fire øer som Rusland har holdt besat siden Anden Verdenskrig, skete der fremskridt. Parterne enedes om, at en fredstraktat, der bl.a. afgør øernes tilhørsforhold, skal være på plads inden år 2000
Artikel side 5

Spændt situation i Middelhavet
*Tyrkiets flåde og luftvåben indledte lørdag fælles militære manøvrer i den østlige del af Middelhavet på et tidspunkt, hvor ærkerivalen Grækenland gennemfører militære manøvrer i nærheden.
24 tyrkiske F-16 og F-4 jagere samt fire fregatter, tre ubåde og andre krigsskibe deltog i øvelserne. Tyrkiske hærstyrker, flådestyrker og luftstyrker vil indlede en anden manøvre på den tyrkisk besatte del af Cypern fra i dag.
De rivaliserende øvelser fra de to NATO-lande kommer efter, at den særlige amerikanske udsending til Cypern, Richard Holbrooke, i sidste måned forgæves forsøgte at mindske spændingen i området.
Spændingen mellem landene er samtidig taget til, efter at den cypriotiske regering har besluttet at købe russiske S-300 luftværnsraketter. Cypern, støttet af Grækenland, siger, at raketterne er til selvforsvar. Tyrkiet kalder dem "en trussel".
Tyrkiet har over 30.000 soldater udstationeret på det nordlige Cypern.
Artikel side 5

Flugt fra arrangerede bryllupper
*Den etniske ungdomsorganisation UNG-SAM har på ti måneder hjulpet ikke færre end 78 unge muslimske kvinder med at flygte fra deres hjem og forældre, skriver Berlingske Tidende søndag.
Årsagen har hver gang været et forestående arrangeret bryllup, som kvinderne ikke ville være med til.
UNG-SAM - der er en organisation for unge fra etniske minoriteter i Danmark - fik kontakt med kvinderne via sin krisetelefon, hvor medarbejderne er frivillige unge med etnisk baggrund. Knap 2.000 opkald har linien haft i sine første ti måneder.
"Godt halvdelen har drejet sig om arrangerede bryllupper, og tre fjerdedele af henvendelserne er fra piger", siger UNG-SAMs formand, Ali Celik, der selv har været igennem et arrangeret ægteskab og nu er skilt.

Millioner af kinesere mister deres jobs
*Over fem millioner kinesiske arbejdere mistede deres jobs i den første halvdel af 1997, hvor Kina optrappede økonomiske reformer i landet store statslige foretagender, viste en rapport, der blev offentliggjort søndag i Beijing.
I 1996 blev 8,14 million ansatte afskediget mod 5,62 million i de første seks måneder af indeværende år, skrev den engelsk-sprogede China Daily Business Weekly.
"Helt op til 13,7 millioner mennesker kan blive arbejdsløse i 1997, hvilket vil forværre en allerede alvorlig arbejdsløshed", skrev avisen.
I september vedtog den 15. kommunistiske partikongres i Beijing et omfattende reformprogram om omstruktureringer i den statslige sektor, som ventes at gøre millioner af mennesker arbejdsløse.

Poul Nielson på rundrejse i Rwanda
*Udviklingsminister Poul Nielson (S) rejser i dag til Rwanda på et fire-dages besøg for ved selvsyn at danne sig et indtryk af behovet for hjælp i landet, som Danmark har afsat 60 mio. kr. til i overgangsbistand.
Under besøget skal Nielson mødes med en række repræsentanter for FN-systemet, de private hjælpeorganisationer, EU, udenlandske ambassadører i landet samt danske menneskerettighedsobservatører.
Efter planen skal ministeren også have møder med repræsentanter for Rwandas regering bl.a. præsident Pasteur Bizimungu og vicepræsident og forsvarsminister Paul Kagame.
Derudover skal Nielson besøge det centrale fængsel i Kigali, hvor tusinder af de i alt over 97.000 fanger, der er mistænkt for at have taget del i folkemordet i 1994 sidder fængslet under usle og trange forhold.
Nielson skal også besøge en række bistandsprojekter bl.a. Red Barnets program i Kibungo.

Ny enhed skal stoppe grænseoverløbere
*En ny specialenhed med 38 politibetjente indleder i dag jagten på illegale grænseoverløbere ved den dansk-tyske grænse. Grænsebevogtningen øges for en del af de 300 mio. kr., som regeringen vil give ekstra til politiet de næste tre år.
Den nye specialenhed vil samarbejde med en anden specialenhed, Rigspolitiets gruppe, der forsøger at filtre den organiserede menneskesmugling op.

Brasiliens første rumraket styrtet ned
*Brasiliens første forsøg på at sende en raket ud i rummet slog søndag fejl, da en af rakettens fire motorer satte ud, meddelte myndighederne.
Raketten blev ødelagt af rumfartsmyndighederne 65 sekunder efter affyringen af sikkerhedshensyn, meddelte Thiago da Silva Ribeiro fra det brasilianske rumfartsagentur.
"Dele af raketten faldt ned i et sikkert område i havet omkring to km fra basen", sagde Ribeiro, som understregede, at det ville have været umuligt at kontrollere raketten uden den ene motor.

USA overvejer militær aktion mod Bagdad
*Det Hvide Hus beskyldte i en erklæring søndag Irak for at "udvise grov ligegyldighed over for FNs sikkerhedsråd". Samtidig tilkendegav både republikanske og demokratiske ledere i Kongressen, at de ville støtte en hurtig militær aktion for at tvinge Bagdad til at respektere FNs våbeninspektører.
"Vi bør tage de nødvendige skridt - uanset, hvad de er - for at håndhæve reglerne", sagde formanden for Repræsentanternes Hus, Newt Gingrich, i en kommentar, der blev støttet af en række andre fremtrædende politiske ledere. Til et spørgsmål om, hvorvidt det også omfattede en militær aktion, svarede Gingrich: "Absolut".
Den dramatiske optrapning af konflikten med Irak kom, efter at Irak søndag bortviste tre amerikanere, der sammen med andre af FNs våbeninspektører var ankommet til al-Habbiniyas lufthavn fra Bahrain.
"Så snart flyet landede blev amerikanerne bedt om at vende tilbage til Bahrain. Amerikanerne vendte øjeblikkeligt tilbage", sagde diplomatiske kilder.
De irakiske ledere meddelte onsdag, at de ikke længere vil samarbejde med amerikanerne blandt FNs våbeninspektører, som skal sikre en tilintetgørelse af Iraks masseødelæggelsesvåben. Bagdad gav de 10 amerikanere blandt de 100 inspektører en uge til at forlade landet.

Redigeret af Ole Nyeng

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her