Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

1. november 1997

Fjerkræ undersøges for salmonella
*Den stigende frygt for salmonella-smitte får nu Veterinær- og Fødevaredirektoratet til at iværksætte en omfattende undersøgelse af al fjerkræ, som Danmark importerer fra EU-lande, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.
En stikprøve-undersøgelse i Sverige afslørede for nylig, at op mod en fjerdedel af det kød, der importeres fra EU, er smittet med salmonella. Ud over fjerkræ omfattede den svenske undersøgelse både svine- og oksekød, hvor producenterne i de forskellige EU-lande ifølge mærkningen allerede havde kontrolleret kødet for salmonella.
"I princippet laver vi i Danmark ikke undersøgelser af kød fra EU. Det er jo et frit marked. Men debatten blusser hele tiden op. Derfor har vi nu brug for noget dokumentation. Vi vil gerne vide, hvad niveauet er i Danmark," siger vicedirektør i Veterinær- og Fødevaredirektoratet, Kristian Hermansen, der regner med at kunne sætte en landsdækkende undersøgelse i gang i løbet af efteråret.

Næppe mere iltsvind i danske farvande i år
*Det skulle være slut med iltsvind i de danske farvande for denne gang.
Det vurderer Miljøstyrelsen, som fredag offentliggjorde årets tredje rapport om iltsvind. Siden den 8. oktober har perioder med kuling rørt godt om i vandmasserne og tilført ny ilt til bunden i fjorde og kystområder. Iltsvindet er nu forsvundet undtagen i de mest lagdelte områder som Mariager Fjord, oplyser Miljøstyrelsen.
I begyndelsen af september blev en række fjorde ramt af kraftigt iltsvind. Det skyldtes blandt andet det meget varme vejr i sommer med svag vind fra øst. Vejrforholdene forstærkede lagdelingen i vandsøjlen og reducerede udskiftningen af bundvandet, og det gav mindre ilt til bunden.

Sort dag for dansk fiskeri - og for miljøet
*Kun Danmark stemte imod, da EU's fiskeriministre torsdag aften i Luxembourg vedtog nye fangstregler i Nordsøen, som dels sænker mindstemålet for rødspætter, dels udvider det tilladte område for fiskeri med bundtrawl.
De nye fangstregler går dermed klart imod danske ønsker om en biologisk bæredygtig udvikling i fiskeriet.
"En sørgelig beslutning for dansk fiskeri, siger fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S).
Fødevareministeren var af Folketingets Europaudvalg udstyret med et smalt mandat, som pålagde ham at få ministerrådet til at udskyde beslutningen, eller, hvis det mislykkedes, stemme nej.
Det danske nederlag i EU's fiskeriministerråd blev fredag fra alle sider i Danmark beskrevet i de sorteste vendinger. Fiskere og politikere håber nu, at det kan lykkes at få omgjort beslutningen, inden den træder i kraft om to år.
Leder på forsiden
og artikel side 4

Frankrig og Rusland imod konfrontation
*Irak trodsede fredag de internationale opfordringer til at ophæve sin beslutning om at forbyde amerikanere at deltage i FNs våbeninspektionshold, mens Rusland uden direkte at støtte Irak samtidig erklærede sig som modstander af enhver form for militær straffeaktion mod Irak.
Frankrig sagde samtidig, at det også ønsker at undgå en eskalation af den internationale krise, som den irakiske beslutning har affødt.
Tidligere på dagen havde Ruslands udenrigsminister, Jevgenij Primakov, opfordret Irak til at omstøde sin beslutning om at bryde samarbejdet med de amerikanske våbeninspektører, men Primakov understregede samtidig, at Rusland "kraftigt modsætter sig" brug af magt over for Irak.

Rekord i omlægning til økologisk landbrug
*720 landmænd planlægger eller overvejer seriøst at omlægge til økologisk drift næste år. Det er flere end nogensinde før, skriver bladet Økologisk Jordbrug.
Landbrugets Rådgivningscenter offentliggør tallet i en ny prognose.
"Alt tyder på, at tilgangen bliver mindst 50 procent større end i år, hvor der var en tilgang på 470 nye økologiske landmænd," siger landskonsulent Erik Fog, Landbrugets Rådgivningscenter til Økologisk Jordbrug.
Prognosen bygger på indberetninger fra landets 38 konsulenter, som arbejder med økologisk rådgivning.
Interessen for omlægning er størst i Ringkøbing og Sønderjyllands amter. Herefter følger Sjælland og Lolland Falster, Århus, Nordjylland og Viborg amter.
Bornholm er det sted i landet, hvor færrest landmænd lægger om. Heller ikke i Fyns eller Ribe amter overvejer særlig mange landmænd at gå over til økologi.

Domstol: Papon skal anses for uskyldig
*En fransk domstol idømte torsdag den tidligere franske planlægningsminister Lionel Stoleru en bøde, fordi han i en avisartikel fastslog, at den krigsforbryderanklagede Maurice Papon er skyldig.
Retssagen mod Papon, der er anklaget for at have sendt omkring 1500 franske jøder til tyske dødslejre under Anden Verdenskrig, er endnu ikke slut.
En domstol i Paris fandt derfor, at Lionel Stoleru har brudt princippet om, at en anklaget er uskyldig indtil dømt.
Stoleru skal betale prisen for udgivelsen af Paris-domstolens kendelse i den samme avis, som bragte den oprindelige kommentar.

Ellemann underkender Venstre-løvinder
*Venstres formand, Uffe Ellemann-Jensen, underkendte fredag, forsøget fra partiets tre medlemmer af Folketingets indfødsretsudvalg - Inge Dahl Sørensen, Tove Fergo og Jonna Grønver - på at få afholdt separat afstemning om tilkendelse af statsborgerskab til 1199 ansøgere.
"De mennesker, der står nævnt i den lov, der i disse dage drøftes i Folketinget, skal naturligvis behandles efter de regler, der var gældende, da lovforslaget blev fremsat. Ansøgerne skal ikke skilles ud til særlig behandling, når de ikke på forhånd havde mulighed for at trække ansøgningen tilbage," erklærede V-formanden i en pressemeddelelse.
De tre udvalgsmedlemmer fremsatte deres krav i et brev til justitsminister Frank Jensen (S), mens Ellemann-Jensen og V-gruppeformanden, Ivar Hansen, var på valgturné i Jylland.

S-folketingsgruppe laver udlændingeudvalg
*I lighed med regeringen har også den socialdemokratiske folketingsgruppe etableret en arbejdsgruppe, der skal koordinere udlændingepolitikken.
Gruppen har fået den politiske ordfører, Torben Lund, som formand. Den skal varetage kontakten til regeringen på området og være det forum, der skal diskutere de forskellige aspekter, der kommer op i forberedelsen af initiativer på området.
Læs også nyhedsanalyse her på siden

Holger K. kræver Nyrup i samråd
*SF's formand Holger K. Nielsen, vil have statsminister Poul Nyrup Rasmussen i samråd om, at embedsmændene skal stå til rådighed for regeringens ja-kampagne op til folkeafstemningen om Amsterdam-traktaten den. 28. maj næste år, sådan som det fremgår af Weekendavisen fredag.
Holger K. Nielsen finder regeringens ordre til centraladministrationens neutrale embedsmænd helt uhyrlig og voldsomt udemokratisk.
"Jeg synes det tyder på, at regeringen ved, at den har en dårlig vare, som den frygter ikke rigtigt kan sælges til vælgerne," siger SF's formand.

Hiv-forening: Afskaf aids-diagnosen
*Afskaf aids-diagnosen. Den er blevet en skrivebordsbetegnelse, som er uden betydning for behandlerne og mest af alt risikerer at give den hiv-smittede en psykisk nedtur.
Sådan lyder opfordringen fra formanden for patientforeningen Hiv-Danmark, Kurt Mousten, som mener, at selve diagnosen "aids" er ude af trit med tiden.
En hiv-smittet går fra "blot" at være hiv-smittet til at have aids, når han får mindst en af en række specifikke sygdomme.
Det kan f.eks. være en speciel type lungebetændelse, svamp i spiserøret, en særlig form for hudkræft eller tuberkulose. Omtrent 40 forskellige sygdomme udløser en aids-diagnose hos den hiv-smittede.

Højkommissær i dialog med Algeriet
*FN's højkommissær for menneskerettigheder, Mary Robinson, er i en dialog bag lukkede døre med Algeriets regering om massakrerne og andre krænkelser. Det sker, efter at hun har fastslået, at overgrebene er af interesse for resten af verden og ikke kan betegnes som et internt anliggende.
Ireren Mary Robinson talte umiddelbart efter overtagelsen af embedet med den algeriske udenrigsminister, Ahmed Attaf, i New York, og onsdag fortsatte drøftelserne med den algeriske FN-ambassadør i Genève, Mohamed-Salah Dembri.
Også FN's generalsekretær, Kofi Annan, har udtrykt bekymring over drabene i Algeriet. Han har tilbudt mægling, men blev afvist af præsident Liamine Zerouals styre.

USA iværksætter kampange mod miner
*USA, der ved en international konference i september ikke kunne tilslutte sig et internationalt forbud mod landminer, lancerede fredag et verdensomspændende initiativ, der skal befri civile for truslen fra landminer inden år 2010 - om 13 år.
Initiativet, der blev lanceret af USAs udenrigsminister, Madeleine Albright, ved en konference i Washington, sagde, at målet er "at sikre, at civile i alle lande og på alle kontinenter slipper for truslen fra landminer ved slutningen af det næste tiår."
Albright sagde, at kampagnen har til hensigt at øge de ressourcer, der bruges på globalt plan til at afdække og fjerne landminer, til det femdobbelte - i alt en mia. dollar (6,57 mia. kr.) om året.

Radikale afviser løntilskud til flygtninge
*De radikale afviser ligesom indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) særlige løntilskud til virksomheder, som ansætter flygtninge og indvandrere.
Det fastslår den radikale leder, økonomiminister Marianne Jelved, som dermed tager afstand fra et forslag fra partiets udlændingeordfører Henrik Svane, der forbereder et udspil til folketingsgruppen om integration med bl.a. løntilskud til at ansætte indvandrere og flygtninge samt hjælp til sprogtræning.
Hun venter, at folketingsgruppen støtter hendes synspunkt, når medlemmerne snart skal drøfte partiets udspil om integration.

Kogalskaben er kommet til Belgien
*Der er fundet spor af sygdommen kogalskab i en belgisk ko, oplyste den belgiske landbrugsminister, Karel Pinxten, fredag. Det er første gang, at sygdommen er blevet fundet i Belgien.
Dyret stammede fra en lille gård i den sydlige Namur-provins, fortalte ministeren på en pressekonference.
Den blev slået ned, efter den viste tegn på en nervøs lidelse. Efterfølgende undersøgelser i Belgien og Storbritannien har vist, at den led af kogalskab.

Jiang Zemin tager protester helt roligt
*Kinas præsident, Jiang Zemin, ville ikke undskylde for Kinas holdning til menneskerettigheder og fejede enhver kritik af vejen, mens han fredag forberedte sig til sin store dag på det amerikanske børsmarked, Wall Street.
Jiang fløj til "Det Store Æble" fra Philadelphia, hvor han holdt tale til studerende på Drexel University, efter han havde afsluttet sit besøg i Washington.
Protestdemonstrationer forhindrede dog Jiang i at se den berømte "Liberty Bell", der er symbolet på USA's uafhængighed fra Storbritannien, og han blev ført ind af bagdøren til "Independence Hall", hvor uafhængighedserklæringen blev underskrevet.
Uden at tage sig af demonstranternes protester indrømmede den kinesiske leder dog, at han ikke forstod kritikken fra de amerikanske værter.
Efter at den amerikanske præsident, Bill Clinton, fortalte ham, at hans politik på menneskerettighedsområdet var "på den forkerte side af historien" og formanden for Repræsentanternes Hus, Newt Gingrich, advarede om den fundamentale mangel på menneskerettigheder, sagde den 71-årige Jiang, "at kineserne aldrig havde haft det så godt som nu."
"Det kinesiske folk nyder godt af menneskerettighederne i en grad, der ikke er set tidligere," sagde Jiang Zemin i sin tale til det asiatiske samfund.

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her