Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

25. november 1997

Pia K står til politisk gennembrud
*Et folketingsvalg nu ville føre til et Folketing med kun syv partier. Dansk Folkeparti ville få 25 mandater og blive det tredjestørste parti. Det eneste realistiske flertal bag en regering ville være V og K sammen med Dansk Folkeparti. Det viser en prognose, som valgforskeren, professor Søren Risbjerg Thomsen, Aarhus Universitet, har beregnet for ugebrevet Mandag Morgen.
Prognosen er baseret på kommunalvalgets resultat, som er omregnet til landspolitiske forhold. Ifølge prognosen undervurderer de aktuelle meningsmålinger Dansk Folkepartis styrke, mens både CD og Fremskridtspartiet står til at ryge ud af Folketinget.
En regering, som den prognosen peger på, risikerer at udløse en politisk handlingslammelse, der svarer til situationen i 1970'erne efter Gli-strups politiske gennembrud, skriver Mandag Morgen.

Største børskrak i Japan
*Japans fjerde største børsmæglerfirma, Yamaichi Securities, opgav i går sin månedlange kamp for at overleve og bad det japanske finansministerium om tilladelse til at træde i betalingsstandsning.
Dermed er det største finanskrak i Japans historie en kendsgerning, og sammenbruddet har skabt frygt for, at andre japanske finansvirksomheder inklusive flere af landets store banker kan komme i alvorlige økonomiske vanskeligheder i de kommende måneder.
I et forsøg på at dæmpe uroen i finanskredse, lovede den japanske finansminister sammen med Japans ministerpræsident og chefen for Japans Nationalbank, at regeringen garanterer, at ingen af Yamaichis kunder vil lide tab på deres aktier i virksomheden.
Artikel side 5

Kritisk rapport om Nordvang
*Psykiatriske patienter risikerer at blive indlagt på toi-letterne på det psykiatriske hospital Nordvang i Glostrup, skriver Dagbladet Aktuelt mandag.
Folketingets særlige paragraf 71-udvalg, som har tilsynet med de psykiatriske patienter, udgiver i denne uge en særdeles kritisk rapport der pålægger Københavns Amt at bringe forholdene på hospitalet i orden. Tal fra september 1997 viser, at 7 ud af 14 afdeleinger på Nordvang har overbelægning. I visse tilfælde helt op til 25 procent.
"Det er vores forventning at amtet følger rapportens påbud. Ellers vil vi overveje sanktioner," siger formanden for paragraf 71-udvalget Brian Mikkelsen (K).

Karadzic taber terræn
*Delvise uofficielle resultater fra weekendens parlamentsvalg i den serbiske del af Bosnien viser, at den ultra-nationalistiske fløj muligvis ikke vil få flertal i parlamentet, sagde vestlige repræsentater og lokale medier mandag.
Det politiske parti, der ledes af den vestligt støttede præsident, Biljana Plavsic, står til at få mellem 35 og 40 procent af stemmerne i den nordvestlige by Banja Luka.
Hvis den nuværende tendens fortsætter, vil Karadzics parti Det Serbisk Demokratiske Parti (SDS), og det allierede Radikale parti ikke få det absolutte flertal i parlamentet, som har 83 pladser.
USA og de europæiske lande har sat meget ind på, at valget vil fratage nationalistiske grupper, deres flertal i parlamentet

Polske familier frygter vinteren
*Tusindvis af polske familier, der fik ødelagt deres hjem under oversvømmelseskatastrofen i juli, frygter de kommende vindermåneder.
Nogle forsøger i et kapløb med tiden at udbedre skaderne på deres boliger i det omfang, de har råd til det. Andre, der ikke har midler til det, og som stadig venter på økonomisk støtte fra den polske stat, er på fortvivlelsens rand.
I mange tilfælde driver der så megen fugt i de ramte bygninger, at hele huse kan styrte sammen, når vand i mure og vægge begynder at fryse til is

Forhandling om erstatning til jøder
*Den tyske regering og repræsentanter for Holocaust-overlevende genoptog i går i Bonn forhandlingerne om erstatninger til østeuropæiske jøder. Forhandlingerne gælder først og fremmest spørgsmålet om erstatninger til
Holocaust-ofre, der er bosat i de østeuropæiske stater, og som på baggrund af Den Kolde Krig ikke har modtaget erstatninger fra Forbundsrepublikken.
Samtidig opfordrede 92 medlemmer af det israelske parlament, Knesset, Tyskland til at indstille ydelserne til personer, som kan sættes i forbindelse med nazi-regimets forbrydelser.

Dansk Folkeparti får viceborgmester
*Venstre-manden Svend Jørgensen efterfølger partifællen Ivan Rasmussen som borgmester i Karup Kommune. Det oplyser DR Midt og Vest.
Venstre har indgået en konstitueringsaftale med Dansk Folkeparti, hvis spidskandidat Christian H. Hansen bliver ny viceborgmester.
Leder på forsiden

Retssag mod islamister i Frankrig
*En fransk domstol indledte i går en retssag mod 38 mili-tante muslimer, der er tiltalt for at have deltaget i forberedelsen af en række bombeanslag i Paris i 1995. Angrebene kostede 10 mennesker livet, og over 170 mennesker blev såret.
De 38 personer var ikke direkte involveret i bombeangrebene, men er tiltalt for at have ydet logistisk støtte til Algeriets mest berygtede islamiske oprørsgruppe, Den Væbnede Islamiske Gruppe (GIA).
De fleste af de anklagede er født i Frankrig og udgør anden generation af nordafrikanske arabiske invandrere. Nogle få er franskmænd, der har konverteret til Islam.

Danida afvikler projekt på vestbredden
*Danida nedtrapper sit engagement i to uddannelses-centre for henholdsvis mænd og kvinder, som drives af FN's Organisation for Palæstina-flygtninge i Ramallah på Jordanflodens vestbred. Danmark har finansieret centret for mænd siden 1965 og for kvinder siden 1968.
Udviklingsminister Poul Nielson (S) har ansøgt om 45 mio. kr til centrene fra Folketingets Finansudvalg for de næste tre år. Med denne bevilling er det meningen at nedtrapningen af Danidas engagment skal indledes Med en bevilling over tre år får FN de bedste muligheder for at overdrage uddannelserne til det palæstinensiske selvstyre.

Presset på retssystemet skal lettes
*Formanden for Folketingets retsudvalg, Bjørn Elmquist (R), er positiv over for de forslag, som Retsplejerådet i en ny betænkning har fremsat for at lette presset på landsretterne og Højesteret.
Retsplejerådet foreslår blandt andet at civile sager skal handle om beløb på en million kroner, før de kan begynde ved landsretterne. I dag er beløbet 500.000 kroner.
Artikel side 4

Opsvinget giver jobs til ledige
*40.000 marginaliserede danskere har forladt fattigdomsfælden de seneste tre år, og gruppen kan be-grænses til under 60.000 personer i 1999, hvis ledigheden falder fra 7,7 procent i dag til 7 procent om to år.
Det forudser Finansministeriet i et kapitel om arbejdsmarkedet fra den årlige Finansredegørelse, som finansminister Mogens Lykketoft (S) fremlægger i dag.
De seneste tre år har stadig flere langtidsledige fået job pga. opsvinget eller er gået på orlov, overgangsydelse, førtidspension og efterløn. Ved nytår havde en fjerdedel af de langtidsledige fra 1994 fået arbejde, men kun 15 pct. af de marginaliserede, viser Finansredegørelsen.
Artikel side 4

Alkoholmisbrug skal behandles
*Socialminister Karen Jespersen slår i vejledningen til den nye lov om social service fast, at alkoholmisbrug skal betragtes på lige fod med narko-misbrug. Og hun pålægger dermed amterne at tilbyde behandling i samme omfang på alkohol- som på narkoområdet.
"Der har været for lidt fokus på alkoholen, selvom vi kan se, at den er vævet tæt sammen med en række sociale problemer," sagde socialministeren mandag på en konference i Odense om social udstødte og truede grupper, hvor hun varslede en række forsøg på alkohol-området.
Artikel side 4

Aids på fremmarch i Asien
*Der er sket en foruroligende stigning i antallet af hiv/aids tilfælde i Asien, og den ventes at accellerere, oplyste en talsmand for Europa-Kommissionen mandag i forbindelse med en redegørelse for EU's indsats i sygdomsbekæmpelsen.
Ved udgangen af 1997 var 30 mio. smittede, heraf 90 procent i ulandene, navnlig i centralafrikanske lande. Men det er i Asien, at kurven svinger kraftigt opad: Der er på tre år sket en tredobling af tilfældene, og der er fare for en fordobling i årene indtil 2000. Det betyder, at alle regioner i verden nu er omfattet af sygdommen.
I perioden fra 1987 til 1997 har EU ydet ca. 1,5 mia. kr. til sygdomsbekæmpelsen i 90 udviklingslande. For de kommende tre til fem år er der afsat bevillinger på tilsammen knap 500 mio. kr. til programmer i ulandene.

Internet-snak med Helveg
*Udenrigsministeriet har oprettet to nye områder på sin Internet-hjemmeside om Amsterdam-traktaten. Et af de nye områder, en såkaldt chat-side, giver mulighed for at diskutere traktaten med udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R), der vil deltage i debatten på forud annoncerede tidspunkter.
Første gang ministeren går med på chat-siden bliver mandag den 1. december mellem kl. 16 og 17. I øvrigt giver siden Internet-brugere adgang til samtidigt at diskutere traktaten.
Den anden nye side er en særlig debatside, hvor Udenrigsministeriet vil udarbejde debatoplæg, som Internet-brugerne så kan kommentere.
De to Internet-sider kan nås på adressen www.amsterdam.dk.

Hvalen Valde atter på dansk visit
*De indre danske farvande har igen besøg af en hval, og meget tyder på at det er den 10 til 15 meter lange finhval, Valde, der atter er på færde. En fisker observerede således i weekenden en hval i Lillebælt syd for Årø og biologerne mener, at det sandsynligvis er Valde, der igen aflægger de danske farvande et visit. Finhvalen blev set mere end 50 gange i løbet af to måneder i sensommeren og det tidlige efterår. Tilsyneladende er Valde nu tilbage i de områder, hvor han tidligere på året havde stor succes med at jage sild og makrel.
Unge han-finhvaler trækker om sommeren ofte mod Nordatlanten, og trækker så sydpå over Ækvator om vinteren. Det er under denne rejse, Valde menes at være kommet ind i de danske farvande.

Winnie Mandela i høring om drab
*Winnie Mandela sidder i disse dage i en offentlig høring i den sydafrikanske sandhedskommission, hvor hun vil blive konfronteret med i alt 35 videudsagn i sagen om mordet på en 14-årig dreng. En tidligere anti-apartheid aktivist bevidnede mandag, at Winnie Mandela var meddelagtig i mordet på den 14-årige Stompie Seipei som blev myrdet som følge af en lokal magtkamp i 1989.
Winnie Mandela, der er præsident ANC's Kvindeliga og kandidat til næste måneds valg af vicepræsident i ANC, er blevet beordret til at deltage i sandhedskommissionens særlige møde, der skal gøre rede for Mandelas Forenede Fodboldklubs aktiviteter i den sidste tid af det hvide styre i Sydafrika.
Blandt de, der har beskyldt Winnie Mandela for mord, er Katiza Cebekhulu, et tidligere medlem af hendes omgangskreds. Cebekhula har tidligere sagt, at han så hende stikke den 14-årige til døde med en kniv i 1989.
Formanden for sandhedskommissionen, ærkebiskop Desmond Tutu understregede flere gange i sin åbningstale, at Winnie Mandela ikke er for retten, og at hans panel ikke skal afgøre, om hun er skyldig eller ej. Målet er derimod at finde sandheden.

Redigeret af
Vibeke Sloth Hoelgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her