Læsetid: 8 min.

DØGNETS NYHEDER

24. november 1997

Netanyahus rådgiver træder tilbage
*Ministerpræsident Benjamin Netanyahus nærmeste rådgiver, stabschef Avigdor Lieberman, tog søndag sin afsked. Det meddelte en talsmand for Netanyahu, der sagde, at afskedsbegæringen er blevet accepteret.
Liebermans afgang kommer på et tidspunkt, hvor der er stor uro i den israelske regering. Flere ledende ministre er utilfredse med Lieberman og hans rolle i et forsøg på at styrke Benjamin Netanyahus kontrol over det regerende Likud-parti, og de skal ved flere tilfælde have truet med et åben opgør med Lieberman og dermed også med Netanyahu.
Utilfredsheden med Lieberman skyldes især Netanyahus forsøg på at ændre Likud-partiets regel om, at kandidater til parlamentsvalg og partiets ledende organer skal vælges ved en urafstemning blandt partiets 200.000 medlemmer, og i stedet udpeges af partiets Netanyahu-venlige centralkomite.

S, SF og CD i alliance i København
*Socialdemokratiet, SF og Centrum-Demokraterne har allieret sig i kampen mod det borgerlige tyngdepunkt i Københavns Kommune.
Søndag konstituerede de tre partier sig, og med deres tilsammen 26 mandater er de nu den største gruppe i Borgerrepræsentationen.
"Vores udmelding om samarbejde i dag handler om signaler. Nu har vi tre partier slået fast, at vi lægger os til venstre - og altså ikke kan finde på at konstituere os med de borgerlige," siger Martin Günter, der er gruppeformand i SF.
Ifølge aftalen står partierne sammen om valg af borgmestre og fordeling af andre hverv i kommunen. Men aftalen giver ikke mulighed for, at venstrefløjen kan sætte sig på flere end de fire borgmesterposter, de allerede er garanteret.

EU-topmøde lægger pres på medlemmer
*Det vigtigste resultat af EU's job-topmøde, der sluttede med en række erklærede mål bl.a. om aktivering af ungdoms- og langtidsledige og nationale handlingsplaner for nedbringelse af ledigheden, er det pres, der lægges på de enkelte medlemslande. Det vurderer arbejdsmarkedsforsker på Københavns Universitet Jesper Due:
"Det er fantastisk vigtigt, at målsætningerne bliver opfyldt. Hvis ikke det sker, vil det være endnu en flot målsætning uden handling, hvilket vil forøge den skepsis, der i forvejen er til EU-systemet," siger Jesper Due.
Han vil ikke erklære sig positivt eller negativt stemt overfor topmøderesultatet, men kalder det blot forventeligt og et rigtigt første skridt.

Kommunehospitalet skader udvikling
*Det vil være fatalt for den kommende generation af syge ældre, hvis Københavns Kommunehospital bevares og fortsat skal være det absolutte centrum i hovedstaden for geriatri, dvs. behandling og genoptræning af ældre. Samtidig vil en bevarelse betyde, at store dele af den københavnske sygehusplan, H:S 2000, er ubrugelig.
Det vurderer cheflæge for Sygehus Fyn og tidligere formand for Dansk Geriatrisk Selskab, Peder Jest, som dermed skyder det væsentligste argument for hospitalets bevarelse ned.
"Med beslutningen om at bevare kommunehospitalet skyder man sig selv i foden. Det vil betyde, at geriatrien svækkes, og på lang sigt helt udraderes," siger Peder Jest.
Leder på forsiden
og artikel side 4

Koch-Jensen bliver ekskluderet
*Venstres kontroversielle medlem af amtsrådet i Viborg, Aage Koch-Jensen, bliver ekskluderet af partiet. Koch-Jensen brød med partidisciplinen under konstitueringsforhandlingerne efter valget og sikrede socialdemokraten Bent Hansen yderligere fire år som amtsborgmester, selv om valget sikrede de borgerlige partier et spinkelt flertal i amtsrådet.
Radioavisen erfarer, at et enigt forretningsudvalg i Viborg Amt har besluttet at indstille Aage Koch-Jensen til eksklusion.
Venstres hovedbestyrelse træffer den endelige beslutning, men her har formand Uffe Ellemann-Jensen på forhånd lovet amtsbestyrelsen sin fulde opbakning.
Formanden for amtsbestyrelsen, Kaj M. Degn, siger, at han ikke kan forestille sig andet, end at hovedbestyrelsen ekskluderer Koch-Jensen.

Civile dræbt under kampe i Sydlibanon
*Ni civile libanesere blev søndag dræbt, da det kom til fornyede kampe mellem de israelske besættelsestropper i Sydlibanon og libanesiske militser, som vil have israelerne ud af deres land.
Det var det højeste antal dræbte civile i området, siden Israel i august bombarderede Sidon og omegn og dræbte ti mennesker.
De ni civile blev dræbt i landsbyen Beit Lif i den vestlige del af Israels selv-erklærede sikkerhedszone i Sydlibanon. Landsbyen blev søndag morgen ramt af en byge af mortergranater, som anti-israelske militsfolk affyrede, sagde kilder i Den Sydlibanesiske Hær - en pro-israelsk milits, som Israel betaler og udstyrer.

Mange vil være forstander på Askov
*Trods gæld, slidte bygninger og faldende elevtal har Askov Højskole fået mange ansøgninger til posten som ny forstander. Ikke færre end 28 personer har søgt udfordringen.
"Det er overraskende, men også glædeligt, at så mange ansøgere har mod på opgaven og vil være ny forstander på højskolen," siger skolebestyrelsens formand, Finn Riber Jensen.
Nuværende forstander, Morten Kvist, takker af efter fem år og skal i stedet være valgmenighedspræst i Herning. Ifølge skolebestyrelsen kan den kommende forstander tidligst starte til februar.
Den traditionsrige højskole ved Ribe har de senere år været hårdt plaget af gæld. 24 millioner kroner står der med røde tal på regnskabets bundlinie. Samtidig slås skolen også med bygninger og materiel i elendig stand og - som så mange andre højskoler - for få elever til skolens pladser.

Milan Kucan fortsat præsident i Slovenien
*Sloveniens præsident, Milan Kucan, blev søndag genvalgt til en ny fem års periode som præsident for den tidligere jugoslaviske republik. Det rapporterede to tv-stationer efter, at valglokalerne lukkede. Holder tv-stationernes målinger er Kucan genvalgt allerede i første valgrunde. Får han ikke halvdelen af de afgivne stemmer, skal afgørelsen træffes ved en anden valgrunde.
Den 56-årige tidligere kommunist Milan Kucan blev første gang valgt til præsident i 1990, da Slovenien stadig var en del af Jugoslavien. Efter at landet blev uafhængigt, stillede han i 1992 op og vandt. Kucan har fået æren for at have grundlagt Sloveniens demokrati, og slovenerne regner ham for at være manden, der sagde "nej" til centralstyret i Beograd, da Slovenien brød ud af Jugoslavien.

Weiss: Forbud mod alkohol til unge
*Sundhedsminister Birte Weiss (S) lægger nu op til et forbud mod at sælge øl, vin og spiritus til børn under 15 år.
"Jeg er stemt for at lave et forbud imod salg af alkohol til unge under 15 år i butikkerne. Danmark ligger klart i spidsen i Europa med hensyn til alkohol-misbrug, og når undersøgelser så viser, at 17 pct. af de unge har et alkoholforbrug, der ligger over faregrænsen, er det fantastisk bekymrende," siger Birte Weiss til Politiken.
Sundhedsministeren ønsker også at reglerne for udskænkning af alkohol til unge under 18 år på restaurationer strammes. Hun har derfor kontaktet Justitsministeriet for at se, hvordan man kan skærpe praksis over for de restaurationer, der udskænker til unge under 18 år.

Kensington Palace bliver Diana-museum
*Den britiske dronning Elizabeth vil lave Kensington Palace om til et museum for den afdøde prinsesse Diana, der omkom ved en bilulykke i Paris i slutningen af august.
Avisen The Sunday Times skrev søndag, at dronning Elizabeth har planer om at flytte alle royale familiemedlemmer, der i øjeblikket bor i Kensington Palace. Derefter skal det laves om til et museum for Diana og bl.a. huse den kongelige malerisamling, der tæller over 7000 malerier.
Ifølge avisen er ideen blot en af flere, som monarkiet tygger på for at reformere monarkiet. Avisen citerer "højtstående kilder" for at sige, at dronningen nu har accepteret, at monarkiet skal være mere jordnært og tættere på befolkningen.
Den konservative John Major, blevet udpeget til at forvalte den formue, som prinsesse Diana, har efterladt sønnerne, prins William og prins Harry. Ifølge officielle kilder har Major indvilget i at varetage de to unge prinsers interesse i de følsomme arvespørgsmål efter deres mor død.

Frederiksen opgiver borgmesterdrøm
*Socialdemokraten Ib Frederiksens karriere som borgmester er slut. Det må den afgående amtsborgmester i Århus sande, efter at hans forsøg på at blive borgmester i Mariager er strandet.
Ifølge Østjyllands Radio har Venstre, Det konservative Folkeparti og Samarbejdslisten i weekenden forhandlet sig til rette om konstitueringen. Resultatet blev, at den konservative byrådsdebutant Erik Kirkegaard Mikkelsen overraskende blev ny borgmester. Den nuværende borgmester, Samarbejdslistens Jens Søndergaard, ønskede ikke at fortsætte på posten.

Bredt flertal bag aftale i Aabenraa
*Et bredt flertal i det nye Aabenraa byråd blev søndag aften enig om en konstitueringsaftale, der sikrer at borgmester Jørgen Witte (S) kan fortsætte i sin tredje periode på borgmesterposten.
Det tyske mindretals parti, Slesvigsk Parti, der igen har fået en strategisk vigtig position i byrådet midt mellem højre- og venstrefløjen, havde krævet et bredt politisk samarbejde hen over midten, men samtidig på forhånd udelukket det yderste højre.
Det endte med et samarbejde mellem Socialdemokratiet, Venstre, Slesvigsk Parti og SF. Ny i samarbejdet er SF. Ud er røget de konservative.

Psykisk syge i kø efter et hjem
*Omkring 270 psykiatriske patienter er tvunget til at blive på sygehusene på ubestemt tid, selv om de for længst er færdigbehandlede og klar til at blive sluset videre til f.eks. plejehjem, skriver Berlingske Tidende.
Trods årelang politisk bevågenhed og økonomiske indsprøjtninger til psykiatrien har især amterne store problemer med at skaffe tilbud til de færdigbehandlede patienter. Det giver samtidig massiv overbelægning på flere sygehuse. Det er Folketingets såkaldte paragraf 71-udvalg - der kontrollerer forholdene for psykiatriske patienter - som med en ny undersøgelse har sat fokus på problemet.

Rettelse
*Nok skader klassesamfundet Danmark de udstødte eftertrykkeligt, men dog ikke så grotesk, som bagsidelederen i lørdags tilkendegav.
Forskerne Pernille Due og Bjørn Holstein har konstateret, at "28 procent kommer så meget til skade i løbet af et år, at de skal behandles af en læge eller sygeplejerske, 12 procent mere end én gang." Den sidste sætning blev i lederen til: "12 procent hver dag." Så slemt er det ikke. Undskyld.el

Valg til serbisk parlament uden problemer
*Efter to dages afstemning til de bosniske serberes parlament i Republika Srpska blev valglokalerne lukket i går.
En talsmand for OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, der har overvåget valghandlingen, sagde, at valget er blevet gennemført uden problemer og uden tegn på snyd.
Officielle tal for, hvor mange af de 1,1 million vælgere, som har afgivet deres stemme er ikke kendt, men ifølge en bosnisk serbisk valgkommission havde 58 procent afgivet deres stemme en time før valglokalerne blev lukket, rapporterede nyhedsbureauet SRNA.
Bosnisk serbiske myndigheder bad søndag eftermiddag OSCE om lov til at holde valglokalerne åben tre timer længere end planlagt, men det blev afslået.
Parlamentsvalget blev gennemført efter pres fra OSCE i det håb, at valget kan føre til en afklaring i den magtkamp, der i flere måneder har raset mellem den pro-vestlige bosnisk serbiske præsident, Biljana Plavsic, og den ultranationalistiske krigsforbryderanklagede Radovan Karadzic.
Plavsic ønsker den såkaldte Dayton-fredsaftale gennemført, idet det vil åbne op for blandt andet hjælp fra Vesten. Karadzic er imod denne aftale, idet han og hans allierede ser den som en klar indskrænkning af deres magtpositioner.

Redigeret af Vera Bundgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her